Inledningsvis vill vi meddela att detta är ett informativt inlägg tillsammans med Eurocredit.

Köpa fakturor och undvika administration allt vanligare

Det här är inget ovanligt att kunder avvaktar eller missar att betala fakturor. Många företag måste lägga alltför mycket tid på påminnelser av fakturor. Tid som kan gå till mycket bättre saker som att utveckla verksamheten och få nya kunder. Många tror att påminnelser kommer från Kronofogden men så är det inte. Det är ett privat företag som tar hand om detta. Det finns en del företag som jobbar med fakturaköp men också ekonomiska verktyg såsom Billogram som sköter det automatiserat. Vad vi kommer gå igenom här är alltså för- och nackdelar med att låta andra ta hand om ens fakturor och påminnelser.

Med fakturaköp så får man inte bara säljfinansiering som gör att kassaflödet förblir stabilt. Det här är också något som gör att man slipper hantera påminnelser. Det frigör tid och energi vilket kan få stor betydelse för företagets fortsatta utveckling.
 

Sälj dina fakturor - få betalt i tid

Idag så är det inte så ovanligt att företag sätter kortare betalningstid för att det inte finns utrymme för att vänta för länge med att få in pengarna för jobbet. 30-dagar är inte nödvändigtvis standard men många kunder kan ändå ha den uppfattningen. Till att börja med så bör man alltid vara tydlig med vad som gäller för betalningar då man säljer något. Kunden ska veta från start vad som förväntas. Det kan i sig vara något som gör att man aldrig behöver tänka på påminnelser. Men så finns det ju kunder som av olika skäl tycks missa den informationen.

Då man vänder sig till ett företag som kan köpa fakturor och sköta påminnelserna. Det betyder att factoringbolaget är väl insatt i de villkor som man ger sina kunder och att de kommer att sköta allt från påminnelserna. Dialogen med kunden sköts helt och hållet av factoringtjänsten och detta kan fungera i samband med att man säljer fakturor såväl som en fristående tjänst. Möjligheten att kombinera fakturaköp med hantering av försenade betalningar är intressant för många företag som inser hur mycket tid påminnelser faktiskt slukar.

Vad kommer det att kosta?

Kostnaden för factoring beror en hel del på det factoringbolag som man väljer att samarbeta med. Det kommer aldrig att bli helt gratis. Factoringtjänsten måste ju också tjäna på ett erbjuda hjälpen med påminnelser. Men man kan få erbjudanden där en viss del blir utan extra kostnad. Det går också att få tillbaka hela kapitalet trots att kunden inte betalar i tid.

Ett bra factoringbolag ska anpassa sin tjänst efter de behov som finns. Man ska kunna köpa paket med ett visst antal ärenden per år och sedan skräddarsy upplägget utefter de behov som uppstår. Fakturan skickas direkt till bolaget som köper den och genast gör en utbetalning. Därefter så sker indrivning helt och hållet av factoringbolaget.

Seriös inkassoverksamhet är ett måste

Idag så är folk misstänksamma. Tyvärr så har det förekommit att påhittade fakturor och inkassokrav skickas ut till företag. När man vill använda factoring för att slippa påminnelsedialogen så är det verkligen viktigt att den sköts på ett professionellt sätt. Det gäller att komma ihåg att fakturaköp innebär att man får en partner som kommer att representera det egna företaget. Om kunder får påminnelser som inte ser seriösa ut så kan det ge den egna verksamheten ett dåligt rykte.

Det får inte bli felaktiga inkassokrav. Brev och samtal från factoringtjänsten ska vara korrekta. Inga samtal sent på kvällar eller mitt i natten, inga konstiga brev med hotfullt språk, och alltid korrekta siffror. Kunden kan acceptera att man låter ett annat företag sköta indrivning av räkningar. Men om detta blir otrevligt och till och med felaktigt så är risken rätt så stor att kunden kommer att se sig om efter en bättre samarbetspartner. Då har man inte tjänat mycket på att lägga ut fakturorna på factoringbolaget!

Inledningsvis vill vi meddela att detta är ett informativt inlägg tillsammans med Eurocredit.

Då det behövs mer pengar i kassan snabbare så finns det lite olika vägar att gå. Om det går att få betalt för produkter och tjänster i förskott så löser det många problem. Men ett nytt företag kan inte alltid jobba på detta sätt. Att få en faktura på 30 dagar ses av många kunder som en fördel och något som kan leda till att man väljer ett företag hellre än ett annat. Kanske kan du tala om för kunden att du behöver få en snabb betalning för att klara ekonomin men det är inte så affärsmässigt. Med fakturaköp så får man pengarna för uppdraget på en gång och frågan är om försäljning av faktura är säkrare än företagslån.
 

Företagslån innebär en risk

Lån från bank och andra kreditgivare innebär alltid en risk och på senare år så har kraven på företagslån skärpts. Om företaget redan har lån så kanske man inte ens kan få fler. Att inte klara återbetalningar i tid är inte bra. Fakturaköp kostar precis som lån pengar men här slipper man risken med missade återbetalningar. Sett ur denna vinkel så är företagslånet en större risk än samarbetet med factoringbolaget.

Det du måste komma ihåg är att säkerheten för factoring beror en hel del på hur tjänsten ser ut. Om du binder dig vid att sälja fakturor längre än vad du egentligen har behov av så kan du förlora på detta. Dessutom så kanske du inte kommer att få ut lika mycket på fakturaförsäljning som du hade fått med lån. Behöver du en större summa snabbt så kan lånet bli den enda utvägen.
 

Factoringstjänsten tar ansvar för fakturan

Något som är mycket bra med företag som kan köpa faktura är att de tar ansvar för räkningen. Om den inte betalas i tid så kommer factoringbolaget att skicka påminnelser. Pengarna får man alltid då ett avtal om fakturaköp har slutits. Det spelar alltså ingen roll om kunden sedan kommer att strula med betalning. Med företagslån så riskerar man att inte få lånet eller att få betala mycket mer för det för att det finns andra lån.

Med fakturaköpen så finns det en mindre risk om det skulle vara så att kunden trots factoringtjänsten påtryckningar inte betalar. Då kan fakturan återgå till dig. Med tanke på detta så är det av yttersta vikt att välja ett bolag som har gott rykte och som inte tar på sig fakturor som är omöjliga från start. Med en bra samarbetspartner så kan man se factoring som ett bättre val än företagslån om det rör mindre summor för en specifik tidsperiod. För att få ut mesta möjliga av fakturaförsäljning så gäller det att precis som med banklån vara väl medveten om villkor och regler innan man skriver på avtal. Det går att få factoring som kostar mindre och som ger extra hög säkerhet.

Vill ni läsa med om Eucocredit factoring finns det här.
 

Källa: Eurocredit

Det här är en artikel som är skriven av sakkunniga på Qred Företagslån. Qred AB grundades år 2015 och har verksamhet i Sverige, Finland och Danmark.

Det finns många sätt att finansiera sitt företag på. Ett av de är genom ett modernt företagslån. Vi på Qred hjälper dig reda ut för- och nackdelarna med olika finansieringslösningar. Därför ska vi börja med att förklara vad moderna företagslån är och varför det kan vara en bättre affär för dig och ditt företag att ta ett lån till företaget online istället för att gå till banken.
 

Moderna företagslån

Ett modernt företagslån är oftast snabbare, mer flexibelt och med andra villkor mot vad t ex en bank har. De flesta nya långivare på marknaden huserar online och har alltså inga fysiska kontor där de tar emot sina kunder. Dessutom har många av dessa nya lån till företag väldigt korta löptider. Ofta inte längre än ett år.
 

Online

De flesta långivare lovar tre saker:

 1. Snabb ansökan
 2. Snabbt besked
 3. Snabb utbetalning

Dessa kan såklart skilja sig en del mellan de olika företagen men hos oss tar ansökan 1 minut, du får besked inom 1 timme och vi betalar ut pengarna samma dag.

Varför online?

För att vi kan hålla nere kostnaderna som en bank med kontor över hela landet inte kan. För att vi kan arbeta med nya processer och verkligen kapitalisera på den digitala transformationen som samhället genomgår. När vi grundades i mars 2015 fick vi hjälpa många kunder med t ex mobilt BankID för att kunna identifiera sig och signera. Idag har, enligt rapporten Svenskarna och Internet 2017, över 73% mobilt BankID. När vi startade år 2015 var det knappt 49% som hade mobilt BankID.

Så tack vare Internet och digitala processer kan vi hålla låga kostnader när det kommer till personal, lokaler, m.m. Det gör också att vi kan vara mycket snabbare än t ex banken. Där ska du göra en ansökan, boka ett fysiskt möte och ta med balans- och resultatrapporter, bokslut, affärsplan och mycket mer. Det här tar tid och energi från dig samtidigt som det inte ens är säkert att du får lånet du behöver. Med en ansökan online får du tid till att göra det du ska göra - driva ditt företag.
 

När ska jag, och när ska jag inte, ta ett företagslån?

Bankerna har i och med sina höga omkostnader oftast bara möjlighet att hjälpa de företag som har kommit lite längre eller vill låna högre belopp. Ett litet lån på 20 000 SEK med en lång amorteringsperiod till ett relativt nystartat företag är inte intressant för bankerna. Dessutom kan det ta flera veckor eller t o m månader från första kontakten med banken till att du har pengarna på kontot. Då kan ditt behov vara förbi och tillväxten stannat av.

 Samma upplägg passar bättre för oss och andra moderna långivare då vi har kortare löptider och du kan betala av lånet snabbare. Därför passar det väldigt bra för dig som behöver lösa ett tillfälligt behov av likviditet för att senare betala tillbaka lånet efter några månader när ditt företag har genererat intäkter. Särskilt för de som behöver lösa en akut kris. T ex pizzerian vars ugn har gått sönder, taxiåkaren vars bil behöver repareras, klädbutiken som behöver investera i varulagret inför högsäsong eller liknande. Där är ett snabbt och smidigt företagslån online den bästa lösningen. För att företaget inte har råd att stå stilla under tiden som en bank ska handlägga ditt ärende eller en faktureringstjänst ska samla in och köpa dina fakturor.
 

Kostnad

Är ett företagslån online dyrare än att gå till ALMI, banken, factoring eller någon annan lösning? Ja, kanske. Det beror oftast på just ditt företags individuella situation. Kreditvärdigheten spelar en stor roll i vilket lånebelopp man blir erbjuden och den totala kostnaden för lånet.

Många, även bankerna, arbetar efter någon form av kreditprocess som avgör om du är en stor eller liten risk. Du kanske har hört talas om ordet kreditvärdighet förut? Din privata och företagets kreditvärdighet baseras på en rad olika parametrar. T ex:

Privat

 • Fast inkomst
 • Betalningsanmärkningar
 • Skuldsaldo hos Kronofogden
 • Bolagsengagemang
 • Fastighetsdata

Företag

 • Omsättning
 • Kassaflöde
 • Vinst
 • Betalningsanmärkningar
 • Skuldsaldo hos Kronofogden
 • Betalningshistorik
 • Pågående ärenden hos Bolagsverket (byte av styrelse, etc)
   

Ränta eller fast månadsavgift?

Något du bör vara uppmärksam på är räntan. Den effektiva räntan. Det betyder att du adderar månadsränta med eventuella uppläggningsavgifter och andra kostnader för ett helår. Då får du den effektiva räntan för lånet. Många föredrar en fast månadsavgift framför en rörlig ränta eller andra dolda kostnader som kan uppkomma. Det är bara att gå till dig själv och tänka om du hellre betalar en fast kostnad för ditt mobilabonnemang eller om du har ett rörligt upplägg där det vissa månader kan blir väldigt dyrt för dig.
 

Uppläggningsavgifter, dolda kostnader och avgift för tidig återbetalning

Stirra dig inte blind på räntan. En låg ränta kan döljas av uppläggningsavgifter, dolda kostnader och avgifter för att lösa lånet i förtid. En del tar dessutom uppläggningsavgiften från det önskade lånebeloppet. Vill du låna t ex 100 000 SEK så tar de bort 2 000 SEK så att du endast får utbetalt 98 000 SEK. Inte riktigt som du tänkte dig, eller hur?
 

Jämför, jämför och jämför!

Ett hett tips är att jämföra långivare av moderna lån online med ALMI, storbankerna och olika lösningar för factoring. Vad är bäst för dig och ditt företag? Du kanske har ett nystartat företag med låg omsättning, kassaflöde och betalningsanmärkningar? Då kan factoring eller ett modernt företagslån online vara en lösning för dig. Tänk även på att många långivare ser det som ett positivt tecken att du har ett lån hos ALMI då de delvis är en statlig koncern som investerar i framtida tillväxt. Då kan företagslånet fungera som ett stöd till det kapital och stöd du har fått från ALMI.

Men se upp innan du ansöker. Vissa ansökningar kan vara bindande eller kosta pengar. Så läs på innan du skickar in ansökningar för att se vad du får för erbjudande från de olika långivarna. Du bör även vara beredd på att kunna svara på en del frågor angående ditt företag. Till exempel vad du ska använda lånet till.
 

Lycka till!

/Qred Företagslån AB
 

Det här är en artikel som är skriven av sakkunniga på Qred Företagslån. Qred AB grundades år 2015 och har verksamhet i Sverige, Finland och Danmark. Med sina +25 anställda är man marknadsledande och driver utvecklingen framåt inom företagslån online. Har du frågor angående artikeln? Maila Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. och skriv “Expowera” i ämnesraden. Du kan även ringa oss på 020-150 333 eller skriva till oss i sociala medier.

Här finns information om vad du som har ett egenanställningsföretag och är arbetsgivare för egenanställda bör tänka på.

Ett egenanställningsföretag har F-skatt och fakturerar sina tillfälligt anställdas olika uppdragsgivare, som regel mot viss provision. Företaget ansvarar för viss administration och bokföring, redovisar moms, arbetsgivaravgifter och skatteavdrag och betalar sedan ut ett nettobelopp som lön till den anställde. Det vanliga är att den anställde, som har A-skatt och kallas egenanställd, själv skaffar uppdragen och att någon fast lön inte betalas ut.
 

Först avtal med egenanställningsföretaget

En person som vill anlita ditt egenanställningsföretag måste först ansluta sig till ditt företag och komma överens om för vilka uppdrag ditt företag ska vara avtalspart och sedan fakturera. Därefter kan den egenanställde avtala om ersättningen för ett arbete hos en tilltänkt uppdragsgivare. Det är viktigt att uppdragsgivarna vet att det är ditt företag som juridiskt är deras uppdragstagare och som kommer att fakturera med F-skatt.

En person kan alltså inte först personligen avtala om ersättningen för ett uppdrag och sedan i efterhand be egenanställningsföretaget att skicka en faktura till uppdragsgivaren. Då kommer fakturan från fel avsändare, eftersom egenanställningsföretaget inte ingått något avtal med uppdragsgivaren om arbete eller ersättning, och det är då fortfarande personens A-skatt som gäller.

Det är även viktigt för frågan om vem som ska redovisa moms, att det redan från början finns ett avtal mellan den egenanställde och egenanställningsföretaget. Om det finns ett anställningsavtal eller liknande rättsligt förhållande, är den egenanställde inte en i momssammanhang beskattningsbar person. Ditt egenanställningsföretag är däremot en beskattningsbar person som bedriver ekonomisk verksamhet och ska vara registrerat för moms.
 

Inga anställningsinkomster

Ditt företag kan inte fakturera en egenanställds arbetsgivare för arbete som den egenanställde utför i en annan anställning. Ditt företag kan bara fakturera andra former av uppdrag som den egenanställde får - efter att först ha avtalat med ditt företag - till exempel som frilansare eller som tillfällig uppdragstagare.
 

Redovisning av löner och moms

Ditt företag har samma skyldighet att redovisa arbetsgivaravgifter, göra skatteavdrag och lämna kontrolluppgift för egenanställda som för andra anställda.

Skatteavdrag på lön som betalas ut regelbundet görs normalt enligt tabell, och vid oregelbundna löneutbetalningar görs avdrag med 30 procent av lönen. Om ett avdrag är för lågt eller för högt med tanke på den anställdes beräknade årsinkomst kan den anställde begära jämkning av skatteavdraget hos Skatteverket.

Ditt företag är även ansvarigt för att utfärda och bevara fakturor i enlighet med momslagen, redovisa utgående moms på de uppdrag som dina egenanställda utför och vid eventuell EU-handel lämna en periodisk sammanställning.

Ditt företag har i normalfallet rätt att göra avdrag för ingående moms på inköp i verksamheten. Om den egenanställde själv gör ett inköp krävs det för företagets avdragsrätt att inköpet kan behandlas som ett utlägg för ditt företags räkning. Inköpta varor eller tjänster som i sin helhet förbrukas vid ett enskilt uppdrag kan anses som ett utlägg för företagets räkning. Ingående moms för vissa inköp kan aldrig dras av eftersom det finns avdragsförbud, till exempel inköp av personbilar och inköp till stadigvarande bostad.
 

Reseersättning och traktamente

Om en egenanställd utför arbetet hos sin tillfälliga uppdragsgivare, till exempel vid uppdragsgivarens kontor eller verkstad, har den egenanställde normalt sitt tjänsteställe där. Ditt företag kan då inte betala ut ”skattefri” reseersättning eller traktamente för dessa resor. Det vill säga, ditt företag kan inte betala ut reseersättning eller traktamente utan att göra skatteavdrag och betala arbetsgivaravgifter. Däremot kan den egenanställde vid en sådan tillfällig anställning ha rätt att göra avdrag i sin deklaration för resorna. Vid övernattning på arbetsorten kan den egenanställde även göra avdrag för logi och ökade levnadskostnader. Ditt företag har inte rätt till avdrag för ingående moms på sådana inköp av resor som avser den egenanställdes privata resor.

Om en egenanställd i ett uppdrag behöver göra resor till andra platser än sitt tjänsteställe kan ditt företag ersätta den anställdes utlägg för till exempel tågresor, betala ut reseersättning för egen bil, och – om den anställde behöver övernatta på en sådan tjänsteresa – även traktamente och ersättning för logi. Den ingående momsen på dessa kostnader är avdragsgill för ditt företag om den egenanställde får ersättning för utlägget och uppdraget är momspliktigt.
 

Övriga kostnader

Det finns olika sätt att hantera utgifter för utrustning och materiel som den egenanställde har i sina uppdrag. Det är bara sådana utgifter som är nödvändiga för att kunna utföra uppdragen som kan komma ifråga. Utgifter för att söka nya uppdrag som egenanställd är inte avdragsgilla och ersättning för sådana utgifter från egenanställningsföretaget ska behandlas som lön.

Ditt företag har i normalfallet rätt att göra avdrag för ingående moms på inköp i verksamheten. Om den egenanställde själv köper de varor och tjänster som krävs för ett uppdrag, har ditt företag endast rätt till avdrag för ingående moms om inköpet i sin helhet förbrukas vid ett enskilt uppdrag och om företaget ersätter den egenanställde för detta utlägg. Om uppdraget inte är momspliktigt, kan företaget dock inte göra avdrag för ingående moms på inköp för det uppdraget. Ett uppdrag som är delvis momspliktigt ger inte rätt till fullt avdrag för ingående moms. I sådana fall får ditt företag endast delvis avdrag för den ingående momsen. Ingående moms som omfattas av avdragsförbuden får inte dras av. Avdragsförbudet gäller för till exempel inköp av personbilar och inköp till stadigvarande bostad.
 

Den egenanställde gör avdrag i sin deklaration

De kostnader som varit nödvändiga för uppdraget som utförts och som den egenanställde betalat själv kan den anställde göra avdrag för i sin deklaration under ”Övriga utgifter”. Det kan till exempel gälla utgifter för verktyg, arbetsredskap, ökad mobilkostnad eller särskilda datorprogram. Avdrag får som regel inte göras för själva datorn eller mobiltelefonen, eller abonnemangen för dessa.

Om den egenanställde behövt använda egna inventarier eller annan utrustning ska kostnaden först fördelas på användning i tjänsten och privat. När det gäller utrustning som den anställde även kan använda privat, kan avdrag bara komma ifråga för den del som kan hänföras till de olika uppdragen, till exempel 50 procent om den anställde använder utrustningen både privat och i jobbet. Kostnaden ska också proportioneras både på antal år som utrustningen kan användas och utifrån hur mycket den anställde använt den i tjänsten under året.
  

Egenanställningsföretaget betalar ut kostnadsersättning

Om en egenanställd varit tvungen att använda sina egna inventarier eller annan utrustning i ett uppdrag, kan ditt företag i vissa fall betala ut ”skattefri” kostnadsersättning. Det vill säga, ditt företag kan betala ut kostnadsersättning utan att göra skatteavdrag eller betala arbetsgivaravgifter. Företaget kan dock bara betala ut skattefri ersättning som motsvarar den anställdes avdragsgilla utgifter. En beräkning bör då göras enligt exemplet ovan, det vill säga i exemplet kan 500 kronor betalas ut som skattefri kostnadsersättning. Om företaget betalar ut ett högre belopp ska den överskjutande delen hanteras som vanlig lön. Företaget måste spara underlaget för beräkningen liksom en kopia av kvittot på anskaffningskostnaden (12 000 kronor).

Ditt företag kan inte ersätta egenanställda för deras mobil- och internetfakturor och liknande. Skattefri kostnadsersättning kan bara komma ifråga om den anställde kan visa en merkostnad, t.ex. om den anställde kan redovisa särskilda samtalskostnader på grund av ett visst uppdrag.
Företaget redovisar kostnadsersättningen separat på den anställdes kontrolluppgift.

En förutsättning för avdragsrätt för ingående moms är att det är ditt företag som gjort inköpet av varan eller tjänsten. Företaget har inte rätt till avdrag för ingående moms på den egenanställdes inköp.
 

Egenanställningsföretaget betalar ut ersättning för utlägg

Om ditt företag lämnar ersättning för tillfälliga utlägg i arbetet, till exempel för förbrukningsmateriel som en egenanställd har köpt för ett visst uppdrag, behöver detta normalt inte redovisas på kontrolluppgiften. Det är dock viktigt att företaget begär att få originalkvittot och sparar det i sin redovisning. Företaget ska vid en eventuell senare kontroll kunna visa att det som utlägget avser har varit nödvändigt att anskaffa för det aktuella uppdraget. Företaget bör därför se till att syftet med köpet och vilket uppdrag det avser anges på kvittot.

Tänk på att om ditt företag ersätter den anställde för ett sådant utlägg, är det som har anskaffats fortfarande ditt företags egendom. Därför lämpar sig utlägg inte för utrustning som den anställde själv får behålla och kan använda även efter att uppdraget är slutfört, till exempel verktyg, musikinstrument eller dator. Utlägg lämpar sig inte heller om en anställd vill hålla ett lager eller köper förbrukningsvaror som är avsedda att användas i framtida uppdrag.

Om företaget betalar den anställdes inköp av till exempel dator för ett uppdrag och den anställde sedan får behålla datorn efter uppdraget, är detta en skatte- och avgiftspliktig förmån. Förmånen, som värderas till datorns värde, ska företaget redovisa i den anställdes kontrolluppgift.

Bedömningen ovan gäller även för avdragsrätt för ingående moms. Det är ett utlägg om det kan anses naturligt att ditt företag står för inköpet, som när det är fråga om en vara eller en tjänst som i sin helhet förbrukas vid ett enskilt uppdrag. Det innebär att ditt företag inte har rätt att dra av ingående moms på tillgångar, till exempel investeringsvaror och lager, som den egenanställde köpt och behåller för egen del efter avslutat uppdrag. Motsvarande gäller om en tillgång inte i sin helhet förbrukas under det uppdrag som personen blivit anställd för.
 

Skattefri motion eller friskvård via egenanställningsföretaget

Ett egenanställningsföretag kan som andra arbetsgivare erbjuda sina anställda skattefria motions- och friskvårdsförmåner, men på grund av den speciella anställningsformen och löneformen måste man tänka på vissa saker:

 • Kostnaden för en egenanställds motion får inte reducera den skattepliktiga lönen som sedan betalas ut, dvs. som ett bruttolöneavdrag. Den egenanställde kan alltså inte skicka in sina motionsutlägg till egenanställningsföretaget för att dessa ska dras som andra utlägg från intjänad lön. Om detta görs ska egenanställningsföretaget redovisa motionsutlägget som lön.
 • Egenanställningsföretaget kan bara erbjuda motionsförmåner under den egenanställdes anställningstid hos företaget.
 • Om man tillämpar någon form av friskvårdsbidrag, ska den egenanställdes köp av friskvård göras under anställningstiden hos egenanställningsföretaget.
 • Egenanställningsföretagets erbjudande om motionsförmåner måste omfatta alla anställda och kan inte riktas till enbart vissa anställda.
   

Kan den egenanställde själv välja när lönen tas ut?

Ditt företag kan inte låta en intjänad lön stå inne och låta den anställde själv välja utbetalningsdag. Det är ditt företags avtal med den egenanställde som reglerar när lönen kan betalas ut. Företaget måste redovisa lönen och betala arbetsgivargifter så snart den anställde har möjlighet att ta ut lönen enligt avtalet. Den anställde kan inte själv fritt välja tidpunkt för beskattning av intjänad lön, till exempel själv välja att vänta med att ta ut lönen till efter ett årsskifte eller inför en semesterresa. Företaget måste alltså redovisa skatteavdrag och arbetsgivaravgifter även för sådan ersättning som den anställde haft möjlighet att få utbetald, men själv valt att låta stå inne.
 

Källa: Skatteverket 2018