Det här är en artikel som är skriven i samarbete med Kompar Företagslån. Kompar är en av de ledande jämförelsetjänsterna för företagslån i Sverige.

Alla typer av företag, stora som små, behöver någon gång under sin livstid lite extra finansiering för sin verksamhet. Behovet kan uppstå för att företaget växer, för att det vill göra någon typ av investering eller något annat skäl. En vanlig finansieringsform i sådana situationer är företagslån. Innan man som företagare tar första bästa lån är det alltid en god idé att jämföra vad olika långivare och banker kan erbjuda, så att man säkerställer att man får bäst villkor. Nedan går Kompar företagslån igenom hur du ska tänka när du jämför.   
 

Vad behöver mitt bolag lånet till?

Att tänka igenom saker och ting är inte ett måste, men kan vara ett förarbete väl värt det när man ska jämföra lån för sitt företag. Här bör du som egenföretagare utgå från vad du behöver finansiering till. Definiera exakt vad företagslånet ska användas för och hur mycket du behöver. Ska du köpa en maskin eller en bil är det troligtvis ett visst lånebelopp som behövs. Ska du investera i marknadsföring kan lånebeloppet som behövs troligtvis variera, då det är mer flexibelt i hur mycket man behöver spendera.

Som nästa steg är det en god idé att kolla på vilken tilltänkt effekt företagslånet kommer att få på din affär. Hur mycket extra i intäkter tror du att en ny maskin faktiskt kan generera för er om ni kan öka volymerna som ni producerar? Eller hur mycket extra försäljning kan marknadsföringskampanjen faktiskt innebära? När du gjort en uppskattning på detta har du en klar bild för dig vilka fördelar som kommer med det planerade företagslånet. I nästa steg är det dags att ta fram konkreta låneförslag och jämföra dessa.
 

Hur du jämför företagslån för att få bäst alternativ

Ett sätt att jämföra företagslån på är att helt enkelt höra av sig till flera långivare och banker, fylla i en ansökan hos dem, ta diskussionerna med deras handläggare och sedan sammanfatta de olika erbjudandena. Ett mer tidseffektivt sätt är att använda sig av en jämförelsetjänst för företagslån som Kompar istället. En ansökan skickas iväg till ett flertal banker och långivare och man slipper på så sätt göra grundarbetet i jämförelsen själv.
 

Vilket lån är bäst för mitt företag?

Det billigaste brukar de flesta häva ur sig som svar på ovanstående fråga, men riktigt så enkelt är det inte alltid. Nedan går vi igenom olika delar man bör tänka på när man jämför företagslån lite mer i detalj.
 

Lånebelopp

Till att börja med bör du kolla på lånebeloppet när du jämför lån. Är beloppet tillräckligt högt för att du ska kunna genomföra de planer du har för ditt företag? Ibland kan man behöva skala ned sin plan en aning då bankerna inte beviljat ett så stort lån som man önskat. Det kan även vara så att man får det beloppet man önskar, men räntan är lite högre än för ett företagslån med ett lägre belopp. Då behöver man sätta detta i relation till vad lånet ska användas till.
 

Ränta

Att få en så låg ränta som möjligt på ens företagslån är alltid en bra utgångspunkt. När man kollar på räntan är det däremot en god idé att kolla på vad den faktiska kostnaden blir. Generellt brukar företagslån ha en lite högre ränta än vad man ser på bland annat bolån. Det behöver däremot inte vara så illa, då pengarna trots allt ska används inom ens bolag så att man kan tjäna mer pengar. Här bör man alltså kolla på vad själva räntekostnaden faktiskt blir och jämföra den med den ökade intäkten som kommer som ett resultat av företagslånet.
 

Månadsbetalning / amortering

Det räcker däremot inte att kolla på räntan, utan man bör även kolla på vad månadsbetalningen blir och om ens företag kan klara av det. När man jämför företagslån kan man plötsligt inse att det alternativ med lägst ränta kanske inte är det bästa i de fall att det innebär en kortare amorteringstid och en högre månadskostnad än ett annat alternativ. Det kan vara värt att ta ett lån med en högre ränta om månadskostnaden är lägre i de fall att man ser svårigheter i att klara av att betala en högre månadskostnad. Har man gjort en budget för ens företag kan man sätta månadskostnaden i relation till denna.
 

Säkerheter & andra villkor

När man jämför företagslån kollar man även på säkerheter och andra villkor. Generellt brukar långivare på den svenska marknaden be om en personlig borgen från någon av ägarna eller styrelsemedlemmarna i företaget. Företagsinteckning och pant i fastigheter eller andra tillgångar hör till det lite mer ovanliga bland småföretag och är desto mer vanligt bland större företag. Vissa aktörer, som den statliga långivaren Almi, kan erbjuda en begränsad personlig borgen. Det gör även andra privata långivare och banker.

Andra villkor som är värda att kolla på när man jämför lån för ens bolag är om det går att lösa lånet tidigare. I de allra flesta fallen går det, men det är värt att säkerställa att så faktiskt är fallet.

Genom att jämföra företagslån säkerställer du att ditt företag får rätt finansiering utifrån bolagets behov och unika situation. Det är en enkel sak att göra som kommer att spara dig en hel del huvudvärk och tusenlappar i framtiden och tar inte mer än 20-30 minuter i effektiv tid om du gör det via en jämförelsetjänst som Kompar.

Lycka till med bolaget!

/Teamet på Kompar

Kompar är en ledande jämförelsetjänst för företagslån i Sverige och har hjälpt över 5000 småföretag att få tag på det bästa lånet utifrån deras situation. Har du några frågor gällande artikeln eller finansiering i allmänhet är du mer än välkommen att göra av dig till oss på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. så hjälper vi gärna till.