Skattedeklarationen

Skattedeklaration är numera ett samlingsnamn för flera olika deklarationer, moms-, arbetsgivar-, punktskattedeklaration, förenklad arbetsgivardeklaration samt särskild skattedeklaration.

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.

Moms- och arbetsgivardeklarationer (skattedeklaration)

Alla företag som är momsregistrerade ska lämna momsdeklaration. Momsdeklarationen kan lämnas varje kvartal eller varje månad. I vissa fall får den lämnas en gång per år. Däremot finns inte längre möjligheten att redovisa moms i inkomstdeklaration.

Du som har redovisat moms i inkomstdeklaration ska nu lämna momsdeklaration en gång per år. Helårsredovisning i momsdeklaration tillämpas för beskattningsår som påbörjas från och med den 1 februari 2012. Har du kalenderår som räkenskapsår börjar du redovisa momsen i momsdeklaration från och med beskattningsåret 2013.

Några bra tips innan du läser vidare

Avanzas logga

Gratis courtage för konton med upp till 50.000 kr

Ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet. Erbjuder ISK & 0 kr i courtage på all aktiehandel fram till 2025*

Courtage är avgiften för aktiehandel.

Levler är en ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet som just nu erbjuder courtagefri aktiehandel på svenska börsen.

Erbjudandet om courtagefri aktiehandel gäller fram till den 31 mars 2025. Denna kampanj gäller för handel på samtliga listor på Nasdaq Stockholm, med undantag för First North.

Öppna konto snabbt & enkelt med BankID.

Courtagefri aktiehandel utan begränsning på kontoinnehav.

25% rabatt på fondavgiften jämfört med t.ex. Avanza.

ISK och Aktiefondkontot hos Levler omfattas av insättningsgarantin.

Är du arbetsgivare ska du lämna arbetsgivardeklaration om du varit skyldig att betala arbetsgivaravgifter och göra skatteavdrag. Du ska också lämna arbetsgivardeklaration om du har gjort skatteavdrag utan att vara skyldig att göra avdrag. Avdragen skatt, även på ränta, ska du alltid redovisa i arbetsgivardeklaration.

Om du är registrerad som arbetsgivare lämnar du normalt arbetsgivardeklaration varje månad. Arbetsgivare kan i vissa fall få en så kallad säsongsregistrering, t.ex. om lön eller arvoden bara betalas ut en gång per år. Om du som privatperson är arbetsgivare och är skyldig betala arbetsgivaravgifter och göra skatteavdrag får du redovisa arbetsgivaravgifter och skatteavdrag i en förenklad arbetsgivardeklaration.

Moms- respektive arbetsgivardeklarationen avser hela företaget. Det innebär att du bara ska lämna en momsdeklaration respektive en arbetsgivardeklaration även om du bedriver olika verksamheter, så länge som verksamheterna ingår i ett företag.

Tumregel: Om du har fått en deklaration ska du fylla i den och sända in den. En utebliven deklaration kan medföra förseningsavgift och skönsbeskattning. Du lämnar moms- och arbetsgivardeklarationer med Skatteverkets e-tjänst eller på originalblanketterna som vi skickar ut.

Anmäla behörig person

Om det är någon annan som hjälper dig med ekonomin kan du använda tjänsten Anmäla behörig person. Då kan den person du anmältlämna in din preliminära inkomstdeklaration och andra deklarationer samt även ha koll på ditt skattekonto via tjänsten Skattekonto.

Källa: Skatteverket

Som vi nämnde tidigare...

Avanzas logga

Gratis courtage för konton med upp till 50.000 kr

Ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet. Erbjuder ISK & 0 kr i courtage på all aktiehandel fram till 2025

Courtage är avgiften för aktiehandel.

Lämna en kommentar