Materialet är skrivet av Tina P Jönsson, ägare till MOL Moment Of Life som är ett coach företag med inriktning mot Privat & Företagssektorn.

Coaching - Hitta rätt coach

Jag har förstått att det finns många frågetecken kring coaching. Några frågor har berört seriositeten i en coachingrelation och andra frågor har varit mer konkreta för att få svar på funderingar. I detta avsnitt ligger tyngden på de primära förutsättningarna för att Ni skall kunna hitta rätt coach.

oaching

Om jag går in på Googles och söker på ordet coaching får jag en fantastisk summa på 86,600,000 träffar i världen. Drar jag ner det till svenska sidor hamnar summan på 340,000 sidor. Det är en ganska fantastisk summa tycker jag. Därför har jag full förståelse om man som klient känner sig vilsen i sitt sökande efter rätt coach.

En av frågorna kring detta löd.
- Hur vet jag att coachen är duktig?
Svaret jag vill ge är att du inte till 100% kan veta det. Det finns dock några gyllene regler du bör hålla dig till då du anlitar en coach:

1. Coacher som tar sitt yrke seriöst är utbildade i coaching, de är även certifierade. Certifieringen kan jämföras lite som en läkarlegitimation. En bra start är att fråga om coachen är certifierade. En av de största certifieringsorganisationer idag ligger i USA och har hela världen som arbetsområde. ICF International Coach Federation heter denna organisation. I Norden heter den ICF Nordic. Här finns coacher från Sverige, Danmark, Norge, Finland och Island. Syftet med ICF är att säkerställa och hålla standarden hög och kvalitativ. Som medlem följer även coachen de etiska riktlinjer ICF satt upp.

Inom ICF kan man certifiera sig på 3 olika nivåer.

  • ACC (Associate certified coach)
  • PCC (Professional certified coach)
  • MCC (Master certified coach)

2. Tänk på vilket område du vill bli coachad i. Känner du att coachen förstår dig och stöttar dig eller för dig framåt? Då är han/hon rätt.

3. Vill du säkerställa dig ytterligare kan du även fråga om referenser.

4. Eftersom du bestämmer vad som skall tas upp bör du uppmärksamma att coachen har klarlagt Era olika roller. Att coachen har fått en klar bild av dina önskemål och att coachen redovisat hur arbetet tillsammans kommer se ut.

Tänker du på dessa 4 element har du skapat bästa förutsättningar för att hitta rätt coach.

© Tina P Jönsson