Fiberoptiskt bredband använder fiberoptiska kablar för att skicka data. Det är snabbt, särskilt i jämförelse med traditionell ADSL-bredband, och ger dig en mer tillförlitlig anslutning. Med bredband fiber består din anslutning i allmänhet av fiberoptiska kablar från ditt lokala signalskåp som sedan ansluter till ditt hem eller kontor via telefonlinjer. Idag har mer eller mindre alla företag denna typ av anslutning, och fler hushåll börjar nu också följa trenden.

Kolla även de tjänster som tillhandahålls på nätet i form av jämförelser. Här hittar du ett exempel på en sådan sida som jämför bästa bredband fiber bäst i test med de bästa leverantörerna av internet. När du undersökt om du kan ta del av bredband ska du även se vilken hastighet du behöver. Idag finns det oftast allt från 10 till 1000 Mbit/s!
 

Internet hastighet

Internet hastighet är den hastighet med vilken information eller data färdas från webben till enheten, om det är en dator, surfplatta eller smartphone. Internet hastighet beräknas i megabit per sekund (Mbit/s) som är överföringshastigheten. Din nedladdningshastighet kommer att vara lite högre än uppladdningshastighet. Till exempel kanske du ser nämns hos tjänsteleverantören som ”nedladdningshastigheter upp till 20 Mbit/s och uppladdning upp till 4 Mbit/s.” Förväxla inte Mbit/s med MB. En MB är lika med 8 megabit kombinerade. Med fiber får du allt mer stabilt bredband och oftast till högre hastigheter!
 

Funderar du på att byta till fiber?

Detta blir allt mer tillgängligt för fler människor och företag, och den geografiska täckningen är nu mycket bättre än för några år sen. Företag har ägnat en hel del investeringar för att förbättra fiberinfrastrukturen som finns i syfte att ytterligare förbättra hastigheten och täckningen. Du bör byta till fiber om du kan, sök gärna hos den leverantör du är intresserad av för att se om just du kan ta del av fiber. ADSL är det näst bästa alternativet om du exempelvis bor på landet.
 

Vad är skillnaden mellan fiber och optiska bredbandsnät?

Fiber erbjuder högre hastighet och bandbredd än en typisk ADSL bredbandsanslutning, lovande snabbare nedladdningshastigheter, förmågan att streama video i högre upplösning och möjliggör ett större antal användare på samma nätverk för att njuta av en snabb anslutning så det är perfekt för organisationer och företag som har ett antal enheter som är anslutna samtidigt och är kundinriktade. 

Innan man beslutar att uppgradera till fiber är det viktigt att kontrollera den maximala hastigheten tillgänglig för dig. Men även om du inte kan komma åt den snabbaste fiberhastigheten är det fortfarande sannolikt att vara betydligt snabbare än din befintliga bredbandsanslutning. Fiberoptiska kablar är immuna mot störningar och lider inte på samma sätt av signaldämpningen som upplevs med ADSL. Detta innebär att kommunikation, överföring och streaming är störningsfria!
 

Din användning av bredbandet

Medan hastighetsökning som erbjuds av fiber är en stor fördel så kommer det till en kostnad, så det är alltid värt att överväga om du eller ditt företag kommer att dra nytta av det. När beslut fattas om den ökade hastigheten av fiber skulle vara fördelaktigt, överväg om något av följande scenarier gäller för dig:

  • Du har ofta webbkonferenser med kunder eller anställda eller arbetar hemifrån
  • Du streamar mycket HD-video från sajter
  • Du måste hämta / skicka stora filer snabbt och regelbundet
  • Du har flera enheter som används samtidigt

Listan kan fortsätta för evigt! Men om du känner igen dig i någon av ovanstående scenarier, då skulle du definitivt dra nytta av fiber bredband. Kom ihåg att det skulle vara värt även med tanke på hur din användning är sannolikt att förändringar och öka under de närmaste månaderna. Men om du bara använder internet för att kontrollera e-post och göra vissa online shopping, vilket kanske inte är en investering värd att göra.

Simon N, bredband fiber bäst i test