Det här är ett inlägg från bloggen Skapawebbkraft.se. Besök gärna bloggen för att ta del av fler tips för hur du på egen hand kan skapa en webbplats.

För några år sedan var det betydligt knepigare att på egen hand starta en egen webbplats. Idag ser verkligheten annorlunda ut. Tillgängligheten har aldrig varit större än idag vad det gäller allt från gratisguider till plattformar. 

Faktum är att det numera finns så mycket tillgänglig information och tillvägagångssätt för att bygga en webbplats att det kan paradoxalt nog kan bli förvirrande. Vilken plattform ska man använda och hur kommer man igång?

I det här inlägget går jag igenom några av de vanligaste och enklaste tillvägagångssätten som riktar sig till den som vill skapa en en webbplats med professionell framtoning. En tumregel är att du definierar dina behov innan du sätter igång. På så vis har du större förutsättningar för att välja ett tillvägagångssätt som är bäst för dig vad det gäller exempelvis: Användarvänlighet, pris, skalbarhet, design, funktionalitet m.m.
 

Behov #1 Skapa en hemsida för din firma

För att skapa en hemsida för ett mindre företag är det vanligen viktigt att se till att hemsidan ger ett professionellt intryck. En estetiskt tilltalande webbplats kan vara av betydelse då exempelvis potentiella kunder besöker din webbplats. Många företagshemsidor är typiskt även designade för att besökare enkelt ska kunna komma i kontakt med företaget. 

Inte sällan används s.k. “Call to actions” med syfte att få besökare att gå till en specifik sida på webbplatsen där företaget exempelvis exponerar sina tjänster eller produkter. Den här typen av webbplatser följer nästan alltid en likartad design för respektive nisch. Om du googlar på exempelvis pizzerior, frisersalonger, konsultfirmor, eller gym. Då ser du snabbt att de allra flesta webbplatser följer en snarlik struktur.

För att skapa den här typen av webbplatser finns det ingen anledning till att anlita en webbyrå eller liknande. Istället bör du använda ett hemsideprogram som ger dig ett stort utbud av designmallar att välja av. 

Du behöver på så vis inte uppfinna hjulet själv eller fundera över hur webbplatsen ska se ut och vilken nödvändig information som bör finnas på respektive sida etc. Du väljer helt enkelt den designmall som passar din verksamhet bäst. Därefter kan du anpassa mallen med egna färger, typsnitt och media. Vanligen kommer denna typ av plattformar med en användarvänlig funktion för att redigera och anpassa mallen. Användare kan enkelt använda musen för att dra in och släppa de bilder, text, media och funktioner i sina mallar.

En annan fördel med att använda ett hemsideprogram är du får allt serverat på ett och samma ställe. Du behöver inte ladda ned något program eller skaffa webbhotell. Efter att du registrerat dig som användare av ett hemsideprogram, loggar du in på plattformens användarsidor där du får tillgång till allt det du behöver på ett och samma ställe (användarpanel, designmallar, funktioner, SSL etc.).

Det finns flera populära hemsideprogram på marknaden varav de flesta erbjuder användare att registrera sig gratis för att använda plattformen. 

Som gratisanvändare får du i regel endast tillgång till en begränsad version av systemet. Exempelvis finns det ingen plattform som ger dig ett eget domän (“toppdomän”) gratis. Som gratisanvändare får du endast tillgång till plattformens subdomän (exempelvis : www.dinwebbplats.plattformensnamn.com). 

Andra nackdelar är att det kan finnas tidsbegränsningar i hur länge plattformen kan användas gratis alternativt restriktioner vad gäller tillgänglig funktionalitet.

Den stora fördelen är dock att denna typ av hemsideprogram är extremt användarvänliga. Du får en hemsida som kommer att se minst lika bra ut som en proffsdesignad företagssajt. Dessutom är det betydligt billigare att använda denna typ av tjänst än att bygga en webbplats med en webbyrå.

Vilken plattform är bäst?

Det enkla svaret är att det inte finns ingen plattform som är bäst för alla användare. Det beror lite på vad man har för avsikt. Jag brukar dock rekommendera att man väljer en av de mer internationellt väletablerade plattformarna. (Det finns även en del svenskutvecklade tjänster men du får sällan tillgång till ett lika stort utbud av funktionalitet eller designmallar.)

Min favoritplattform för företagshemsidor är Webnode, plattformen kan testas gratis men de har även bra priser för den som bestämmer sig för att övergå till att bli betalande kund. Här kan du läsa mer om Webnode.

Andra populära hemsideprogram som påminner om Webnode är exempelvis Wix, Squarespace och Weebly. Utifrån prissättningen, är Wix den plattform som ligger bäst till avseende pris i förhållande till värde för pengarna. Då andra sidan anses både Squarespace och Weebly ha bättre funktionalitet för e-handel och är därmed i många fall bättre alternativ för den som är intresserad av att även kunna sälja produkter på sin webbplats. (Mer om det nedan)
 

Behov #2 Skapa en egen blogg

För den som vill göra en egen blogg finns det massvis av alternativ på marknaden. Tyvärr är det många nybörjare som väljer att blogga via en bloggportal som endast ger dem tillgång till ett subdomän (exempelvis: Devote, Aftonbladets blogg, Blogg.se m.fl.). Det innebär indirekt att du skriver för någon annans blogg. 

Fördelen med denna typ av gratis bloggportaler är att de är oerhört användarvänliga. Du loggar in i bloggportalen och börjar därefter att skriva dina inlägg. Vanligen finns en handfull designmallar att välja av. 

Det kan förefalla som ett attraktivt alternativ för den som är nybörjare och som inte funderar över vad som händer när bloggen börjar växa i både popularitet och antal inlägg. Men att göra ett dåligt val av bloggportal i början av sin bloggkarriär kan komma att bli ett problem längre fram.

När bloggen växer kan det uppstå nya behov. Inte minst är det vanlig att man vill äga sitt egna domän (vilket inte alltid är möjligt om man låst sig vid en gratisportal). Det kan även vara så att det uppstår ett större behov av att kunna lägga till olika funktioner på bloggen (nyhetsbrev, “subscribe” formulär eller andra program) än vad som finns tillgängligt i vissa bloggportaler. 

Även utifrån ett sökoptimeringsperspektiv (SEO), är de flesta gratisportaler på marknaden dåliga alternativ. Många seriösa bloggare vill ju nå ut med sina inlägg till så många läsare som möjligt och då är det viktigt att det finns stöd i portalen för att lägga till meta taggar, meta-beskrivning m.m.  

Det kan vara mödosamt och tidskrävande att byta plattform i efterhand. Av den anledningen bör man göra ett bra val från början! 

Den mest populära bloggplattformen i världen anses vara WordPress. WordPress är CMS (Content Management System) och tillhör kategorin “Open source” (Öppen källkod). Plattformen kan användas helt gratis men du måste på egen hand skaffa ett webbhotell och domän (kostar från ca. 10-20 kr/månad).

WordPress är inte lika enkelt att använda som många av de bloggportaler som finns på marknaden. Men för en enkel blogg är det inte svårare än att de flesta nybörjare kommer igång på loppet av några timmar. Precis som med bloggportalerna väljer du en designmall (tema) för din blogg (det finns flera gratisteman på marknaden).

En fördel med WordPress är att du får tillgång till massvis av tillägg (program) som du kan installera. Du har även mycket större frihet med WordPress. Du äger din blogg och domän och får bra förutsättningar för att låta din blogg växa.


 

Behov#3 En personlig hemsida

En personlig hemsida kan vara allt ifrån en presentationssida, där du presenterar dina meriter och referensuppdrag till en hemsida avsedd för exempelvis ett privat evenemang. Hit hör exempelvis hemsidor för bröllop, fester eller privata tillställningar.

För den här typen av behov kan både hemsideprogram eller WordPress vara bra alternativ. Ska du göra en hemsida för ett temporärt ändamål (fest eller tillställning) då räcker det gott och väl att använda ett gratis hemsideprogram. (Exempelvis Wix, Webnode eller Weebly).

Ska du däremot göra en personlig hemsida som du tror att du även på sikt kommer att vilja använda. Då kan det vara bättre att skapa en egen hemsida med ett eget domän med exempelvis WordPress. 
 

Behov #4 Gör en egen webbutik

Ett generellt råd är att inte välja en svenskutvecklad plattform, eftersom dessa i princip aldrig kan mäta sig med riktigt stora, internationella e-handelsplattformar. 

Flera av de stora, världsledande plattformarna tillåter att oberoende utvecklare tar fram och låter sälja program för plattformens användare. De stora och internationellt erkända systemen ger dig på så vis tillgång till ett större utbud av program och integrationer mot populära tjänster för olika marknader. (Exempelvis betallösningar och marknadsföringsapplikationer). Dessutom ligger flera internationella system bättre till vad det gäller pris och värde för pengarna. 

En annan viktig parameter när du väljer plattform för att skapa en webbutik är att den plattform du väljer att gå med ska ha bra stöd för den svenska marknaden. (Förutsatt att du planerar att sälja på den svenska marknaden). 

Du bör kontrollera och sätta dig in i vilka företag som redan använder tjänster på den marknad som du vill fokusera på. Du ska även undersöka vilka program som du antingen använder idag eller som du planerar att använda dig av framöver. De program och tjänster du vill använda dig av ska vara kompatibla med den plattform du överväger att använda dig av. För stora och mer komplexa bolag som redan använder sig av olika system för BI, Ekonomi, ERP, logistik etc. krävs vanligen extern konsultation för att hitta den plattform som passar bäst och som kan integreras med befintliga system.

För mindre företag och startups kan följande plattformar vara aktuella:

Shopify är en internationellt ledande plattform som även har bra stöd för den svenska marknaden. Tjänsten är lätt att använda men erbjduer även mer avancerade tjänstepaket för större bolag med mer komplexa behov. Plattformen passar typiskt både nybörjare och mer avancerade användare.

Squarespace: påminner om Shopify. Plattformen är ett attraktivt alternativ för den som vill ha ett billigare alternativ än Shopify. Squarespace är dock ännu inte särskilt väletablerade på den Skandinaviska marknaden vilket innebär att du inte får samma tillgång till program som kan vara populära på exempelvis den svenska marknaden (i jämförelse med exempelvis Shopify).

WooCommerce är en fantastik plattform. Den skiljer sig från exempelvis Squarespace och Shopify eftersom att WooCommerce kräver att du använder ett fristående CMS (Content Management System), exempelvis WordPress.

Du kan installera WooCommerce kostnadsfritt. Däremot tillkommer kostnad för dels webbhotell men även för tema och tillägg som du vill använda för din webshop. WooCommerce är en av världens mest framstående plattformar för e-handel. En nackdel med WooCommerce är att plattformen inte lämpar sig för nybörjare. Du bör räkna med att behöva lägga ned mer tid för att bygga din webshop med WooCommerce än med exempelvis SquareSpace eller Shopify.

En av de främsta fördelarna med WooCommerce är att du får mycket större frihet än med en helhetslösning (typ Shopify eller Squarespace).