Följande information från Lånasmart.com (jämför lån och krediter för att du som konsument inte ska behöva betala mer än nödvändigt.)

Allt fler svenska hushåll har ett eller flera kreditkort. Fördelarna är många. Kreditkortet fungerar som en säkerhetsbuffert. Med det samlar du alla dina utgifter på en och samma faktura. Nästan alla kreditkort har dessutom någon form av bonus som du kan dra nytta av.

Genom att välja ett kreditkort med låg ränta, lång räntefri period och genom att betala månadsfakturan i tid behöver det inte heller kosta särskilt mycket.
 

Hur fungerar kreditkort?

Ett kreditkort är ett plastkort som du kan använda för inköp av varor och tjänster i butik eller på nätet. Du betalar precis som med ett debetkort men istället för att använda pengar från ditt bankkonto använder du lånade pengar.

En gång i månaden får du en faktura av kreditkortsutgivaren. På den får du se alla köp som du gjort med kortet sedan den förra fakturan.

Alla kreditkort har en räntefri period. Det innebär att du inte behöver betala någon ränta på ditt inköp förrän den räntefria perioden löpt ut. Den räntefria perioden brukar vara mellan 45 och 60 dagar.

När du har kreditkort kan du även välja att dela upp dina betalningar om du vill. Då betalar du bara ett mindre belopp än vad som står på fakturan. I så fall betalar du bara ränta på de pengar som du inte väljer att betala in. Du måste dock alltid betala det minimibelopp som står på fakturan.
 

Kostnad för kreditkort

Årsräntan på kreditkort varierar beroende på kortutgivare och ibland även på din ekonomiska ställning. För de flesta kreditkort i Sverige ligger kreditkortsräntan någonstans mellan 5 och 25 procent.

Vissa kreditkort har en årskostnad på någon hundralapp. Det finns även gratis kreditkort och kreditkort som kostar flera tusen kronor per år.

Ibland lönar det sig att betala lite extra i årsavgift för att kunna få en lägre ränta. Detta gäller speciellt om du planerar att utnyttja krediten ofta.

De flesta kreditkort tar ut en avgift för kontantuttag både i Sverige och i utlandet. Ofta är det en fast avgift eller en procentsats, beroende på vad som blir dyrast för det givna uttagsbeloppet. Några få kort tar inte ut någon avgift för automatuttag varken i Sverige, EU eller utanför EU.

Nästan alla kreditkort tar dessutom ut ett valutaväxlingspåslag i storleksordningen 1 – 2 procent när du betalar något i utländsk valuta. Det gäller oavsett om du är i utlandet eller till exempel köper något från utlandet på nätet.

Det är inte ovanligt att kreditkortsbolaget tar ut en aviavgift i samband med fakturan. Många gånger går det att slippa den genom att välja elektronisk avi. 
 

Storlek på krediten

När du ansöker om kreditkort får du en viss kredit beviljad. Maxkrediten varierar men ligger ofta på runt 100 000 kronor. Hos vissa kreditkortsföretag kan du ansöka om en viss storlek på din kredit. Ibland väljer kreditbolaget självt hur stor kredit du ska få.

För det mesta kostar det inget att ha en kredit så länge som du inte använder den. Vissa kreditkort tar dock ut en kreditavgift även då du inte använder krediten. I vilket fall som helst kan det vara bra att inte ha en större kredit än vad du behöver. Det lockar bara till onödiga köp.
 

Vad krävs för att skaffa kreditkort?

För att kunna skaffa kreditkort måste du ha en inkomst. Ibland anges att den måste vara fast. Ibland räcker det med att ha en viss deklarerad inkomst.

Det är inte alla bolag som anger hur stor inkomst som krävs men ofta handlar det om att du behöver tjäna minst 100 000 – 150 000 kronor per år.

Ålderskravet är ofta 18 år men det händer att det är 20 år som gäller. Man ska vara folkbokförd i Sverige. Betalningsanmärkningar godtas inte för kreditkort.
 

Rabatter och bonusar

Många av kreditkorten har någon form av bonus eller rabatt. Det är ett slags belöningssystem som finns till för att locka dig att använda just det kreditkortet. Använder du ditt kort på rätt sätt kan du faktiskt tjäna på att utnyttja bonusen eller rabatten.

Vanliga typer av rabatter och bonusar:

 • En viss procent av alla köp sätts in på kontot (cashback)
 • Poäng som kan lösas in mot resor
 • Poäng som kan lösas in mot varor
 • Poäng som ger värdecheckar
 • Poäng som omvandlas till fondandelar
 • Återbäring vid tankning
 • Poäng som ger avdrag på månadsfakturan
   

Kortreseförsäkring och andra försäkringar

Kreditkort brukar ha en kompletterande reseförsäkring som ingår i priset. Det är inte en full reseförsäkring utan bara ett komplement. Försäkringen kan till exempel innehålla avbeställningsskydd och ersättning vid bagageförsening.

Ett vanligt villkor för att den kompletterande reseförsäkringen ska gälla är att du betalt minst 75 procent av biljettpriset med ditt kreditkort. Dessutom måste du ha en hemförsäkring med reseförsäkring.

Vissa kreditkort har även andra försäkringar. Det kan handla om exempelvis allriskförsäkring, förlängd garanti på varor, prisgaranti och självriskskydd vid vägassistens.
 

Bra att tänka på när du väljer kreditkort

Det finns ett stort antal kreditkort att välja bland. Vissa banker har dessutom flera olika kort i sitt utbud. Att välja rätt är inte lätt.

Här är några saker du kan tänka på när du väljer kreditkort:

 • Hur stor kredit? De flesta klarar sig med en ganska liten kredit på 10 000 till 30 000 kronor. Räcker det för dig eller behöver du mer utrymme?
 • Vilken ränta? Om du inte kommer att betala tillbaks hela kreditskulden i tid är det mycket viktigt att hitta ett kort med låg ränta. Annars blir det dyrt.
 • Vill du ha rabatter? Vissa väljer kreditkort beroende på typ av rabatt. Är du intresserad av att köpa prylar billigt eller få billigare flygresor?
 • Tankar du ofta? En del kreditkort ger fördelar för dig som tankar ofta. Åker du mycket bil kan ett sådant kort vara bra.
 • Ska du ut och resa? Vissa kreditkort ger extra bra reseförsäkring, gratis uttag i utlandet och är utan valutapåslag. Det är bra om du reser utomlands ofta. 

Erik Elmqvist, 22 maj 2020