Kostnader

Om långivaren vill ha säkerhet i bostaden för ditt lån tillkommer en del kostnader. Gäller det en fastighet måste du betala stämpelskatt för både lagfart och pantbrev och är det en bostadsrätt tar bostadsrättsföreningen ibland ut en pantsättningsavgift.

Lagfart och pantbrev söks hos Lantmäteriet. Ofta hjälper långivaren dig med detta, mot avgift. Normalt får du inte låna till vad detta kostar, utan du måste betala det med egna medel. Lagfarten visar vem som äger en fastighet. Att få ut lagfart kostar 1,5 procent av köpeskillingen eller taxeringsvärdet (det värde som är högst) i stämpelskatt, samt expeditionsavgift. Pantbrev kostar 2 procent av pantbrevets belopp i stämpelskatt, samt expeditionsavgift. Skatten betalas till Lantmäteriet.

Ibland tar långivaren en uppläggningsavgift för lånet. På detta område råder fri prissättning, så se till att förhandla. Ibland är dessutom värdering av bostaden en förutsättning för att långivaren ska godta bostaden som säkerhet. Att utnyttja en värderingsmans tjänster kostar naturligtvis pengar, men även här kan du förhandla.

Om säkerheten för lånet är en bostadsrätt kan bostadsrättsföreningen ibland ta ut en pantsättningsavgift. Kostnaden kan ligga runt 1 500 kr, men det varierar mycket. Kontrollera i bostadsrättsföreningens stadgar om de tar ut en sådan avgift.

Källa: Konsumenternas vägledning om bank och försäkring, Mars 2012