Det finns många olika lånetyper för privat konsumtion, eller lån utan säkerhet som man brukar kalla lån som inte är bolån. Hos bankerna kan de till exempel kallas privatlån, blancolån, billån eller medlemslån. De här lånen har ofta högre ränta än bolån eftersom långivaren har sämre eller ingen säkerhet alls för lånet.

Oftast är räntan på dessa lån rörlig och kan alltså förändras över tiden men långivaren får bara höja räntan under vissa förutsättningar. Förutom räntan tar långivaren ofta ut avgifter för lånet. Det är därför viktigt att du tar reda på den effektiva räntan. Den visar den totala kostnaden för lånet, inklusive alla avgifter och kan användas för att jämföra vad lånet skulle kosta dig hos olika långivare.
 

Att tänka på innan du bestämmer dig för att ta ett lån

Behöver du verkligen låna

Att låna pengar är lockande eftersom det kan ge dig möjlighet att på en gång förverkliga något du vill göra, till exempel att köpa den där dyra saken eller att göra den där resan du alltid velat göra. Men eftersom du måste betala ränta på lånet kommer du alltid betala tillbaka mer pengar till långivaren än du från början lånade. Lån kostar alltså alltid pengar. Fundera på om det är värt vad det kostar att ta lånet. Annars kan det vara bättre att spara ihop till det du vill göra.

Har du råd att låna

Du bör göra en genomgång av din privatekonomi för att se om din ekonomi klarar kostnaden för ett lån. Du kan få hjälp av den privatekonomiska kalkylen på Konsumentverkets webbplats.

Har du valt rätt sorts lån

Det finns många olika låneformer och det kan ibland vara svårt att veta vilket lån som är bäst för dig. Ofta kan din långivare föreslå en passande låneform, men du bör ändå tänka på följande:

  • Ju bättre säkerhet desto lägre ränta. Lån där en bra säkerhet ställts, till exempel pantbrev i fastighet, pant i bostadsrätt eller borgensman, har i regel lägre ränta än lån utan säkerhet. Fråga din långivare om du kan få ställa säkerhet och därmed få bättre ränta.
  • Lånet bör vara långsiktigt hållbart. Kontrollera därför den effektiva räntan, den visar lånets totala kostnad inklusive alla avgifter. Lån med hög effektiv ränta är oftast bara ett dyrt sätt att skjuta betalningsproblem framför dig. Det är i så fall bättre att försöka hitta en mer långsiktig lösning.

Jämför pris och förhandla om villkoren

Granska de erbjudanden du fått och kontakta de långivare som du bedömer är intressanta. Jämför kostnaden genom att titta på den effektiva räntan. Den visar lånets riktiga kostnad inklusive alla avgifter.

Var ute i god tid

Att få lån beviljat kan ta tid eftersom långivaren ska göra en kreditprövning. Var därför ute i god tid innan du behöver pengarna så att du är säker på att få dem i tid. Ofta finns möjlighet att ansöka om lånelöfte. Detta gör det ännu enklare för långivaren den dag du verkligen behöver pengarna och är därför ett sätt att säkerställa att du hinner få pengarna i tid.
  

Källa: Konsumenternas.se , Januari 2019