Privatlån

Ett privatlån är ett lån som inte är knutet till ett visst objekt. De flesta banker erbjuder privatlån till sina kunder, oftast utan säkerhet, på mellan 10 000 kr och upp till 350 000 kr. Lånetiden varierar men brukar sällan vara mer än 10-12 år. Räntan för ett privatlån är högre än vid till exempel ett bolån. Banken gör en kreditprövning för att bedöma din återbetalningsförmåga. Du brukar kunna få välja om du vill betala tillbaka lånet med rak amortering eller med annuitet. 
Ett blancolån är ett annat namn för ett lån utan säkerhet.

Medlemslån

Om du är medlem i ett fackförbud eller i en organisation kan du få bättre villkor med ett medlemslån. Tillsammans med en långivare har de förhandlat fram förmånliga lånevillkor som de erbjuder sina medlemmar. I de flesta fall rör det sig om lån om mindre belopp och utan säkerhet men det kan också vara bolån. Medlemslånen fungerar på samma sätt som andra lån vilket innebär att du amorterar skulden efter hand och betalar ränta. Det är viktigt att du sätter dig in i villkoren för lånet och tar reda på vad den effektiva räntan är. Precis som för andra lån ska långivaren göra en kreditprövning innan du beviljas ett medlemslån.

För att få veta om du har möjlighet att få ett medlemslån måste du själv ta reda på om någon av de organisationer du är medlem i har avtal med någon långivare.

Snabblån

Snabblån, SMS-lån, mikrolån, telefonlån, internetlån eller korttidskrediter är olika namn för i princip samma produkt. De är ofta exempel på så kallade högkostnadskrediter. Gemensamt för den här sortens lån är att de är på relativt små belopp, att de beviljas och betalas ut snabbt och att de ska betalas tillbaka inom 30 dagar. Dessutom är den effektiva räntan hög.

Att ta ett snabblån är en kortsiktig lösning som kan bli väldigt dyr. Typiskt för snabblån är att det handlar om ganska små belopp, mellan cirka 3 000 kronor och 10 000 kronor, som ofta ska betalas tillbaka redan efter 30 dagar.

Du betalar både en avgift när du tar lånet och ränta på lånet. Den totala kostnaden, den effektiva räntan, kan bli extremt hög eftersom återbetalningstiden är så kort.

Snabblån är typiska exempel på så kallade högkostnadskrediter. När lånet har en effektiv ränta på 30 procent eller mer är det en högkostnadskredit. Då får räntan högst vara 40 procent och det finns begränsningar både för hur hög dröjsmålsräntan får vara och hur stora avgifter långivaren får ta ut. Reglerna för högkostnadskrediter gäller från den 1 september 2018.

Innan du tar ett snabblån är det bra om du jämför den effektiva räntan hos olika bolag, eftersom både avgifter och räntor kan variera mycket. Det kan också vara klokt att se om det finns andra sätt att låna pengar för att lösa en akut situation.

Om du inte kan betala

Företagen kan ha olika rutiner om du inte kan betala tillbaka ditt lån men det vanligaste är att du först får en påminnelse på den obetalda fakturan. Då tillkommer en påminnelseavgift. Sedan skickas ärendet till inkasso och då tillkommer en inkassoavgift, 180 kronor. Nästa steg är att ärendet skickas vidare till Kronofogden för indrivning. Då tillkommer ytterligare kostnader. Under tiden löper ränta på det ursprungliga beloppet (kapitalränta). Skulden ökar i snabb takt!

Antalet ärenden hos Kronofogden om obetalda snabblån har ökat kraftigt de senaste åren.

Tillstånd

Sedan 1 juli 2014 måste alla företag som lånar ut pengar till konsumenter ha tillstånd från Finansinspektionen. De måste också visa att de bedriver en sund verksamhet och det finns krav på information och dokumentation.

Marknadsföring

Den som marknadsför lån är enligt konsumentkreditlagen skyldig att informera om kostnader för lånet, till exempel:

"Låna 5 000 kr i 30 dagar. Avgift 200 kronor, räntekostnad 500 kr, kreditränta (bunden) 120 %, effektiv ränta 392,43 %. Sammanlagt belopp att återbetala 5 700 kronor."

Att tänka på

  • låna inte pengar som du inte kommer att kunna betala tillbaka. Om du inte har 2 000 kronor nu, kommer du då att kunna betala 2 600 kronor om 30 dagar?
  • om skulden hamnar hos Kronofogden och du får en betalningsanmärkning så finns den kvar i tre år. Det försvårar dina möjligheter att exempelvis öppna mobilabonnemang, hyra lägenhet, ta nya lån,
  • undersöka möjligheterna till andra typer av lån med lägre ränta till exempel kontokredit, kreditkort eller ett medlemslån.
     

Samlingslån

Om man har många krediter med höga räntor har det blivit populärt att försöka samla dem i ett enda större lån. Fördelen med det är att man kanske kan få ned räntan och att man bara har ett lån att hålla reda på. Om man har betalningsanmärkningar kan man dock få betala ganska hög ränta ändå.

Flera banker och kreditinstitut erbjuder sådana samlingslån, som också kan heta omstartslån, saneringslån eller skuldfinansieringslån. Det är lån som du löser dina tidigare lån och krediter med. Tanken bakom lånen är att du ska kunna ha bara ett lån som du betalar på och att räntan för det lånet ska vara lägre än räntorna för de tidigare lånen och krediterna. Det finns olika sådana lån, både med och utan säkerhet.

Precis som vid vilket annat lån som helst är långivaren skyldig att göra en kreditprövning för att avgöra om du har förutsättningar för att kunna betala tillbaka lånet. Om du har stora skulder eller betalningsanmärkningar så kan det bli svårare för dig att få ett lån och i alla fall få ett lån med låg ränta. Många långivare som erbjuder samlings-/saneringslån marknadsför också sina lån med så kallade "från-räntor". Du bör därför kontrollera villkoren noga och jämföra räntan, amortering och återbetalningstid med dina tidigare lån. Titta vad du idag betalar för krediterna totalt och se om du skulle tjäna på att ta ett samlings-/saneringslån.
  

Källa: Konsumenternas.se , Januari 2019