Följande information från Lånasmart.com (jämför lån och krediter för att du som konsument inte ska behöva betala mer än nödvändigt.)

Allt fler svenska hushåll har ett eller flera kreditkort. Fördelarna är många. Kreditkortet fungerar som en säkerhetsbuffert. Med det samlar du alla dina utgifter på en och samma faktura. Nästan alla kreditkort har dessutom någon form av bonus som du kan dra nytta av.

Genom att välja ett kreditkort med låg ränta, lång räntefri period och genom att betala månadsfakturan i tid behöver det inte heller kosta särskilt mycket.
 

Hur fungerar kreditkort?

Ett kreditkort är ett plastkort som du kan använda för inköp av varor och tjänster i butik eller på nätet. Du betalar precis som med ett debetkort men istället för att använda pengar från ditt bankkonto använder du lånade pengar.

En gång i månaden får du en faktura av kreditkortsutgivaren. På den får du se alla köp som du gjort med kortet sedan den förra fakturan.

Alla kreditkort har en räntefri period. Det innebär att du inte behöver betala någon ränta på ditt inköp förrän den räntefria perioden löpt ut. Den räntefria perioden brukar vara mellan 45 och 60 dagar.

När du har kreditkort kan du även välja att dela upp dina betalningar om du vill. Då betalar du bara ett mindre belopp än vad som står på fakturan. I så fall betalar du bara ränta på de pengar som du inte väljer att betala in. Du måste dock alltid betala det minimibelopp som står på fakturan.
 

Kostnad för kreditkort

Årsräntan på kreditkort varierar beroende på kortutgivare och ibland även på din ekonomiska ställning. För de flesta kreditkort i Sverige ligger kreditkortsräntan någonstans mellan 5 och 25 procent.

Vissa kreditkort har en årskostnad på någon hundralapp. Det finns även gratis kreditkort och kreditkort som kostar flera tusen kronor per år.

Ibland lönar det sig att betala lite extra i årsavgift för att kunna få en lägre ränta. Detta gäller speciellt om du planerar att utnyttja krediten ofta.

De flesta kreditkort tar ut en avgift för kontantuttag både i Sverige och i utlandet. Ofta är det en fast avgift eller en procentsats, beroende på vad som blir dyrast för det givna uttagsbeloppet. Några få kort tar inte ut någon avgift för automatuttag varken i Sverige, EU eller utanför EU.

Nästan alla kreditkort tar dessutom ut ett valutaväxlingspåslag i storleksordningen 1 – 2 procent när du betalar något i utländsk valuta. Det gäller oavsett om du är i utlandet eller till exempel köper något från utlandet på nätet.

Det är inte ovanligt att kreditkortsbolaget tar ut en aviavgift i samband med fakturan. Många gånger går det att slippa den genom att välja elektronisk avi. 
 

Storlek på krediten

När du ansöker om kreditkort får du en viss kredit beviljad. Maxkrediten varierar men ligger ofta på runt 100 000 kronor. Hos vissa kreditkortsföretag kan du ansöka om en viss storlek på din kredit. Ibland väljer kreditbolaget självt hur stor kredit du ska få.

För det mesta kostar det inget att ha en kredit så länge som du inte använder den. Vissa kreditkort tar dock ut en kreditavgift även då du inte använder krediten. I vilket fall som helst kan det vara bra att inte ha en större kredit än vad du behöver. Det lockar bara till onödiga köp.
 

Vad krävs för att skaffa kreditkort?

För att kunna skaffa kreditkort måste du ha en inkomst. Ibland anges att den måste vara fast. Ibland räcker det med att ha en viss deklarerad inkomst.

Det är inte alla bolag som anger hur stor inkomst som krävs men ofta handlar det om att du behöver tjäna minst 100 000 – 150 000 kronor per år.

Ålderskravet är ofta 18 år men det händer att det är 20 år som gäller. Man ska vara folkbokförd i Sverige. Betalningsanmärkningar godtas inte för kreditkort.
 

Rabatter och bonusar

Många av kreditkorten har någon form av bonus eller rabatt. Det är ett slags belöningssystem som finns till för att locka dig att använda just det kreditkortet. Använder du ditt kort på rätt sätt kan du faktiskt tjäna på att utnyttja bonusen eller rabatten.

Vanliga typer av rabatter och bonusar:

 • En viss procent av alla köp sätts in på kontot (cashback)
 • Poäng som kan lösas in mot resor
 • Poäng som kan lösas in mot varor
 • Poäng som ger värdecheckar
 • Poäng som omvandlas till fondandelar
 • Återbäring vid tankning
 • Poäng som ger avdrag på månadsfakturan
   

Kortreseförsäkring och andra försäkringar

Kreditkort brukar ha en kompletterande reseförsäkring som ingår i priset. Det är inte en full reseförsäkring utan bara ett komplement. Försäkringen kan till exempel innehålla avbeställningsskydd och ersättning vid bagageförsening.

Ett vanligt villkor för att den kompletterande reseförsäkringen ska gälla är att du betalt minst 75 procent av biljettpriset med ditt kreditkort. Dessutom måste du ha en hemförsäkring med reseförsäkring.

Vissa kreditkort har även andra försäkringar. Det kan handla om exempelvis allriskförsäkring, förlängd garanti på varor, prisgaranti och självriskskydd vid vägassistens.
 

Bra att tänka på när du väljer kreditkort

Det finns ett stort antal kreditkort att välja bland. Vissa banker har dessutom flera olika kort i sitt utbud. Att välja rätt är inte lätt.

Här är några saker du kan tänka på när du väljer kreditkort:

 • Hur stor kredit? De flesta klarar sig med en ganska liten kredit på 10 000 till 30 000 kronor. Räcker det för dig eller behöver du mer utrymme?
 • Vilken ränta? Om du inte kommer att betala tillbaks hela kreditskulden i tid är det mycket viktigt att hitta ett kort med låg ränta. Annars blir det dyrt.
 • Vill du ha rabatter? Vissa väljer kreditkort beroende på typ av rabatt. Är du intresserad av att köpa prylar billigt eller få billigare flygresor?
 • Tankar du ofta? En del kreditkort ger fördelar för dig som tankar ofta. Åker du mycket bil kan ett sådant kort vara bra.
 • Ska du ut och resa? Vissa kreditkort ger extra bra reseförsäkring, gratis uttag i utlandet och är utan valutapåslag. Det är bra om du reser utomlands ofta. 

Erik Elmqvist, 22 maj 2020

För att få en bättre privatekonomi handlar det både om att få högre inkomster och lägre utgifter. De lägre kostnaderna är det enklaste att påverka och några sätt att förbättra sin privatekonomi går vi igenom här. Följande text av David Vesterlund, sverigekontanter.se
 

Flera metoder att spara pengar

Har man flera olika lån och krediter som kostar otroligt mycket varje månad eller bara en otroligt dyr avbetalning? Man kan få betala mycket mer än vad man tänkt på grund av höga räntekostnader och fasta avgifter som kan generera allt till en högre summa. Genom att samla alla lån och krediter i ett och samma lån kan det vara otroligt fördelaktigt för utgifterna varje månad.
 

Bättre och lägre ränta

Genom att bibehålla en god kreditvärdighet kan man också förhandla fram en fördelaktigt ränta. Kreditrisken avgör helt och hållet vilken räntesats man får på det lån man söker, den mäts genom att man tittar på anställning, aktuell lön, boendeform, anmärkningar samt hur många kreditupplysningar man har det senaste året. Allt det här tillsammans med den betalningsförmåga man visar, baserat på inkomster och utgifter.
 

Lägre kreditrisk

Får man en löneförhöjning eller går man från provanställning till fast anställning minskar kreditrisken betydligt. Så fort förutsättningarna med ekonomin blir förändrad bör man göra en ny jämförelse för att bättra på chanserna till mer fördelaktiga lån.

Söker man hos en låneförmedlare blir det oftast bara en kreditupplysning registrerad och alla lån man får förslag på är med en mindre månadskostnad än den man har idag.
 

Lös dyra månadsutgifter

Genom att samla alla lån eller krediter man dragit på sig under åren till ett och samma lån kan ge en hel del fördelar, vardagsekonomi kan bli betydligt bättre. Samlingslån kan göra att en hel del tusenlappar hellre kan läggas på sparkontot månad istället för på amortering. Oftast har samlingslån mycket bättre villkor.
 

Hur man gör för att samla alla lån

sverigekontanter.se kan man enkelt jämföra och leta upp ett lån med den summan man söker. Det första man bör göra för att söka ett fördelaktigt samlingslån för alla lån man har är att först jämföra räntorna. Genom att gå igenom alla villkor och eventuella kostnader så som räntor och avgifter kan man också vinna en hel del ekonomiskt. 
 

När man bör lägga om lånen

Alla lån, krediter eller avbetalningar bör tas upp när man söker om ett samlingslån för att minska ner den höga kostnad man kan ha varje månad, på så vis kan också bankerna ge förlag på en mindre månadskostnad. Har man en medsökande kan dessutom månadskostnaden minska ännu mer för det lån man söker om.
 

Betalningsanmärkning

Även om man har en eller flera betalningsanmärkningar kan man söka om ett samlingslån, så länge skulden hos kronofogden är betalda så går de flesta låneansökningar igenom. Så om skulden fortsättande är aktiv hos Kronofogden kan bankerna oftast inte hjälpa till med ett samlingslån.
 

Sammanfattning

Oavsett hur många lån eller krediter man har kan det i längden blir en dyr kostnad. Höga räntor och uppläggningsavgifter kan göra att alla lån blir onödigt dyra. Det bästa man då kan göra är att samla alla lån för att få en lägre månadskostnad och få en bättre översikt av sin ekonomi och alla utgifter.

Följande är information från läxhjälpsföretaget Allakando.
 

Därför växer Allakando läxhjälp snabbast i branschen

RUT-avdraget för läxhjälp avskaffades år 2015. Men det var inget som hindrade läxhjälpsföretaget Allakando från att växa. Efterfrågan på läxhjälp är fortsatt stor. Allakando är idag det företag som växer snabbast i hela landet och i synnerhet Allakando läxhjälp i Stockholm, Götborg, Malmö, Uppsala och Västerås. Vad är nyckeln till framgången?
 

Ämneskunniga och pedagogiska privatlärare – en av Allakandos framgångsrecept

En av förklaringarna till att Allakando läxhjälp har blivit så framgångsrika är att bolaget haft ett starkt kvalitetsfokus i sin läxhjälp. Grunden för den höga kvaliteten i Allakandos läxhjälp är att bolaget har ställt mycket höga krav på de som söker jobb som privatlärare hos företaget. Det ska vara personer med goda betyg, referenser och relevanta arbetslivserfarenheter. I syfte att hitta de bästa privatlärarna så har Allakando en mycket gedigen rekryteringsprocess. Det fåtal som sedan blir anställda – får genomgå flera utbildningar i både pedagogik och ämneskunskaper. Detta är en central del av förklaringen till att 9 av 10 elever som anlitar Allakando läxhjälp också höjer sina betyg.
 

Läxhjälpen utformas efter elevens behov

Familjers behov ser olika ut. Allakando har därför haft som strategi att se utforma sin läxhjälp på ett sådant sätt att alla elever ska kunna få läxhjälp, oavsett var i landet eleven bor eller vilka ämnen eleven behöver hjälp med. Allakando erbjuder därför läxhjälp fysiskt på plats i elevens hem, på annan plats som eleven önskar eller genom onlineundervisning. Det finns även möjlighet att anlita Allakandos läxhjälpare för undervisning i smågrupper. Allakando skräddarsyr läxhjälpen utifrån eleven och familjens preferenser, samt utifrån bolagets 12-åriga erfarenhet av vilka undervisningsformer som faktiskt leder till att eleverna förbättrar sina ämneskunskaper och betyg. Allakando tror på elevens förmåga och ger eleven rätt verktyg att förbättra sina kunskapsresultat!

 

Artikeln från https://matkasse.net

Din matkostnad är en av de största kostnaderna som du bör budgetera för, och det är just därför exempelvis en billig och nyttig matkasse kan vara bra. Många snålar med att köpa mat för att just spara pengar, och de snålar framför allt på att köpa bra mat. Ditt välbefinnande och hälsa bör alltid komma i första hand, och det inkluderar att kunna äta hälsosamt och tillräckliga måltider. Här kommer fem enkla tips som sparar dig både pengar och tid!
 

1 Kontrollera regelbundet vilken mat du har hemma

Det bästa sättet att spara pengar på mat är att basera dina måltider kring vad du redan har. Det kan hjälpa dig att spendera mindre på matshopping, eftersom du bara köper de produkter som du behöver. Ta del av de konserver du har, liksom alla torkade livsmedel som ris och pasta. Det hjälper också att veta vad kryddor och såser du redan har. En annan bra metod för att inte köpa för mycket mat är att beställa en matkasse, där beräknas den mängd mat du behöver och du betalar där med inte för mycket!
 

2 Laga allt från grunden - gör maten billigare

Har du ibland stuckit iväg till snabbköpet för att i en nödsituation köpa något av halvfabrikat? Det finns flera stora fördelar för att lära sig att laga mat från scratch och med det spara pengar. Inte bara är det ofta billigare att laga dina måltider själv, du får också större portioner för mindre pengar. Ge det ett försök. Du kan överraska dig själv med dina kulinariska kunskaper!
 

3 Minska din köttkonsumtion

Massor av människor minskar hur mycket kött de äter på grund av hälso- och miljömässiga fördelar, men det är en bra idé för plånboken också. Populära kött som kycklingbröst och mager färs kan vara dyrt, så det finns stora besparingar att göra genom att åtminstone ha en 'kött fri måndag’ exempelvis. Här är några tips för att komma igång:

 • Ersätta färsen i bolognese eller chili con carne med fryst veggie köttfärs eller lök och paprika
 • Gör stek med massor av grönsaker i stället för kyckling
 • Prova matlagning curryrätter med hjälp av fyllpulserna som linser, eller med användning av potatis istället för kött 

Ett 500g paket köttfärs kan vara så mycket som 80 kr hos snabbköpet, men några potatis och en påse med linser kan vara halva priset.
 

4 Gör en måltidsplan

Att planera varje måltid låter ibland lite jobbigt, men det behöver bara ta max 15 minuters jobb en gång i veckan, och det har visat sig spara pengar. Gör så här:

 • Bestäm vilka måltider du vill laga
 • Gör en lista över de ingredienser som du behöver
 • Kontrollera vad du redan har hemma
 • Handla ingredienser du behöver
 • Laga storkok
 • Håll dig till planen
    

5 Prova en billig och nyttig matkasse

Börja med att kontrollera om det finns några kuponger eller erbjudanden för en billig och nyttig matkasse på nätet. Med detta sparar du tid och pengar samt slipper tänka på vilka rätter du ska laga. idag finns det många olika leverantörer att välja på och priserna är relativt låga, dessutom får du mat hemkörd till din dörr!

Simon N

Företag som utför värdepapperstransaktioner, exempelvis banker och värdepappersbolag, är enligt lagen om värdepappersmarknaden skyldiga att göra en så kallad passandebedömning innan de genomför köp av finansiella instrument. Syftet med regeln är att förhindra att du gör placeringar som inte passar dig, kanske för att de är mer riskfyllda än du har tänkt dig.

Passandebedömningen går ut på att företagen ska kontrollera att den placering du vill göra passar dig utifrån din tidigare kunskap om och erfarenhet av den aktuella produkten.
 

I vissa situationer behövs ingen passandebedömning

I vissa situationer behöver företagen inte göra någon passandebedömning. Det gäller i de fall du själv tar initiativ till placeringen, när placeringen är ett så kallat okomplicerat finansiellt instrument och när företaget klart och tydligt har informerat dig om att de inte kommer att bedöma om placeringen passar dig. (Med "okomplicerade instrument" menas exempelvis aktier och andelar i värdepappersfonder).

Om du däremot tänker göra en placering i ett mer komplicerat finansiellt instrument, till exempel köpa ett certifikat eller någon annan så kallad strukturerad produkt, är företagen skyldiga att göra en passandebedömning innan köpet genomförs.

Företagen är också skyldiga att göra en passandebedömning om du tar en ny kredit i samband med en investering. Det gäller även om investeringen du gör är i ett okomplicerat finansiellt instrument.

Om företaget anser att tjänsten eller produkten inte passar dig, ska de informera dig om det.

Om du inte lämnar de uppgifter som behövs för att företaget ska kunna göra en passandebedömning, ska du få information om att företaget då inte heller kan avgöra om tjänsten eller produkten passar dig.
 

Om du har fått investeringsrådgivning

Har du fått råd att göra en placering av en rådgivare, exempelvis av en försäkringsförmedlare, är det inte alltid rådgivaren som ska göra passandebedömningen. Passandebedömningen ska göras av den som faktiskt köper in den aktuella produkten för din räkning, alltså det företag som utför din order. Oftast överlåter rådgivaren din undertecknade teckningsanmälan till ett separat värdepappersbolag, som sedan köper den aktuella produkten för din räkning. I den situationen är det alltså värdepappersbolaget som är skyldiga att göra en passandebedömning, inte rådgivaren.
  

Källa: Konsumenternas.se , Januari 2019