Artikeln nedan är från Bert-Åke Byqvist, BJ Webdesign.
BJ designar, utbildar och erbjuder support i WordPress.
 

Att ha en hemsida är helt nödvändigt

Idag kan man se företag som inte har hemsidor utan nöjer sig med Facebook. Det är ju på Google som man oftast söker information när man är på nätet. Mycket lite av det som läggs ut på Facebook syns dock i Googles så kallade organiska träfflista (allt på Google som inte är annonser eller adressuppgifter).

Man kan på fullt allvar påstå ett företag som inte går att hitta på nätet inte finns. Att synas på nätet är i dagens läge så viktig att det är nästan omöjligt att lyckas för ett företag som inte har en hemsida. Det finns naturligtvis undantag, vilka ständigt rekommenderas vidare av sina nöjda kunder, men även dessa företag skulle vinna många fördelar på att ha en hemsida.
 

Ingen vits med SEO utan en snygg design

Det pratas mycket om SEO, Search Engine Optimization, sökmotoroptimering på svenska. Du kan även läsa om marknadsföring via sökmotorer här på Expowera. Det man förutsätter då är att hemsidan är snygg och funktionell. SEO hjälper bara Google att rangordna din hemsida. Det har ingen betydelse hur väl din hemsida syns på nätet om sidan inte känns bra för besökaren. Du vet ju själv hur snabbt du lämnar en hemsida som inte känns seriös och/eller fångar din uppmärksamhet direkt. Utseendet och funktionerna på hemsidan är avgörande för hur din verksamhet kommer att uppfattas.

Det är här webbdesignern kommer in i bilden. En webbdesigners huvudsakliga uppgift är att ge en webbplats en grafisk design på motsvarande sätt som då en trycksak utformas. Det som i grunden skiljer de båda medierna åt är programmen de produceras i samt ”bärarna” av informationen dvs papper vs bildskärm. Det är stor skillnad mellan programmen (oftast Indesign för trycksaker och bland andra WordPress för hemsidor). Design av trycksaker innebär mycket större frihet än design av hemsidor. Design av trycksaker börjar oftast med ett vitt papper, men är mycket svårare samt kräver både teoretisk utbildning och kreativitet.
 

Webbdesigners är ofta självutnämnda byggmästare på nätet

Jag vill inte förringa webbdesigners (räknar mig ju själv till den skaran), men begreppet webbdesigner rymmer idag mycket varierande kunskaper. Det är allt från avancerad programmering för att skapa teman (designmallar) och plugins (programtillägg) till att bygga ihop komponenter i ett program för att ”skapa” hemsidor. Det finns heller ingen mer omfattande högre utbildning för att bli ”byggmästare” på nätet. I princip vem som helst kan titulera sig webbdesigner. Kurserna som finns är oftast korta och dyra. Många aktörer i utbildningsbranschen slår mynt av något som i grunden är lätt genom att arrangera dyra lärarledda kurser i kurslokaler eller på plats hos kunden.

Till designen kommer strukturen på hemsidan. Den kräver lite logiskt tänkande och förståelse för hur besökaren letar efter information. Summa summarum kan man säga att bra webbdesigners är lite av allt-i-allo. De kan lite om kod, är kreativa, kan skriva bra svenska, har ett logiskt tänkande och är strukturella. Ofta så är de även bra fotografer. För att skapa en hemsida till ett mindre företag eller annan organisation så behövs ingen reklambyrå med olika kompetenser. En bra webbdesigner kan leverera en helhetslösning då det handlar om webben.
 

Det är enkelt att bygga en hemsida

Det är ganska enkelt att bygga sin egen hemsida, bara man har tiden att avsätta och mycket tålamod. Det svåra är att skapa personliga hemsidor utifrån de mallar som finns i t.ex. WordPress. För att klara av det så måste man förstå och kunna ändra kod i CSS (Cascading Style Sheets). Till det kommer kreativitet och förmåga att snabbt lära sig olika program. WordPress är ett program, men alla teman, plugins samt olika sidbyggare inom ramen för WordPress är program i programmet, vilket innebär ett ständigt lärande.

Att skapa och sköta om hemsidan helt och hållet själv låter kanske lockande, och med dagens tekniska lösningar är det fullt möjligt. Frågan som du dock kanske bör ställa dig är om du då använder tiden på rätt sätt? Det kan vara mer lönsamt att koncentrera sig på företagets kärnverksamhet för att skapa tillräckligt med intäkter så att du både kan ta ut lön till dig själv och betala proffs. Min erfarenhet är att det tar mer tid än vad man tror att skapa en tekniskt väl fungerande och tilltalande hemsida. Detta säger jag inte för att övertala dig. På min hemsida hittar du 7 artiklar med allt nybörjare behöver veta för att kunna bygga din egen hemsida. Valet är alltid ditt. Hur varm jag än pratar mig om fördelarna med att köpa en hemsida av en professionell designer så skulle du ändå göra som du själv vill, eller hur? 
 

Tack och lov att tekniken har gått framåt

Vi är idag långt från html-kodandet i slutet av 90-talet och i början av 2000-talet. Hemsidor blev då var mans egendom. På samma sätt som Macintosh revolutionerade trycksaksbeställarnas värld i mitten av 90-talet, så kunde vem som helst bygga hemsidor. Det räckte med att vara lite vetgirig och envis. När man ser tillbaka på den tiden med alla hemska hemsidor så undrar man hur olika företag och andra organisationer kunde hålla sig kvar på marknaden. Kanske för att det inte var lika viktigt att synas på nätet då som nu, och att vi då levde i verkligheten istället för i en virtuell värld.

För att kunna skapa en hemsida för Internet behöver du något slags publiceringsverktyg. Alternativen är många, några är gratis men då med vissa begränsningar och ofta med reklam. Det finns även företag som erbjuder dig en färdig hemsida där du bara lägger in texter och bilder, men då är du helt fast med deras mallar. Vilken lösning du än väljer, så se till att den är mobilanpassad. Jag arbetar själv med ett av världens mest använda publiceringsverktyg WordPress, vilket jag givetvis rekommenderar framför andra lösningar.

© Bert-Åke Byqvist Juninger