Hyra ut

Ska du hyra ut din villa eller din lägenhet? För både din och hyresgästens skull är det bra om du sätter dig in i vilka regler som gäller.

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.

Att tänka på när du hyr ut din bostad

Först och främst bör du ta reda på vem det är du hyr ut till. Ta legitimation och be om referenser är några av de saker du behöver göra. För dig och din hyresgästs bästa är det alltid bra att skriva ett hyresavtal. I kontraktet bör det stå vad som ingår i hyran och hur länge kontraktet gäller.


Regler för uthyrning av villa

Ska du hyra ut din villa är det flera saker du bör tänka på. Du bör noga kolla upp personen som vill hyra din villa, skriva ett kontrakt där det tydligt står vad hyresgästen får och inte får göra i din villa. Detta för både din och hyresgästens säkerhet.

Några bra tips innan du läser vidare

Avanzas logga

Gratis courtage för konton med upp till 50.000 kr

Ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet. Erbjuder ISK & 0 kr i courtage på all aktiehandel fram till 2025*

Courtage är avgiften för aktiehandel.

Levler är en ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet som just nu erbjuder courtagefri aktiehandel på svenska börsen.

Erbjudandet om courtagefri aktiehandel gäller fram till den 31 mars 2025. Denna kampanj gäller för handel på samtliga listor på Nasdaq Stockholm, med undantag för First North.

Öppna konto snabbt & enkelt med BankID.

Courtagefri aktiehandel utan begränsning på kontoinnehav.

25% rabatt på fondavgiften jämfört med t.ex. Avanza.

ISK och Aktiefondkontot hos Levler omfattas av insättningsgarantin.

När du som privatperson ska hyra ut din villa (en- eller tvåfamiljshus) gäller hyreslagen, men det finns undantag som är viktiga att tänka på. Det du bör börja med när du ska hyra ut din villa är att kontrollera vem det är du hyr ut till: kontrollera identitet genom att ta legitimation, ta referenser från arbetsgivare och tidigare hyresvärdar och ring Kronofogden för att se om det finns eventuella betalningsanmärkningar.

Skriv tydligt kontrakt

Om du ska hyra ut ditt hus är det viktigt att skriva ett kontrakt som tydligt talar om vilka villkor som gäller. Skriv in i kontraktet om hur länge du ska hyra ut huset, till vilket pris och vad som kommer att ingå. Vem av er ska stå för el- och uppvärmningskostnader och hur lång uppsägningstiden ska det vara, både från hyresgästens sida och från din sida. Ring ditt försäkringsbolag och fråga hur din försäkring gäller när du hyr ut ditt hus. Kom också ihåg att ringa Skatteverket eller gå in på deras webbplats för att kolla vad som gäller vid uthyrning av bostad.

Skälig hyra

När du bestämmer vad du ska ta ut i hyra ska du först och främst ta hänsyn till allmännyttans hyror, det vill säga de kommunala bostadsbolagens hyresnivåer. Sedan kan du kolla vad andra hyr ut liknande villor för i likvärdiga områden.

Svagare besittningsskydd för hyresgäst

I hyreslagen finns regler som innebär att hyresgästen har rätt till förlängning av hyresavtalet om du som hyresvärd säger upp hyresgästens avtal. Det kallas för besittningsskydd. Besittningsskyddet gäller så fort hyresgästen flyttat in. Vid hyra av villa gäller särskilda regler. Vid uppsägning gäller inte besittningsskyddet om du själv behöver villan. Detta är något som är viktigt att veta för dig som hyresvärd och viktigt att informera hyresgäst om.

Andra regler som är viktiga är:

  • Om du inte vill att hyresgästen ska få måla och tapetsera om utan ditt tillstånd, kan du skriva in ett förbud om det i kontraktet.
     
  • Du ska se till att villan underhålls och är i gott skick, om det inte står i kontraktet att din hyresgäst ska sköta det.
     
  • När du ska göra stora förändrings- eller förbättringsarbeten behövs inte tillstånd från din hyresgäst.
     
  • Din hyresgäst kan inte använda sig av bytesregeln, det vill säga att byta boende med någon annan, utan ditt godkännande om din villa är ett enfamiljshus som inte hyrs ut permanent eller om villan är ett tvåfamiljshus.
     
  • Om du skriver något i kontraktet som skiljer sig mot vad det står i hyreslagen är det ändå alltid det som är till mest nytta för hyresgästen som gäller. Det är mycket viktigt att du och din hyresgäst skriver ett avtal och att ni båda går igenom avtalet så att båda parter vet vad som gäller. Det finns färdiga kontrakt att köpa i bokhandel eller via nätet.


Källa: Konsumentverket, Feb 2012

Som vi nämnde tidigare...

Avanzas logga

Gratis courtage för konton med upp till 50.000 kr

Ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet. Erbjuder ISK & 0 kr i courtage på all aktiehandel fram till 2025

Courtage är avgiften för aktiehandel.

Lämna en kommentar