Fast eller rörlig ränta

När du ska ta ett lån måste du ta ställning till om du vill ha fast eller rörlig ränta. Rörlig ränta innebär att räntesatsen ändras i takt med förändringarna på räntemarknaden. En fast ränta innebär att räntan inte påverkas av förändringarna på räntemarknaden utan är densamma under hela räntebindningsperioden.

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja

Kan innehålla annonserVi kan komma att erhålla ersättning från annonser på den här sidan.

Fast eller rörlig ränta

För närvarande erbjuder bankerna och hypoteksbolagen fast ränta med räntebindningsperioder från 3 månader till 12 år. Den exakta bindningstiden framgår av lånets villkorsbilaga.

Långivaren, dvs banken eller hypoteksbolaget, bör senast i samband med att avtalet skrivs på, informera dig om vid vilken tidpunkt räntan fastställs samt vilka regler som gäller vid omsättning av lånet. Väljer du fast ränta kan det vara bra att dela upp lånet i minst två delar som räntejusteras vid olika tidpunkter. Då minskar risken att vid ett tillfälle få hela lånet placerat till en hög ränta.

En kombination av fast och rörlig ränta kan vara ett alternativ. Det är viktigt att den del av lånet som läggs upp med rörlig ränta inte är större än att din ekonomi klarar kortare eller längre räntetoppar. Ett lån med rörlig ränta kan du alltid lösa i förtid utan kostnad.

Med hjälp av bolånekalkyl kan du se vad ett bolån kostar. Finns på Konsumenternas webbplats – se länk nedan

Källa: Konsumenternas vägledning om bank och försäkring, Mars 2012

 

Lämna en kommentar