Nästan alla företag kommer någon gång vara i behov av extra finansiering i form av ett företagslån för att kunna ta bolaget till nästa nivå. När detta behov dyker upp och av vilken anledning kommer dock skilja sig åt. Klart är ändå att nystartade företag har störst behov av finansiering. Ofta är det en förutsättning för att överhuvudtaget kunna starta upp verksamheten. Undersökningar visar även att många företagare tycker att kostnaden för att starta upp företaget är högre än väntat.

Samtidigt som behovet av företagslån är som störst bland nystartade företag är det just dessa bolag som har allra svårast att beviljas ett lån. Det beror på att storbankerna ställer väldigt höga krav på säkerhet, som de menar småföretagen inte uppfyller. På senare år har det dock dykt upp en rad nya långivare som är att betrakta som alternativ till storbankerna. Affärsidén för dessa långivare är att erbjuda finansiering till de företag som inte får låna hos de vanliga bankerna.

I den här texten kommer jag, Filip Svensson, skribent på jämförelsesajten Expressen Låna pengar, ge dig 4 enkla tips på hur du som företagare går till väga för att hitta det billigaste företagslånet och spara pengar på finansieringen.
 

1. Gå igenom företagets behov

Står du i startgroparna för att komma igång med ditt företag? Eller är du i behov av nyrekryteringar, nytt material, eller något annat för att ta företaget till nästa nivå? Oavsett vad ni behöver hjälp med kan ett företagslån vara rätt väg att gå. Men innan ni vänder er till första bästa långivare är det viktigt att ni funderar över företagets behov och framtidsutsikter. Det kan ge er en indikation på hur stort lånebelopp ni verkligen behöver. Hur mycket ni behöver låna kommer i sin tur påverka vilka långivare ni kan vända er till i jakten på ett företagslån, olika långivare erbjuder nämligen olika stora lånebelopp.
 

2. Jämför utbudet

Att teckna ett företagslån är ett stort beslut och ofta är summorna på väldigt höga belopp. När ni gått igenom ert behov och vet hur stort lån ni behöver har det blivit dags att jämföra långivarna åt. Detta är särskilt viktigt för nystartade företag för att kunna hitta det billigaste och bästa lånet på marknaden. På Expressen Låna pengar kan ni jämföra lån för att hitta det billigaste till ert företag. Ni kan även se vilka krav som ställs på er som företag för att beviljas ett lån. Därmed behöver ni inte ödsla någon tid på en långivare som ändå inte kan hjälpa er.

Eftersom lånebeloppen ofta är så pass höga finns det mycket pengar att spara på att hitta det billigaste lånet. För lån på höga belopp gör varje räntepunkt stor skillnad.

När ni jämför företagslånen med varandra är det framför allt två saker ni ska fokusera på.

Den effektiva räntan. Den enskilt viktigaste punkten ni ska titta på för att hitta det billigaste företagslånet är den effektiva räntan. Den inkluderar precis alla kostnader för lånet under en specifik löptid. Räntan för lånet, aviavgifter, startavgift, och alla andra tänkbara kostnader är medräknade i den effektiva räntan. Det gör att du snabbt och enkelt kan se vilket företagslån som är billigast.

Återbetalningstiden. Utöver räntan är det viktigt att ni får lägga upp företagslånets betalningsplan på ett sätt som passar er verksamhet och ekonomiska förmåga. En lång återbetalningstid frigör mer kapital varje månad, däremot renderar den i en högre totalkostnad eftersom ni tvingas betala ränta på lånet under en längre tid. Här är det viktigt att ni räknar på och väljer en återbetalningstid som passar er verksamhet.
 

3. Ta inte ett större lån än ni behöver

Att ett lån kostar pengar är ingen nyhet och ju större lån ni tecknar desto mer får ni betala i räntekostnader. För att ditt företag inte ska behöva betala mer än nödvändigt är det viktigt att inte heller låna mer än ni behöver. Lånet bör täcka erat behov men inte mer än så. Att sitta på ett större lån än ni behöver leder bara till högre kostnader. Er förhoppning med den satsning ni gör är ju att den ska bära frukt i framtiden och leda till att företaget växer och drar in mer pengar. Det är bättre att utöka er kassa på det sättet än att fylla den med lånade pengar som kostar företaget onödiga ränteavgifter varje månad.
 

4. Betala tillbaka skulden så fort som möjligt

Oavsett hur stort lån just ditt företag behöver är det bra att betala tillbaka skulden så fort som möjligt. På så vis slipper ni onödiga räntekostnader och kan få ned totalkostnaden för lånet.

I vissa fall kan det även vara möjligt att frångå sin planerade återbetalningsplan. Visar det sig att er satsning är lönsam och att företaget går bättre än beräknat kan det finnas möjlighet att lösa lånet i förtid för att på så vis få ned totalkostnaden ytterligare och bli skuldfri snabbare. Om det är värt att förtidslösa lånet eller inte är dock en avvägning ni själva får göra beroende på hur bra det går för företaget och hur snabbt ni kan se resultat av era eventuella satsningar.