Lån utan UC

När du ansöker om ett lån måste långivaren ta en kreditupplysning på dig, för att bedöma din betalningsförmåga. Den som lånar ut pengar vill helt enkelt veta om du kommer kunna betala tillbaka de pengar du får låna. Det är inte bara för långivarens skull som kreditupplysningen görs, utan det är faktiskt lag på att det måste göras. Däremot behöver man inte använda sig av en kreditupplysning från UC.

Foto av författare
Skribent: Josef Bekir
Uppdaterades:

När en låntagare ansöker om ett lån måste långivaren göra en kreditprövning enligt svensk lag. Lån utan UC betyder att denna kreditprövning sker via ett annat företag än Upplysningscentralen (UC). Denna typ av lån förekommer främst inom snabblån, men det finns även privatlån och företagslån utan UC.

Vad är UC?

UC AB är en förkortning av Upplysningscentralen AB. Det är det största kreditupplysningsföretaget som finns i Sverige idag. Det de erbjuder är kreditupplysningar, kreditbevakningar och underlag för den som vill göra en kreditbedömning. De kan göra kreditupplysningar både på privatpersoner och företag och erbjuder också internationella kreditupplysningar.

När du ansöker om ett lån hos en bank eller annan långivare kan de använda sig av UC för att få en bild av din ekonomi. Även företag som erbjuder abonnemang, avbetalningar eller fakturabetalningar kan använda sig av en kreditupplysning innan de godkänner ditt köp. Vem som helst kan inte göra en kreditupplysning, utan det måste finnas ett skäl till att göra det, till exempel att du vill teckna ett abonnemang eller ta ett lån.

Jämför snabblån utan UC

Här nedanför kan du hitta långivare som inte använder UC vid en ansökan. Dessa långivare tar sin kreditupplysning via antingen Creditsafe eller Dun and Bradstreet (tidigare Bisnode).

Vilka är fördelarna med UC?

UC är som sagt det största kreditupplysningsföretaget i Sverige. Företaget har funnits sen 1977 och har lång erfarenhet av den här sortens verksamhet. För den som vill låna ut pengar kan det kännas tryggt att använda sig av UC eftersom de ger en bra helhetsbild. Kreditupplysningen visar till exempel om du har några skulder, vad du har för inkomster och om du äger fastigheter eller har några andra tillgångar.

Det går också att se om du ansökt om andra lån och om det gjorts många kreditupplysningar på dig. Hur långivaren sen väljer att använda sig av informationen är upp till den bank eller det företag det rör sig om. Det viktigaste för dem är att få ett bra underlag så att de kan bedöma om du har betalningsförmåga, och många anser att UC erbjuder just ett sånt underlag.

Finns det fördelar med att ta ett lån utan UC?

Att alla kreditupplysningar samlas och finns med i redovisningen av din ekonomiska situation kan vara en nackdel för dig som till exempel vill låna pengar. Har du gjort många ansökningar kan ditt kreditbetyg bli sämre. Det behöver inte betyda att du inte får ett lån, men villkoren kan försämras för dig. Det kan vara till exempel att du inte får låna lika mycket, att du får en högre ränta eller att återbetalningstiden blir kortare.

För långivaren är det ett sätt att handskas med den risk det bedöms innebära att låna ut pengar till dig. Det är alltid en risk att låna ut pengar, men ju tryggare din ekonomi ser ut, desto lägre risk anses det vara. Logiken är ganska enkel. Ju lägre risk, desto bättre villkor. De där sparade kreditupplysningarna kan därför ställa till det när du vill ta ett lån. Har du dessutom en anmärkning hos UC för att du inte skött en tidigare kredit kan det också påverka bedömningen. När du ansöker om ett lån utan UC slipper du att dessa saker räknas med, vilket kan vara en stor fördel.

Fördelar

  • Dina skulder syns inte hos Upplysningscentralen (UC). Detta är bra ifall du senare vill ansöka om bolån, billån eller privatlån.
  • Lån utan UC är ett lån med hög beviljandegrad. Det betyder att du har goda möjligheter att bli beviljad ett lån även om du har låg inkomst eller sitter med betalningsanmärkningar.
  • Du kan snabbt få din utbetalning. Många långivare erbjuder även direktutbetalning till flera banker och utbetalning kan även göras under både lördagar och söndagar.

Vad finns det för sorts lån utan UC?

För större lån påverkas inte bedömningen så mycket av de uppgifter UC kan ge, inte ens om det tagits många kreditupplysningar. Uppgifterna har störst betydelse för mindre privatlån, och därför är det framför allt sms-lån och andra snabblån som erbjuds utan UC. Vanligt idag är att du gör en enkel ansökan online, där du fyller i dina uppgifter och hur mycket du vill låna. Ansökningsprocessen går sen snabbt. Behövs inga kompletterande uppgifter kan du ibland ha pengarna redan efter ett par minuter. Kreditupplysningen görs hos ett annat företag än UC och påverkas därför inte av det kreditbetyg du har hos dem.

Fördelar och nackdelar med lån utan UC

Fördelarna med lån utan UC är att det inte spelar någon roll vad UC har för uppgifter om dig, och de kan inte påverka bedömningen av din betalningsförmåga. Din kreditvärdighet kan på det sättet anses vara bättre. Generellt blir det lättare att få ett lån om du vänder dig till en långivare som inte använder sig av UC, och du kan få bättre villkor.

Nackdelarna med den här sortens lån är att det framför allt handlar om olika sorters snabblån. Det går lätt att ta ett sånt lån, och du kan få pengarna snabbt. Ibland går det lite för snabbt, så att du inte hinner tänka igenom din situation ordentligt innan du klickar iväg din ansökan. Precis som med alla lån blir det konsekvenser om du inte sköter återbetalningarna. Det kan bli förseningsavgifter och räntor som i längden kan bli svåra att handskas med. En annan nackdel är att det kan vara svårt att få ett större lån om du vill ta ett lån utan UC. Vill du till exempel låna till en dyr bostad eller liknande, kan det vara svårt att lösa med lån utan UC.

Lämna en kommentar