Låneförmedlare

I Sverige finns det idag privatlån (lån utan säkerhet) för ca 235 miljarder kronor. Ett 40-tal banker och långivare står för majoriteten av utlåningen. Marknaden har de senaste 15 åren vuxit med knappt 6% årligen i nominella termer. I början av 2000-talet var man tvungen att gå till en enskild bank, förklara varför man ville låna pengar och göra en ansökan. Den ansökan tog sedan ett antal dagar, ibland någon vecka, att behandlas av banken och först därefter fick man ett besked: man fick låna pengar, eller så blev ansökan avslagen. Fick man avslag kunde man gå igenom processen på nytt med nästa bank.

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja
Uppdaterades:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.

Lite kort om låneförmedling

För ca tio år senare började en ny tjänst att utvecklas som ämnade att göra det enklare för en låntagare att låna pengar utan säkerhet; låneförmedling. UC möjliggjorde låneförmedlarlösningen vilket innebar att UC endast registrerade en kreditupplysning när en låneförmedlare tog hand om ansökan som bankerna tog del av. Detta minimerade effekten på låntagarens kreditupplysning och kreditvärdighet (kreditrisk) samtidigt som personen kunde få fler lånealternativ på en gång och välja det bästa alternativet.

Idag, 2018, ser marknaden helt annorlunda ut. Det tillhör vanligheten att privatpersoner går genom en låneförmedlare för att ansöka om att låna pengar. 2017 förmedlade låneförmedlare nästan 35 miljarder kronor.

Låneförmedlare som Direkto har specialiserat sig på att hjälpa kunder när de vill låna pengar. Med endast en kreditupplysning och en enkel ansökningsprocess som är kostnadsfri kan man få låneförslag från ett tjugotal banker som står för majoriteten av den totala utlåningen idag. Direkto gör det enkelt när man ska låna pengar så att man slipper med traggliga och långrandiga processer med enskilda banker samtidigt som bankerna konkurrerar om att vinna kunderna. Genom en låneförmedlare försäkrar mig sig därför att man får de bästa individuella villkoren direkt när man vill låna pengar.

En annan stor skillnad mot processen hos storbankerna är att man inte bara kan bli beviljad ett lån eller få ett avslag, utan man kan få ett lägre belopp beviljat som är anpassat till ens ekonomi och en anpassad ränta som matchar ens risknivå (istället för att få avslag). Det gör att beviljandegraden är mycket högre när du ansöker om lån hos Direkto än en enskild bank. Dessutom är lägsta räntorna lägre än räntorna hos storbankerna och du kan också bli beviljad ett lån trots betalningsanmärkningar (vilket du inte kan hos storbankerna).

Vidare är en annan stor skillnad på marknaden idag kontra tio år sedan att det finns så pass många olika banker och långivare att det för en privatperson blir omöjligt att hitta till rätt bank direkt. Och ansöker man hos flera banker drabbas man av att ens kreditrisk går upp då varje ansökan innebär en registrerad kreditupplysning. Bankerna har dessutom olika aptit för att låna ut pengar över året, över månader och till och med över olika veckor baserat på inlåningsräntor och den finansiering man har som kan variera mycket under korta perioder.

Idag blir därför det enda rationella sättet att låna pengar på att ansöka genom en låneförmedlare så att man hittar till rätt bank direkt med de bästa möjliga villkoren.

Lämna en kommentar