Företagslån

Det finns många sätt att finansiera sitt företag på. Ett av de är genom ett modernt företagslån. Därför ska vi börja med att förklara vad moderna företagslån är och varför det kan vara en bättre affär för dig och ditt företag att ta ett lån till företaget online istället för att gå till banken.

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja
Uppdaterades:

Kan innehålla annonserVi kan komma att erhålla ersättning från annonser på den här sidan.

Moderna företagslån

Ett modernt företagslån är oftast snabbare, mer flexibelt och med andra villkor mot vad t ex en bank har. De flesta nya långivare på marknaden huserar online och har alltså inga fysiska kontor där de tar emot sina kunder. Dessutom har många av dessa nya lån till företag väldigt korta löptider. Ofta inte längre än ett år.

Online

De flesta långivare lovar tre saker:

 1. Snabb ansökan
 2. Snabbt besked
 3. Snabb utbetalning

Dessa kan såklart skilja sig en del mellan de olika företagen men hos oss tar ansökan 1 minut, du får besked inom 1 timme och vi betalar ut pengarna samma dag.

Varför online?

För att vi kan hålla nere kostnaderna som en bank med kontor över hela landet inte kan. För att vi kan arbeta med nya processer och verkligen kapitalisera på den digitala transformationen som samhället genomgår. När vi grundades i mars 2015 fick vi hjälpa många kunder med t ex mobilt BankID för att kunna identifiera sig och signera. Idag har, enligt rapporten Svenskarna och Internet 2017, över 73% mobilt BankID. När vi startade år 2015 var det knappt 49% som hade mobilt BankID.

Så tack vare Internet och digitala processer kan vi hålla låga kostnader när det kommer till personal, lokaler, m.m. Det gör också att vi kan vara mycket snabbare än t ex banken. Där ska du göra en ansökan, boka ett fysiskt möte och ta med balans- och resultatrapporter, bokslut, affärsplan och mycket mer. Det här tar tid och energi från dig samtidigt som det inte ens är säkert att du får lånet du behöver. Med en ansökan online får du tid till att göra det du ska göra – driva ditt företag.

När ska jag, och när ska jag inte, ta ett företagslån?

Bankerna har i och med sina höga omkostnader oftast bara möjlighet att hjälpa de företag som har kommit lite längre eller vill låna högre belopp. Ett litet lån på 20 000 SEK med en lång amorteringsperiod till ett relativt nystartat företag är inte intressant för bankerna. Dessutom kan det ta flera veckor eller t o m månader från första kontakten med banken till att du har pengarna på kontot. Då kan ditt behov vara förbi och tillväxten stannat av.

Samma upplägg passar bättre för oss och andra moderna långivare då vi har kortare löptider och du kan betala av lånet snabbare. Därför passar det väldigt bra för dig som behöver lösa ett tillfälligt behov av likviditet för att senare betala tillbaka lånet efter några månader när ditt företag har genererat intäkter. Särskilt för de som behöver lösa en akut kris. T ex pizzerian vars ugn har gått sönder, taxiåkaren vars bil behöver repareras, klädbutiken som behöver investera i varulagret inför högsäsong eller liknande. Där är ett snabbt och smidigt företagslån online den bästa lösningen. För att företaget inte har råd att stå stilla under tiden som en bank ska handlägga ditt ärende eller en faktureringstjänst ska samla in och köpa dina fakturor.

Kostnad

Är ett företagslån online dyrare än att gå till ALMI, banken, factoring eller någon annan lösning? Ja, kanske. Det beror oftast på just ditt företags individuella situation. Kreditvärdigheten spelar en stor roll i vilket lånebelopp man blir erbjuden och den totala kostnaden för lånet.

Många, även bankerna, arbetar efter någon form av kreditprocess som avgör om du är en stor eller liten risk. Du kanske har hört talas om ordet kreditvärdighet förut? Din privata och företagets kreditvärdighet baseras på en rad olika parametrar. T ex:

Privat

 • Fast inkomst
 • Betalningsanmärkningar
 • Skuldsaldo hos Kronofogden
 • Bolagsengagemang
 • Fastighetsdata

Företag

 • Omsättning
 • Kassaflöde
 • Vinst
 • Betalningsanmärkningar
 • Skuldsaldo hos Kronofogden
 • Betalningshistorik
 • Pågående ärenden hos Bolagsverket (byte av styrelse, etc)

Ränta eller fast månadsavgift?

Något du bör vara uppmärksam på är räntan. Den effektiva räntan. Det betyder att du adderar månadsränta med eventuella uppläggningsavgifter och andra kostnader för ett helår. Då får du den effektiva räntan för lånet. Många föredrar en fast månadsavgift framför en rörlig ränta eller andra dolda kostnader som kan uppkomma. Det är bara att gå till dig själv och tänka om du hellre betalar en fast kostnad för ditt mobilabonnemang eller om du har ett rörligt upplägg där det vissa månader kan blir väldigt dyrt för dig.

Uppläggningsavgifter, dolda kostnader och avgift för tidig återbetalning

Stirra dig inte blind på räntan. En låg ränta kan döljas av uppläggningsavgifter, dolda kostnader och avgifter för att lösa lånet i förtid. En del tar dessutom uppläggningsavgiften från det önskade lånebeloppet. Vill du låna t ex 100 000 SEK så tar de bort 2 000 SEK så att du endast får utbetalt 98 000 SEK. Inte riktigt som du tänkte dig, eller hur?

Jämför, jämför och jämför!

Ett hett tips är att jämföra långivare av moderna lån online med ALMI, storbankerna och olika lösningar för factoring. Vad är bäst för dig och ditt företag? Du kanske har ett nystartat företag med låg omsättning, kassaflöde och betalningsanmärkningar? Då kan factoring eller ett modernt företagslån online vara en lösning för dig. Tänk även på att många långivare ser det som ett positivt tecken att du har ett lån hos ALMI då de delvis är en statlig koncern som investerar i framtida tillväxt. Då kan företagslånet fungera som ett stöd till det kapital och stöd du har fått från ALMI.

Men se upp innan du ansöker. Vissa ansökningar kan vara bindande eller kosta pengar. Så läs på innan du skickar in ansökningar för att se vad du får för erbjudande från de olika långivarna. Du bör även vara beredd på att kunna svara på en del frågor angående ditt företag. Till exempel vad du ska använda lånet till.

Qred hjälper dig reda ut för- och nackdelarna med olika finansieringslösningar.

Lycka till!

/Qred Företagslån AB

Det här är en artikel som är skriven av sakkunniga på Qred Företagslån. Qred AB grundades år 2015 och har verksamhet i Sverige, Finland och Danmark. Med sina +25 anställda är man marknadsledande och driver utvecklingen framåt inom företagslån online. Har du frågor angående artikeln? Maila [email protected] och skriv “Expowera” i ämnesraden. Du kan även ringa oss på 020-150 333 eller skriva till oss i sociala medier.

Lämna en kommentar