Företagslån

Det finns många sätt att finansiera sitt företag på. Ett av de är genom ett modernt företagslån. Därför ska vi börja med att förklara vad moderna företagslån är och varför det kan vara en bättre affär för dig och ditt företag att ta ett lån till företaget online istället för att gå till banken.

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja
Uppdaterades:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.

Moderna företagslån

Ett modernt företagslån är oftast snabbare, mer flexibelt och med andra villkor mot vad t ex en bank har. De flesta nya långivare på marknaden huserar online och har alltså inga fysiska kontor där de tar emot sina kunder. Dessutom har många av dessa nya lån till företag väldigt korta löptider. Ofta inte längre än ett år.

Online

De flesta långivare lovar tre saker:

Några bra tips innan du läser vidare

Avanzas logga

Gratis courtage för konton med upp till 50.000 kr

Ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet. Erbjuder ISK & 0 kr i courtage på all aktiehandel fram till 2025*

Courtage är avgiften för aktiehandel.

Levler är en ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet som just nu erbjuder courtagefri aktiehandel på svenska börsen.

Erbjudandet om courtagefri aktiehandel gäller fram till den 31 mars 2025. Denna kampanj gäller för handel på samtliga listor på Nasdaq Stockholm, med undantag för First North.

Öppna konto snabbt & enkelt med BankID.

Courtagefri aktiehandel utan begränsning på kontoinnehav.

25% rabatt på fondavgiften jämfört med t.ex. Avanza.

ISK och Aktiefondkontot hos Levler omfattas av insättningsgarantin.

 1. Snabb ansökan
 2. Snabbt besked
 3. Snabb utbetalning

Dessa kan såklart skilja sig en del mellan de olika företagen och en ansökan kan ta 1 minut, du får besked inom 1 timme få pengarna samma dag.

När ska jag, och när ska jag inte, ta ett företagslån?

Bankerna har i och med sina höga omkostnader oftast bara möjlighet att hjälpa de företag som har kommit lite längre eller vill låna högre belopp. Ett litet lån på 20 000 SEK med en lång amorteringsperiod till ett relativt nystartat företag är inte intressant för bankerna. Dessutom kan det ta flera veckor eller t o m månader från första kontakten med banken till att du har pengarna på kontot. Då kan ditt behov vara förbi och tillväxten stannat av.

Kostnad

Är ett företagslån online dyrare än att gå till ALMI, banken, factoring eller någon annan lösning? Ja, kanske. Det beror oftast på just ditt företags individuella situation. Kreditvärdigheten spelar en stor roll i vilket lånebelopp man blir erbjuden och den totala kostnaden för lånet.

Många, även bankerna, arbetar efter någon form av kreditprocess som avgör om du är en stor eller liten risk. Du kanske har hört talas om ordet kreditvärdighet förut? Din privata och företagets kreditvärdighet baseras på en rad olika parametrar. T ex:

Privat

 • Fast inkomst
 • Betalningsanmärkningar
 • Skuldsaldo hos Kronofogden
 • Bolagsengagemang
 • Fastighetsdata

Företag

 • Omsättning
 • Kassaflöde
 • Vinst
 • Betalningsanmärkningar
 • Skuldsaldo hos Kronofogden
 • Betalningshistorik
 • Pågående ärenden hos Bolagsverket (byte av styrelse, etc)

Ränta eller fast månadsavgift?

Något du bör vara uppmärksam på är räntan. Den effektiva räntan. Det betyder att du adderar månadsränta med eventuella uppläggningsavgifter och andra kostnader för ett helår. Då får du den effektiva räntan för lånet. Många föredrar en fast månadsavgift framför en rörlig ränta eller andra dolda kostnader som kan uppkomma. Det är bara att gå till dig själv och tänka om du hellre betalar en fast kostnad för ditt mobilabonnemang eller om du har ett rörligt upplägg där det vissa månader kan blir väldigt dyrt för dig.

Uppläggningsavgifter, dolda kostnader och avgift för tidig återbetalning

Stirra dig inte blind på räntan. En låg ränta kan döljas av uppläggningsavgifter, dolda kostnader och avgifter för att lösa lånet i förtid. En del tar dessutom uppläggningsavgiften från det önskade lånebeloppet. Vill du låna t ex 100 000 SEK så tar de bort 2 000 SEK så att du endast får utbetalt 98 000 SEK. Inte riktigt som du tänkte dig, eller hur?

Jämför, jämför och jämför!

Ett hett tips är att jämföra långivare av moderna lån online med ALMI, storbankerna och olika lösningar för factoring. Vad är bäst för dig och ditt företag? Du kanske har ett nystartat företag med låg omsättning, kassaflöde och betalningsanmärkningar? Då kan factoring eller ett modernt företagslån online vara en lösning för dig. Tänk även på att många långivare ser det som ett positivt tecken att du har ett lån hos ALMI då de delvis är en statlig koncern som investerar i framtida tillväxt. Då kan företagslånet fungera som ett stöd till det kapital och stöd du har fått från ALMI.

Men se upp innan du ansöker. Vissa ansökningar kan vara bindande eller kosta pengar. Så läs på innan du skickar in ansökningar för att se vad du får för erbjudande från de olika långivarna. Du bör även vara beredd på att kunna svara på en del frågor angående ditt företag. Till exempel vad du ska använda lånet till.

Som vi nämnde tidigare...

Avanzas logga

Gratis courtage för konton med upp till 50.000 kr

Ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet. Erbjuder ISK & 0 kr i courtage på all aktiehandel fram till 2025

Courtage är avgiften för aktiehandel.

Lämna en kommentar