Factoring

Factoring betyder fakturakredit. För nystartade företag eller företag som befinner sig i en expansionsfas brukar likviditeten vara ett problem, särskilt om företaget arbetar i en bransch där kredittiderna brukar vara långa, till exempel inom bygg, entreprenad och olika hantverk.

Det är en offentlig hemlighet att många större företag (t.ex. stora byggbolag, bilindustrin) systematiskt utnyttjar sina beroende underleverantörer som "bank" genom att formellt, eller i praktiken, kräva mycket långa kredittider. Ibland bestrider man även fakturor p.g.a. rena petitesser.

Ett sätt att snabbt få in likvida medel till företaget är att belåna eller "sälja" sina fakturor hos ett factoringföretag, s.k. factoring. Factoring- bolaget betalar då ut pengarna i förskott samtidigt som mer eller mindre administrativ hjälp kan ingå.

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja
Uppdaterades:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.

Factoring – hur det praktiskt fungerar

Företaget har skrivit ett avtal med ett factoringföretag. Factoring (fakturabelåning) fungerar därefter enligt följande

 1. Företaget har utfört en tjänst eller sålt en produkt och utfärdar därefter en faktura till kunden. På fakturan anger man att betalning skall ske till factoringbolaget och dess konton.
 2. En del factoringbolag accepterar att du skickar fakturan, eller en hel bunt, enbart till dem för direkt vidaresändning till betalarna. Andra bolag vill att du själv skickar ut fakturorna till kunderna och enbart en kopia till factoringföretaget.
 3. Factoringbolaget belånar din faktura med mellan 60-95% av faktura- värdet och utbetalar detta belopp omgående. Hos vissa factoringföretag varierar ersättningsnivån med fakturamottagarens kreditvärdighet. Till exempel ger en faktura till Volvo en högre procentuell ersättning än en räkning till en nystartad firma eller en privatperson. Många factoring- bolag tar dock inte emot räkningar till privatpersoner överhuvudtaget.
 4. Vid kredittidens slut betalar kunden till factoringbolaget.
 5. I det fall fakturan inte har belånats till sitt fulla värde redan från början betalar factoringbolaget därefter ut resterande belopp till fakturautställarna med avdrag för sina olika avgifter och ränta.

Fakturaköp – amerikansk factoring

Vissa factoringbolag brukar annonsera om fakturaköp, d.v.s. de hävdar att de köper fakturorna och därmed även övertar kundens kreditrisk gentemot fakturamottagaren.

Några bra tips innan du läser vidare

Avanzas logga

Gratis courtage för konton med upp till 50.000 kr

Ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet. Erbjuder ISK & 0 kr i courtage på all aktiehandel fram till 2025*

Courtage är avgiften för aktiehandel.

Levler är en ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet som just nu erbjuder courtagefri aktiehandel på svenska börsen.

Erbjudandet om courtagefri aktiehandel gäller fram till den 31 mars 2025. Denna kampanj gäller för handel på samtliga listor på Nasdaq Stockholm, med undantag för First North.

Öppna konto snabbt & enkelt med BankID.

Courtagefri aktiehandel utan begränsning på kontoinnehav.

25% rabatt på fondavgiften jämfört med t.ex. Avanza.

ISK och Aktiefondkontot hos Levler omfattas av insättningsgarantin.

Ofta är detta inte riktigt sant. Factoringbolaget måste ju skydda sig mot att bli lurade och undvika s.k. ”bluffakturor” eller fordringar där tvister kan uppstå. Därför ”köper” man oftast bara ”idiotsäkra” fakturor med t.ex. börsbolag som mottagare och där bolaget i förhand kan få fakturan attesterad.

I själva verket har factoringbolagen oftast sådana förbehåll inskrivna i sina allmänna villkor att även det som kallas fakturaköp i praktiken innehåller en återbetalningsskyldighet för kunden. Var observant på detta innan företaget väljer denna form av factoringtjänst.

Fördelen med factoring

Den stora fördelen med factoring är att likviditet snabbt kommer in i företaget efter en utförd tjänst eller såld produkt. Innebörden av detta kan som exempel vara att företaget snabbare kan betala sina leverantörer och från dessa få kassarabatter, att likviditeten finns tillgänglig om den marknad företaget verkar på fluktuerar snabbt och att möjligheter snabbt dyker upp. En annan möjlighet är att företaget kan anpassa sina kredittider mot kunder och på det sättet vinna marknadsfördelar.

För att ett factoringbolag ska vilja samarbeta med en företagare är kraven oftast att företagets kunder har en relativt god betalnings-förmåga. I avtalet med ett factoringbolag brukar ingå att fakturautställaren belånar antingen alla eller, till en högre kostnad, valfria fakturor.

Kostnaden för factoring varierar starkt mellan de olika leverantörerna och det är därför viktigt att man kontrollerar med factoringbolaget vilka avgifter företaget debiterar, såsom årsabonnemang, styckkostnader, ränta mm.

Följande typer av företag har ofta nytta av att använda factoring

 • företag i tillväxt
 • nystartade företag
 • företag som är lönsamma
 • företag som har få reklamationer på sina tjänster och/eller produkter
 • företag som arbetar i branscher med långa kredittider
 • företag som har en stor del av sitt rörelsekapital bundet i kundfordringar
 • företag som har etablerade kunder som kommuner och landsting, staten, etablerade börsföretag
   

Läs mer om:

Banklån
Checkkredit
Avbetalning
Leasing
Riskkapital
Affärsänglar
Exportkrediter
Säkerhet

Som vi nämnde tidigare...

Avanzas logga

Gratis courtage för konton med upp till 50.000 kr

Ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet. Erbjuder ISK & 0 kr i courtage på all aktiehandel fram till 2025

Courtage är avgiften för aktiehandel.

Lämna en kommentar