Avbetalning

Avbetalning är ett köpesätt som innebär att företaget äger den köpta varan men står i skuld till det säljande företaget eller den kreditgivare detta företag anlitar. Det säljande företaget har oftast ett äganderätts- förbehåll (återtagandeförbehåll) i säljkontraktet.

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja
Uppdaterades:

Kan innehålla annonserVi kan komma att erhålla ersättning från annonser på den här sidan.

Genom att köpa en vara på avbetalning kan företaget fördela kostnaderna för en större investering över en längre tid. Det är vanligt att en kontantinsats eller handpenning krävs, normalt 20 %, men i vissa fall finns det möjlighet att få hela beloppet inbakat i avbetalningsavtalet.

Säkerhet

I de flesta fall fungerar den köpta varan eller produkten som säkerhet för avbetalningen.

Ägare

Företaget är ägare till varan även om den är kreditgivarens säkerhet för krediten. Detta innebär att företaget ska stå för de försäkringar som behövs. Företaget ska också ta upp varan i sin balansräkning som om den vore helt betald, och lyfter givetvis momsen.

Avbetalning genom din bank

En del banker kan erbjuda en avbetalningsplan på en vara som företaget funnit hos vilken säljare som helst. Det går till på det viset att banken gör en värdering av den aktuella varan och lägger en avbetalningsplan på upp till 80 % av varans värde. Bokföringsmässigt fungerar detta sedan som ett köp med banklån.

Läs mer om:

Banklån
Checkkredit
Leasing
Factoring
Riskkapital
Affärsänglar
Exportkrediter
Säkerhet

Lämna en kommentar