Uppdaterades:
Inledningsvis vill vi meddela att detta är ett informativt inlägg tillsammans med Eurocredit.
Företagsekonomi är ett stort och mycket omfattande område. Om man bara ser till ordet ekonomi brukad det förklaras med uttrycket ”hushålla med knappa resurser”. För ett företag, särskilt ett nystartat företag eller ett företag i tillväxt, gäller detta i allra högsta grad. De delområden som brukar ingå i begreppet Företagsekonomi hjälper dig att hushålla med företagets resurser och visar på vägar som gör att företaget kan använda sina resurser på bästa sätt.
Följande områden beskrivs inom området företagsekonomi.
Ett företag producerar varor och/eller tjänster. Samtidigt som detta utförs finns det en ekonomisk verksamhet som pågår i företaget. Försäljningsfakturor skickas och följs upp, inköpsfakturor betalas, ränta och amorteringar på lån betalas, redovisningen tar fram vilken moms, skatter, arbetsgivaravgifter som ska betalas vid olika tillfällen etc.
Precis som det går att bli bättre och effektivare på att producera företagets varor och/eller tjänster gäller detta även den ekonomiska verksamheten. Arbetet inom ekonomiområdet kan innebära nya faktureringsrutiner, leasa istället för att köpa, byta långivare, effektivt förvalta företagets tillgångar och så vidare. Företaget har oftast flera mål som det vill nå, en del av dessa är uttryckta i ekonomiska termer. Det ekonomiska arbetet går ut på att så effektivt som möjligt styra mot dessa ekonomiska mål.
Ibland händer det att företaget inte får betalt för ett arbete företaget utfört eller en vara som man sålt. Fakturan betalas inte trots betalningspåminnelse och eventuellt kravbrev. Nästa steg blir oftast att anlita ett inkassoföretag. Vi beskriver i ett avsnitt hanteringsgången då ett företag inte får betalt, från kontakten med inkassoföretaget, via kronofogden och till domstol.
Nyckeltal är bra att använda när du analyserar ditt företag. Vanligt är att dela in nyckeltalen i lönsamhetsmått, verksamhetsmått och finansiella mått.
Ett företag kan ta fram och använda vilka nyckeltal, jämförelsetal, det vill. Det som är viktigt är att de ska vara till nytta för företaget i dess analysarbete och ge stöd i beslutsfattandet. Andra intressenter, till exempel en bank, kan vara intresserade av företagets utveckling och ekonomiska ställning. Om nyckeltal används i företagets rapporter underlättar det bedömningen.
De vanligaste nyckeltal som används är soliditet, kassalikviditet, avkastningsgrad och avkastningen på det egna kapitalet.
En hjälp för att effektivt kunna nå de ekonomiska mål som satts upp är att budgetera. Genom budgetarbetet ser man om kostnaderna är för höga i förhållande till det som företaget förväntas få i intäkter, om investeringar krävs för att kunna ”mätta” marknadens behov, om företagets likviditet (kassa) räcker till utbetalningarna under en viss månad o.s.v.
En budget ger trygghet.
En budget är företagets verksamhet uttryckt i siffror, en ekonomisk plan helt enkelt. De två viktigaste budgetarna som ett företag gör är Resultatbudgeten (Visar på företagets långsiktiga överlevnad, vad resultatet förväntas bli) och Likviditetsbudgeten (Visar när pengar strömmar in till eller ut från företaget och om en viss månad ger ett överskott eller ett underskott i kassan).
Det svåra med ett budgetarbete är inte att ställa samman siffrorna i en budget, det handlar bara om plus och minus. Svårigheten ligger i att beräkna och uppskatta intäkts- och kostnadsposterna.
Kalkylerar gör alla, både privatpersoner och företag. Om inte ett företag gjorde kalkyler över sina produkter eller tjänster skulle det aldrig veta vilket pris som varan eller tjänsten borde ha. Vi skriver borde eftersom omvärlden också påverkar priset.
Ett vanligt kalkylarbete är att räkna på om en investering är lönsam eller inte. En ny maskin kanske ökar kapaciteten, men är intäkterna av detta tillräckligt för att väga upp de kostnader i inköp, drift, underhåll, räntor, utbildning av personal etc. som uppstår under maskinens livstid.
Något som kan vara bra att beräkna är den s.k. Nollpunkten (break-even eller kritiska punkten). Det är då företagets försäljningsvolym når den punkt där intäkter och kostnader är lika stora.
Ett företag måste också göra efterkalkyler.
Genom att lära sig av efterkalkylen blir det framtida kalkylarbetet ännu bättre och säkrare.
Bokföring är inte så svårt som många tror. Naturligtvis går det bra att lämna över arbetet till någon som kan bokföring, men i många små företag är bokföringen inte särskilt komplicerad.
Oavsett om du bokför själv eller låter någon annan göra det, är det bra med kunskap om hur bokföringen går till och vad företaget har för nytta och stöd av denna i affärsverksamheten.
Alla enskilda personer som driver någon form av näringsverksamhet är bokföringsskyldiga. Undantag är om enskild person hyr ut högst två lägenheter (gäller även dödsbon och ideella föreningar).
För övriga företagsformer såsom aktiebolag, handelsbolag, ekonomiska föreningar samt för många stiftelser, gäller också bokföringsskyldighet.
Är du enskild företagare har du hela ansvaret för att bokföringen är rätt. Även om du anlitar en bokföringsbyrå som sköter bokföringen är det du personligen som ansvarar för riktigheten i det som görs. Delägarna i ett handelsbolag är även personligen ansvariga för att bokföringen sköts korrekt.
I avsnittet hittar du också Bokföringsexempel. Konkret och praktiskt bokföringsarbete. Allt från inköp via försäljning till redovisning av moms och skatt.
Alla företag har ett ständigt behov av kapital för att driva verksamheten. Pengar behövs till investeringar i maskiner och lokaler, insatsvaror, löner, hyra etc. Hur mycket kapital som behövs beror bland annat på var i livscykeln ett företag befinner sig, företagets ambitionsnivå, vilken bransch det är och företagets storlek.
Förutom att företaget använder eget upparbetat kapital (Eget kapital), finns det ett flertal sätt att finansiera sitt kapitalbehov på. Exempel på olika finansieringslösningar är banklån, checkräkningskredit, avbetalning, leasing, factoring, via investmentföretag (riskkapitalföretag).
Många svenska företag, främst inom turistnäringen och handel, hanterar eurosedlar. Att kontrollera sedelns äkthet är viktigt.
En stor gemensam finansmarknad har skapats. Valutahanteringen mot de länder som tidigare haft egna valutor har blivit enklare. Enbart en valuta att hålla reda på och som används då företaget skickar offerter, fakturor, gör betalningar och tar upp lån etc. Valutarisken har minskat.
Alla som har beskattningsbara inkomster betalar skatt. Det gäller både fysiska och juridiska personer (aktiebolag (AB), ekonomiska föreningar (EF)). Handelsbolag (HB) och kommanditbolag (KB) är också juridiska personer men är ändå inga skattesubjekt. Det innebär att de inte redovisar och betalar inkomstskatt utan det är ägarna som gör detta.
Läs mer om:
Uppdaterades:
Inledningsvis vill vi meddela att detta är ett informativt inlägg tillsammans med Eurocredit.
Här finns information om vad du som har ett egenanställningsföretag och är arbetsgivare för egenanställda bör tänka på.
Du som är arbetsgivare ska varje år lämna kontrolluppgifter om dina anställda till Skatteverket. Motsvarande gäller kreditinstitut och pensionsutbetalare. Uppgifterna visar vad du har betalat ut i lön, dragit av i skatt m.m.
Arbetsgivardeklarationen avser hela företaget. Det innebär att du bara ska lämna en arbetsgivardeklaration även om du bedriver olika verksamheter, så länge som verksamheterna ingår i ett företag.
När du betalar ut lön och ersättning så är du som arbetsgivare skyldig att redovisa och betala in arbetsgivaravgifter och avdragen skatt till Skatteverket. Detta redovisas i en arbetsgivardeklaration och betalas till Skatteverket.
Traktamente är en kostnadsersättning som du som arbetsgivare betalar ut för att täcka en anställds ökade levnadskostnader vid en tjänsteresa. Det gäller ökade kostnader för mat, övernattning och småutgifter.
Förmåner är en skattepliktig ersättning som inte är kontanter, som en anställd får från sin arbetsgivare. För att du som arbetsgivare ska kunna redovisa och betala arbetsgivaravgifter och avdragen skatt på en förmån måste förmånen ha ett värde.
Uppdaterades:
Betalar du ut ersättning för arbete på totalt 1 000 kronor eller mer under ett år till en person som har A-skatt är du skyldig att redovisa och betala arbetsgivaravgifter och skatt.
Här kan du läsa om hur du gör för att avregistrera dig som arbetsgivare och hur du ska hantera arbetsgivardeklarationerna samt inlämning av kontrolluppgifter i samband med att du avregistreras.
När du anställer någon för första gången ska du registrera dig som arbetsgivare hos Skatteverket. Som arbetsgivare har du en skyldighet att lämna in uppgifter och betala in skatt och avgifter för både din verksamhet och dina anställda.
När du för första gången anställer någon ska du registreras som arbetsgivare. Du behöver vara arbetsgivare om du ska betala ut ersättning för arbete till en betalningsmottagare som inte är godkänd för F-skatt. Det innebär att du kan vara arbetsgivare för både anställda, uppdragstagare och näringsidkare.
Uppdaterades:
Här har vi samlat information som riktar sig till dig som är arbetsgivare eller planerar att anställa personal för första gången.
Bluffakturor, eller fakturabedrägeri, är ett samlingsbegrepp för ett krav på betalning för en vara eller tjänst som du aldrig beställt eller fått levererad.
Här hittar du frågor och svar inom olika områden för personalliggare i byggbranschen.
Som entreprenör ska du föra personalliggare över de personer som är verksamma i din näringsverksamhet på byggarbetsplatsen. Under förutsättning att byggherren har skaffat den tekniska utrustning som krävs för att föra personalliggare på byggarbetsplatsen har du alltid vissa skyldigheter som entreprenör. Läs mer nedan.
Som byggherre har du skyldighet att se till att det finns en elektronisk personalliggare på byggarbetsplatsen och att den upprättas och hanteras på rätt sätt. Du har också andra skyldigheter kopplade till personalliggare.
Du som bedriver byggverksamhet måste enligt lag föra en elektronisk personalliggare. Det innebär att du varje dag måste anteckna i personalliggaren vilka som är verksamma på din byggarbetsplats.
Du som bedriver verksamhet inom tvätteribranschen måste enligt lag föra personalliggare. Det innebär att du varje dag måste anteckna i personalliggaren vilka som är verksamma i din lokal och när. "Verksamma" är det ord som används i lagtexten. Det betyder att du måste anteckna inte bara anställda, utan också andra som på något sätt deltar i din verksamhet.
Du som bedriver verksamhet inom hårvård måste enligt lag föra personalliggare. Det innebär att du varje dag måste anteckna i personalliggaren vilka som är verksamma i din lokal och när. "Verksamma" är det ord som används i lagtexten. Det betyder att du måste anteckna inte bara anställda, utan också andra som på något sätt deltar i din verksamhet.
Du som bedriver verksamhet inom restaurang, måste enligt lag föra personalliggare. Det innebär att du varje dag måste anteckna i personalliggaren vilka som är verksamma i din lokal och när.