Så undviker du bluffakturor

Bluffakturor, eller fakturabedrägeri, är ett samlingsbegrepp för ett krav på betalning för en vara eller tjänst som du aldrig beställt eller fått levererad.

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja

Kan innehålla annonserVi kan komma att erhålla ersättning från annonser på den här sidan.

Du kan råka ut för bluffakturor både som privatperson och som företagare. Det kan till exempel handla om att en försäljare varit i kontakt med dig och anser att du har beställt en vara eller tjänst, men där du är av motsatt uppfattning. Följer du våra råd minskar du risken att drabbas.
 

Fem tips för att undvika och hantera bluffakturor

 1. Uppdatera leverantörslistan över företagets samtliga godkända leverantörer, acceptera inte fakturor, eller påstådda avtal, från företag som inte finns på leverantörslistan.
   
 2. Förbered ett standardbrev där okända fakturor bestrids och avtalsunderlag efterfrågas. Det kan personalen använda för att undvika att bluffakturor går till inkasso och Kronofogden.
   
 3. Bestridandet ska innehålla sakliga skäl till varför du inte accepterar betalning, till exempel: ”Motsätter oss betalningsansvar då vi inte har beställt dessa varor eller tjänster.”
   
 4. Bestrid på ett sätt som ger en kvittens på att bestridandet skickats, till exempel via e-post eller fax.
   
 5. Instruera personalen att aldrig acceptera någon form av inspelning via telefon samt att inte ingå några avtal under semesterperioder. Samtliga sådana ärenden kan vänta till när ordinarie personal är på plats.
   

Mer information

Det är inte svårt att stå emot fakturabedragare om du har tillräcklig kunskap. Det finns många bra länkar för att läsa mer om fakturabedrägeri:

Källa:  Skatteverket 2018

Lämna en kommentar