Snabblån

Det kan vara svårt att navigera i den djungel av lånetyper som finns på marknaden i dag - för att inte tala om antalet långivare. Det kan bli ännu svårare om lånet behöver tas med relativt kort varsel, ett så kallat snabblån. Det är viktigt att känna till både för- och nackdelarna med denna typ av lån.

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja
Uppdaterades:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.

Vad är snabblån?

Snabblån har haft många namn under åren. SMS-lån, mikrolån, minilån, smålån är några namn som använts. I engelskan kallas det bland annat quick loan, instant loan eller payday loan. I verkligheten är snabblån ett vanligt konsumtionslån eller privatlån. Regler kring återbetalning, UC-kontroll, bank-ID och annat är väldigt snarlika. Det finns dock skillnader i hur lånet är utformat.

Den största skillnaden ligger i namnet: det är snabbt. Det är snabba utbetalningar, snabba besked och oftast även krav på snabb återbetalning. Sedan är kraven på dig som låntagare lägre. Krav på UC, inkomst och annat kan så klart variera kraftigt mellan olika långivare, precis som med ett vanligt lån. Generellt är dock snabblån tänkta att kunna användas snabbt, vilket kräver en snabbare och mindre genomgående ansökningsprocess.

Vad är då nackdelarna med snabblån? Det finns framför allt två. Räntorna är nästan alltid mycket högre än andra typer av lån. Du betalar helt enkelt mer för att få pengar snabbare. Den andra nackdelen är att lånesummorna är mycket lägre. Långivaren eller banken tar en mycket högre risk när de gör ”slappare” kontroller på låntagarna. Därför behöver de ta ut mer betalt i form av ränta och avgifter, samtidigt som de håller lånesummorna lägre.

Jämför långivare

Då kan snabblån vara ett alternativ

Det är värt att påpeka att om du måste ta ett lån, och inte är beroende att få tillgång till pengarna väldigt, väldigt snabbt – då är det i princip alltid bättre att välja ett privatlån med sjystare villkor. Snabblån bör ses som en nödlösning för akuta situationer – aldrig som en lösning på ett långsiktigt problem. Missar du en återbetalning kan kostnaderna snabbt skena i väg och göra din ekonomiska situation värre.

Glöm inte bort att varje låneansökan du gör registreras och kan påverka din kreditvärdighet negativt. Det är alltid bättre att ansöka om ett större privatlån än åtta smålån eller snabblån. Därför är det igen viktigt att påpeka alla de negativa aspekter som ett snabblån innebär. Det kan vara ett alternativ för nödsituationer, men sällan mycket mer än så.

Snabblån betyder inte snabba beslut från dig

Förhoppningsvis håller du med om att snabblån bör ses som en akut lösning på kortsiktiga pengaproblem med låga summor. Du förstår att räntorna och avgifterna är mycket högre och att återbetalningskraven är tuffare.

Med det sagt, är det så klart skillnad mellan olika långivare. Det är precis lika viktigt att jämföra dina alternativ mellan olika långivare, precis som om du hade ansökt om ett vanligt privatlån eller billån. Skillnaderna i ränta och villkor kan variera något enormt när det kommer till snabblån. Jämför därför alltid olika alternativ.

Tänk också på att inte stirra dig blind på ordet ”snabblån” eller alla de synonymer som används. Snabblån är bara ett samlingsbegrepp som beskriver ett privatlån där snabba utbetalningar är den primära faktorn. Titta gärna på vanliga privatlån och se hur snabba utbetalningar olika långivare har där. Kanske är skillnaden i utbetalningstid så liten att du inte ens behöver ett snabblån, utan kan nöja dig med ett mer traditionellt lån med bättre förutsättningar.

Sammanfattning av snabblån

Fördelar med snabblån:

  • Snabba utbetalningar
  • Snabba ansökningsprocesser
  • Lägre krav på låneansökan, inklusive UC, säkerhet och så vidare

Det är med andra ord ett lån med väldigt nischat användningsområde: för situationer som kräver pengar på snabbast möjliga tid. I varje annat tillfälle du funderar på att ta lån, så är andra alternativ i allmänhet bättre.

Nackdelar med snabblån:

  • Mycket högre ränta
  • Krav på snabb återbetalning
  • Dyra avgifter för missad återbetalning
  • Lägre lånesummor

De negativa aspekterna bör aldrig underskattas när du ansöker om lån. Detta är extra viktigt för snabblån, då kostnaderna snabbt kan skena i väg om du inte betalar tillbaka i tid eller inte tittar på räntekostnaden ordentligt.

Vanliga frågor

Hur snabbt behövs ett snabblån återbetalas?

Detta varierar från långivare till långivare. Det är sällan lägre än ett år, och sällan högre än tre år. Vill du betala tillbaka lånet snabbare, är det i princip alltid möjligt.

Vad gör jag om jag inte kan betala nästa återbetalningsavi för mitt snabblån?

Kontakta din långivare. Ofta finns det möjligheter att göra en tillfällig justering eller omförhandla återbetalningsplanen. Det är alltid värt att prova, men det är inte alltid det fungerar.

Lägre ränta eller lägre avgifter – vad är bäst vid snabblån?

Det är en viktig fråga, men svår att svara på utan exakta siffror. Gör en enkel kalkyl för hur mycket du ska låna, hur mycket du amorterar varje månad och lägg sedan till avgifter och ränta från olika lånealternativ. Generellt är ränta viktigare för högre lånesummor, men kan som sagt variera.

Lämna en kommentar