Billån

Har du ett billån kan långivaren ta ifrån dig bilen om du inte sköter dina betalningar. Det kan långivaren göra fram till dess att du gjort samtliga avbetalningar. Förutom avbetalningar betalar du ränta på pengarna.

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.

Billån

Normalt kan du låna upp till 80 procent av bilens pris. Resten måste du betala själv, antingen kontant eller genom att du byter in din gamla bil. Vissa långivare kräver att du köper bilen av en auktoriserad handlare och att du lånar minst ett visst belopp, till exempel 40 000 kronor.

Billån är ofta förknippade med olika avgifter och det är därför viktigt att du tar reda på den effektiva räntan. Räntan på billån är i allmänhet rörlig och avbetalningstiden brukar vara mellan 2 och 7 år.

Några bra tips innan du läser vidare

Avanzas logga

Gratis courtage för konton med upp till 50.000 kr

Ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet. Erbjuder ISK & 0 kr i courtage på all aktiehandel fram till 2025*

Courtage är avgiften för aktiehandel.

Levler är en ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet som just nu erbjuder courtagefri aktiehandel på svenska börsen.

Erbjudandet om courtagefri aktiehandel gäller fram till den 31 mars 2025. Denna kampanj gäller för handel på samtliga listor på Nasdaq Stockholm, med undantag för First North.

Öppna konto snabbt & enkelt med BankID.

Courtagefri aktiehandel utan begränsning på kontoinnehav.

25% rabatt på fondavgiften jämfört med t.ex. Avanza.

ISK och Aktiefondkontot hos Levler omfattas av insättningsgarantin.

För att få ett billån är det vanligt att långivaren har som krav att bilen inte är för gammal och att den ska vara slutbetald när den är 10 år gammal.

Lån till andra dyra varor, till exempel motorcykel, husvagn eller båt är ofta konstruerade på samma sätt som billån.

Ränta, avgifter, amorteringstid

Räntan på billån är i regel rörlig och kan därför ändra sig över tiden. Det är viktigt att tänka på det eftersom räntekostnaden då kan förändras dramatiskt.

Förutom räntekostnaden är billån ofta förknippade med många olika avgifter, till exempel aviserings- och uppläggningsavgift. Dessa avgifter måste läggas på räntesatsen för att ge en rättvisande bild av lånets kostnad. Enklaste sättet att göra det är att räkna ut den effektiva räntan. Den inkluderar alla avgifter. Den ska också i de allra flesta fall anges i marknadsföringsmaterialet som långivaren använder och den ska alltid framgå av skuldebrevet eller andra handlingar som du skriver under.

Avbetalningstiden för billån beror på vad du köper och hur gammalt det är. I allmänhet får varan inte vara äldre än ett visst antal år vid köpet samt att varan inte får vara äldre än ett visst antal år vid slutbetalning. Båda dessa faktorer påverkar avbetalningstiden. För bilar är avbetalningstiden oftast cirka 2-7 år och bilen får i regel inte vara mer än cirka 10 år gammal vid slutbetalning. För båtar gäller generellt längre avbetalningstider och högre åldersgränser.

Källa: Konsumenternas vägledning om bank och försäkring, Mars 2012

 

Som vi nämnde tidigare...

Avanzas logga

Gratis courtage för konton med upp till 50.000 kr

Ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet. Erbjuder ISK & 0 kr i courtage på all aktiehandel fram till 2025

Courtage är avgiften för aktiehandel.

Lämna en kommentar