Lån utan ränta

Innan du tar ett lån rekommenderas det alltid att du jämför olika lån och långivare med varandra. På så sätt kan du hitta ett lån med låg ränta vilket är att föredra. Det finns ett par långivare som erbjuder lån utan ränta. När det kommer till lån utan ränta finns det både för- och nackdelar som är bra att tänka på.

Foto av författare
Skribent: Josef Bekir
Uppdaterades:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.

Ett lån utan ränta är väldigt bra då du slipper betala mer än vad du lånar för. Du som låntagare behöver dock se till att betala tillbaka hela beloppet i tid. Det innebär att du endast bör låna det som du kan betala tillbaka. Har du inte möjlighet att betala tillbaka i tid kan det uppstå höga kostnader för att förlänga lånet.

Fördelar med lån utan ränta

Vill du undvika onödiga kostnader bör du titta efter långivare som inte har någon uppläggningsavgift. Beroende på din kreditvärdighet kan du ha möjlighet att få ett lån utan uppläggningsavgift och ränta. De flesta långivare har också olika villkor och krav på låntagare vilket gör det extra viktigt att läsa igenom vad som gäller innan du ansöker om lån.

Du har då större chans att bli accepterad om du söker hos någon som matchar din profil. En fördel med att söka lån utan ränta är också att de flesta betalar ut direkt efter att du blivit godkänd. Du behöver därför inte vänta flera dagar för att få utbetalning. Skulle du till exempel ha ett uppehåll med inkomst under en månad kan det vara bra att ta ett lån utan ränta.

Fördelar med räntefritt:

  • Förmånligt ifall du betalar tillbaka i tid
  • De flesta betalar ut direkt
  • Många långivare har olika krav och villkor

Nackdelar med räntefria lån

Oväntade utgifter kan uppstå när du minst anar det. Det kan då verka lockande att ta ett lån. Ett lån kan rädda dig i stunden men det är väldigt viktigt att du ser till att du kan betala tillbaka den lånade summan. Många lån utan ränta är så kallade högrisklån vilket innebär att de behöver betalas tillbaka inom 30 dagar. Vissa har till och med 14 dagars återbetalningstid.

Har du möjlighet att betala tillbaka i tid är det oftast ingen fara. En annan sak som är bra att tänka på är att inte låna för mer än vad du behöver. De flesta lån utan ränta har dock en hög lånesumma vilket kan leda till att du spenderar mer än vad du tänkt. Det är även bra att kolla om lånet har någon aviavgift. Detta är en avgift som ofta kommer när du väljer pappersfaktura. Det kanske verkar som en liten summa men det kan göra att du betalar för mer än vad du först tänkt.

Nackdelar:

  • En dyr förlängningsavgift tillkommer nästan alltid om du inte betalar tillbaka i tid
  • Vissa har en kortare återbetalningstid på 14 dagar
  • Många erbjuder endast en hög lånesumma på sina räntefria lån. Detta kan enkelt leda till att du förbrukar mer pengar än vad du tänkt från början.

Bra att tänka på vid lån

Det är även bra att veta sina rättigheter när det kommer till lån. Till exempel så kan du ångra ett lån inom 14 dagar efter att du accepterat erbjudandet. Skulle du ångra dig så innebär det att du kan betala tillbaka hela lånet utan att betala några andra avgifter. Det är aldrig bra att ha för många kredit- eller låneansökningar på sig. Därför är det extra viktigt att hitta en långivare som passar dig. Vissa accepterar låntagare som har en lägre inkomst eller låntagare som har en betalningsanmärkning.

Låna pengar utan UC

Idag har många långivare en större förståelse för betalningsanmärkningar. Det gör att låntagare med betalningsanmärkning idag kan få lån. För att kolla kreditvärdighet kan långivare använda sig av ett annat system än UC. Det kan till exempel vara Bisnode eller Creditsafe som de använder. På så sätt påverkar det inte din kreditvärdighet. Du bör kolla igenom olika långivare för att öka dina chanser till att bli beviljad.

Läs mer: Lån utan UC

Processen för att få ett lån

Behöver du ta ett lån är det enkelt att komma igång. Du behöver idag inte besöka något bankkontor utan kan ansöka online. Oftast får du svar inom några minuter och detta är tack vare att de flesta långivare använder sig av BankID. Ditt BankID innehåller all information som banken behöver för att se om du är en bra låntagare eller inte. Det finns idag både privata aktörer och de större bankerna som du kan ta lån av. För de som söker lån utan ränta är det oftast privata aktörer som erbjuder detta.

Det första steget är att hitta rätt långivare genom att jämföra olika långivare med varandra. Du bör helst hitta en som inte tar ut någon uppläggningsavgift. Beroende på när du kan betala tillbaka lånet bör du även se hur många återbetalningsdagar som den valda långivaren har. Vissa har 30 dagar medan andra har 14 dagar. Själva låneansökan är ofta väldigt snabb och enkel. Du behöver idag oftast inte sitta och fylla i flera sidor med information om dig själv. Det kan dock krävas viss information beroende på vilken långivare du väljer.

Lämna en kommentar