Ansöka om bolån

När du behöver låna pengar till ett bostadsköp kontaktar du ett hypoteksinstitut eller en bank. Du kan ofta få ett preliminärt besked ganska snabbt, men i regel krävs det att du lämnar in en kreditansökan innan du får ett klart besked att lånet beviljas.

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja
Uppdaterades:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.

Du kan även ansöka om ett lånelöfte. Det är ett löfte från långivaren om hur mycket du får låna för att köpa bostad, baserat på din nuvarande situation och inkomst. När du har ett lånelöfte så vet du hur mycket du kan låna och hur långt du kan gå i en budgivning.

För att få antingen lån beviljat eller lånelöfte måste du lämna in en kreditansökan. Då gör långivaren en kreditprövning bland annat genom att sammanställa en privatekonomisk kalkyl med stöd av de uppgifter du lämnat om inkomst, skuldsättning, större regelbundna utgifter för exempelvis hushåll, underhåll och resekostnader. Långivaren tar också en kreditupplysning för att se om du har skulder hos Kronofogden eller har betalningsanmärkningar. Med hjälp av dessa uppgifter beräknar banken hur mycket du kan lägga på ett nytt boende och bestämmer om du ska få lånet beviljat.

Några bra tips innan du läser vidare

Avanzas logga

Gratis courtage för konton med upp till 50.000 kr

Ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet. Erbjuder ISK & 0 kr i courtage på all aktiehandel fram till 2025*

Courtage är avgiften för aktiehandel.

Levler är en ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet som just nu erbjuder courtagefri aktiehandel på svenska börsen.

Erbjudandet om courtagefri aktiehandel gäller fram till den 31 mars 2025. Denna kampanj gäller för handel på samtliga listor på Nasdaq Stockholm, med undantag för First North.

Öppna konto snabbt & enkelt med BankID.

Courtagefri aktiehandel utan begränsning på kontoinnehav.

25% rabatt på fondavgiften jämfört med t.ex. Avanza.

ISK och Aktiefondkontot hos Levler omfattas av insättningsgarantin.

Lånelöfte

Ett lånelöfte är en utfästelse från en långivare att bevilja dig ett bolån. Lånelöftet garanterar inte att du får låna, men i de flesta fall beviljas lånet om dina ekonomiska förutsättningar inte förändrats efter att du fått lånelöftet.

Med ett lånelöfte kan du delta i en budgivning med vetskap om att du kan få låna pengar till det boende du vill köpa. Ibland ställer mäklaren som förmedlar bostaden krav på att du ska visa upp lånelöfte.

Lånelöftet gäller under en begränsad tid och du är inte bunden att utnyttja lånelöftet. När sedan löftet ska infrias, alltså tidpunkten för utbetalning av lånet, sker en slutgiltig prövning att lämnade uppgifter är korrekta och inte har ändrats till det sämre. Det krävs även att den säkerhet som lämnas för lånet accepteras av långivaren. Därefter utbetalar långivaren lånet.

Innan du skriver under ett köpekontrakt bör du kontrollera om något har hänt som kan påverka att lånet beviljas. Några viktiga frågor är om din betalningsförmåga, arbetssituation eller bostadens värde har förändrats. Det är högst troligt att du kommer få låna enligt lånelöftet men det är ingen garanti. Därför bör du inte skriva på ett köpekontrakt innan du är helt säker på att du får låna för köpesumman!

Källa: Konsumenternas vägledning om bank och försäkring, Mars 2012

Som vi nämnde tidigare...

Avanzas logga

Gratis courtage för konton med upp till 50.000 kr

Ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet. Erbjuder ISK & 0 kr i courtage på all aktiehandel fram till 2025

Courtage är avgiften för aktiehandel.

Lämna en kommentar