E-handeln har exploderat de senaste åren. Men att få snurr på verksamheten är inte helt lätt om ingen vet om att man existerar. I den här artikeln ger Filip Svensson från jämförelsesajten Lånakuten dig som nystartad e-handlare några grundläggande SEO-tips som hjälper dig att synas på nätet.
De senaste 5-10 åren har e-handeln fullkomligt exploderat. Till följd av detta har många butiker fått lägga ned, alternativt göra sin verksamhet helt digital.
I Sverige och övriga Europa spelar e-handelsmarknaden en allt viktigare roll. Samtidigt ökar konkurrensen på nätet inom en rad olika dimensioner, alltifrån pris, produkter och leveransvillkor. I den allt tuffare konkurrens som råder ställs högre krav på e-handlarna för att få verksamheten att fortsätta utvecklas och för att locka till sig nya kunder. För att utvecklas krävs det att du som e-handlare syns. Och hur gör du det? Jo, genom ett bra SEO-arbete.
SEO, eller sökmotoroptimering som det egentligen heter, är ett samlingsnamn för de metoder som används för att din webbsida ska synas så högt upp som möjligt i sökmotorernas sökresultat. Det handlar helt enkelt om att optimera din sajt på ett sånt sätt att kunderna hittar till dig och inte dina konkurrenter.
Många som stöter på begreppet för första gången eller bara har hört talas om det tycker att ett SEO-arbete är alldeles för svårt och komplicerat. Detta är dock felaktigt. SEO behöver inte vara särskilt svårt eller komplicerat, åtminstone inte grunderna. Och faktum är att grunderna oftast är mer än tillräckligt för att du ska få din verksamhet att synas.
De allra flesta som driver en hemsida idag har bara koll på grunderna inom SEO. Så du behöver egentligen inte mer kunskap än så för att lyckas.
Men hur gör man då för att synas i sökresultatet på Google? Det finns mängder av tekniker och metoder du kan ta till. Alltifrån innehåll till tekniska justeringar kan påverka din ranking.
Jag tänkte gå igenom några grundläggande principer du som är ny inom SEO kan förhålla dig till för att ge din verksamhet en extra boost. Just dessa principer har vi använt oss av på jämförelsesajten Lånakuten och sett lyckat resultat där vi rankar högt upp på exempelvis snabblån och flera andra viktiga sökord inom vår bransch. Min förhoppning är att dessa tips även kan hjälpa din verksamhet att ta sig till nästa nivå.
4 saker du som e-handlare kan göra för att optimera din webbsida
1. Förbättra din sajtstruktur
En bra sajtstruktur är av största vikt om du vill ranka bra på Google. Med sajtstruktur menas hur dina olika sidor är uppbyggda och hänger ihop med varandra.
En bra sajtstruktur bygger på två olika typer av sidor: pillar pages och cluster pages.
Pillar pages är övergripande sidor som täcker alla aspekter av ett specifikt ämne. Det är i huvudsak på dessa sidor du tjänar dina pengar. Om du som e-handlare säljer sportutrustning kan exempelvis en sida om skidor du säljer vara en pillar page.
Med cluster pages menas i stället sidor som är mer djupgående om det ämne du skrev om i din pillar page. Om du har en pillar page om skidor kan en cluster page exempelvis vara en sida om bindningar till skidorna du säljer. Men det skulle lika gärna kunna vara recensioner om de skidor du säljer.
För att Google ska förstå att din pillar page hör ihop med dina cluster pages är det viktigt att du länkar ihop dem med varandra. Din pillar page ska länka till dina cluster pages medan dina cluster pages ska länka till din pillar page. Detta kommer resultera i att din pillar page får fler länkar till sig och på så vis kommer Google kunna se att den är viktigare än dina övriga cluster pages.
Med en tydlig sajtstruktur blir även din sida mer lättnavigerad och användarvänlig, vilket Google tycker om. Genom länkarna ger du besökarna en möjlighet att inhämta mer information om han eller hon vill det.
2. Ta reda på vad din sida ska innehålla med en sökordsanalys och konkurrensanalys
För att du ska synas på Google måste du ranka på några sökord. Vilka sökord du vill ranka på beror på din verksamhet och vad människor söker efter. Du vill helt enkelt ranka på sökord som har så hög sökvolym som möjligt och är relevant till din verksamhet.
Men hur gör man då för att ta reda på vilka sökord som är värda att ranka på? Jo, genom att göra en sökordsanalys och en konkurrensanalys. För sökordsanalysen rekommenderar jag dig att använda Ahrefs eller Keywordtool. För själva konkurrensanalysen använder du bara Google.
För att göra en sökordsanalys i Ahrefs eller Keywordtool fyller du i det önskade sökordet du vill ranka på. Du får sedan ett resultat som bland annat visar hur hög sökvolymen är på det specifika sökordet och hur hög trafiken är. Du får även fram relaterade fraser och ord som användarna söker efter. All den informationen ger dig en indikation på vilken typ av information din sida bör innehålla.
Konkurrensanalysen gör du direkt i Google eller på den sökmotor du vill ranka på. Skriv in ditt önskade sökord och se vilka sidor som rankar på förstasidan i det organiska resultatet. Det organiska resultatet är alla sidor som inte är märkta med texten “annons”. Dessa sidor har uppenbarligen information som Google tycker om eftersom de rankar på förstasidan. Ta inspiration från toppresultaten till din egen text.
3. Skriv omfattande och bra innehåll
Med hjälp av din sökordsanalys och konkurrensanalys får du reda på vilken typ av information användarna är ute efter. Utifrån det kan du sedan skapa bra innehåll på din sajt. Men vad är då egentligen bra innehåll?
Bra innehåll svarar på användarens intentioner. Du vill att användaren ska finna svaren han eller hon söker efter på din sajt. Precis som det är viktigt att din sajt har en tydlig sajtstruktur är det viktigt att du strukturerar upp dina sidor på ett bra sätt.
En viktig del när du strukturerar upp din sida är att använda dig av rubrikerna H1, H2 och H3. Sidans H1:a är din titel och den ska innehålla det sökord du vill ranka på. H2:or och H3:or är i stället de underrubriker du använder dig av för att göra sidan lättnavigerad och mer användarvänlig. H2:or är de underrubriker du i huvudsak använder dig av, medan H3.or är en fördjupning av den föregående H2:an. Även i dessa underrubriker är det viktigt att du använder det sökord du vill ranka på.
En bra sida kännetecknas i regel av mycket innehåll som besvarar användarnas frågor. Kan du bidra med information som inte dina konkurrenter gör har du mycket vunnet på det. Bara ren text kan dock vara tungt att läsa. Ett bra tips kan därför vara att bryta av texten med punktlistor, grafer eller liknande. Då blir det lättare att ta till sig av informationen.
Med tiden har vi svenskar börjat använda mobiltelefoner allt mer när vi surfar på nätet. Det gäller även vid e-handel. Har du många som besöker din webbplats via sin mobiltelefon kan du även behöva se över styckeslängden i dina texter. Långa textstycken blir jobbiga att läsa i en mobiltelefon. Korta ned styckena så blir din text mer lättläst och användarvänlig även i mobilt läge.
Tänk dock på att bra innehåll inte bara innefattar text. Även tabeller, grafer, bilder och annat som kan skapa mervärde för användaren är bra att ha. Vilket typ av innehåll som passar dig beror även på vilken bransch du arbetar inom och vad du vill ranka på. Återigen, titta på konkurrenterna och gör likadant fast bättre.
4. Länkar
En viktig aspekt när det kommer till sökmotoroptimering är länkar: både interna och externa länkar.
En intern länk är en länk som går från en sida till en annan på samma sajt, det vill säga internt. Det kan exempelvis vara länkar mellan dina pillar pages och cluster pages. Med interna länkar kan du skapa en bra sajtstruktur och lyfta fram de sidor som du tycker är viktigast för din verksamhet. Om användaren vill kan han eller hon sedan fördjupa sig inom något ämne genom att klicka sig vidare på länken.
En extern länk är en länk som pekar ut från din sajt till en annan domän. Även med dessa länkar kan du ge användaren möjlighet att fördjupa sig inom ett specifikt ämne. Med en extern länk kan du ge värde till användaren. När du länkar ut från din sajt är det viktigt att du bara gör det till bra och trovärdiga källor. Det kan stärka din egen sajt och få dig att ranka bättre. Länkar till spammiga sajter kan i stället ha motsatt effekt och ha en negativ påverkan på din ranking.
Precis som du länkar till andra sajter vill du själv få inlänkar till din sajt. Då ser Google att din sajt är bra och trovärdig vilket förbättrar dina möjligheter att ranka högt upp i sökfältet. Att få inlänkar är dock inte helt lätt. Det krävs att du skapar en riktigt bra webbplats med bra innehåll som användarna tycker om och vill rekommendera för andra genom länkar.