Kreditkort

Ett kreditkort är en variant av kontokort. Namnet kommer från det faktum att kortet är förenat med en kredit hos den kortutgivande banken, vilken kan betalas av antingen i sin helhet, eller i poster - rater. Precis som med övriga kontokort betalar kortföretaget handlaren och fakturerar i sin tur kortinnehavaren.

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja
Uppdaterades:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.

Kreditkort är oftast utformat som ett fysiskt kort i plast med en magnetremsa och/eller ett chip. Vissa kreditkort har inga fysiska plastbrickor, utan består av en kredit hos den kortutgivande banken och ett kortnummer som används vid ett kreditköp. Även andra fysiska former för kortet finns, exempelvis som en del av en mobiltelefon. De flesta svenska korten har dimensionen 85,60 × 53,98 mm och finns definierade av ISO/IEC 7810-standarden som ID-1.

Det första kreditkortet skapades 1950 av amerikanen Frank McNamara. Han hade glömt sin plånbok när han var på restaurang och därför grundade han företaget Diners Club. Idag är VISA och MasterCard de största varumärkena för kreditkort. Utgivning av kreditkort sker av banker och finansiella institutioner.

Olika kreditkort

VISA
Diners Club
MasterCard
American Express
Discover Card
Eurocard

Läs mer om:
Betalkort
VISA
MasterCard

Denna artikel omfattas av Creative Commons Erkännande-Dela Lika-licens;

Den använder sig av material från Wikipedia.

Lämna en kommentar