Videocommunity

Videocommunity är den samlade benämningen på webbcommunityn med inriktning på videoklipp. De ger användarna möjlighet att ladda upp videoklipp och erbjuder besökare att titta på videoklippen. Videoklippen sparas på webbplatsens server. Det vanligaste är att andra användare kan komma åt videoklippen och även distribuera dem på sin blogg eller webbplats, men det förekommer också slutna videocommunityn där endast medlemmar har tillträde.

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja
Uppdaterades:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.

Det finns idag en mängd videocommunityn – främst de med brett och blandat innehåll som kan bestå av allt ifrån musikvideor till videoklipp med djur som spårar ur. Eftersom många användare inte har en egen webbplats där de kan lägga upp egna videor har communitys ökat i popularitet. Allt fler personer har nu mobiltelefon eller digitalkamera med videofunktion, en anledning till att intresset och möjligheten att spara sina videor på nätet ökat. Den låga kvalitén och upplösningen på dessa videoklipp lämpar sig väl för videocommunityn som ofta har en begränsning på storleken för uppladdade videoklipp.

Affärsmodellen för en videocommunity bygger på användargenererat innehåll, där användarna lägger ut egna videor och sajten visar annonser för användarna – i fallet Youtube är annonseringen en valfri tilläggstjänst för Youtube partners och erbjuds bara för videoklipp med 100% lagligt material[1]som alltså inte bryter mot upphovsrätten. Ändå har videocommunityn upphovsrättsskyddat material vilket gjort att de nämnts i debatten som lett fram till SOPA (lagförslag) vilket är en amerikansk mer långtgående version av den europeiska fildelningslagen IPRED.

Några bra tips innan du läser vidare

Avanzas logga

Gratis courtage för konton med upp till 50.000 kr

Ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet. Erbjuder ISK & 0 kr i courtage på all aktiehandel fram till 2025*

Courtage är avgiften för aktiehandel.

Levler är en ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet som just nu erbjuder courtagefri aktiehandel på svenska börsen.

Erbjudandet om courtagefri aktiehandel gäller fram till den 31 mars 2025. Denna kampanj gäller för handel på samtliga listor på Nasdaq Stockholm, med undantag för First North.

Öppna konto snabbt & enkelt med BankID.

Courtagefri aktiehandel utan begränsning på kontoinnehav.

25% rabatt på fondavgiften jämfört med t.ex. Avanza.

ISK och Aktiefondkontot hos Levler omfattas av insättningsgarantin.

Youtube torde vara den mest kända breda videocommunityn.[källa behövs] En svensk motsvarighet är Bubblare. Nya communityn lanseras fortfarande trots en stor mängd aktörer på marknaden.

Exempel på videocommunityn

  • Bubblare
  • Youtube
  • blogTV

Noter

  1.  Youtube partnerprogram läst Januari 2012

Läs mer om:
Sociala medier

Denna artikel omfattas av Creative Commons Erkännande-Dela Lika-licens;

Den använder sig av material från Wikipedia.

Som vi nämnde tidigare...

Avanzas logga

Gratis courtage för konton med upp till 50.000 kr

Ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet. Erbjuder ISK & 0 kr i courtage på all aktiehandel fram till 2025

Courtage är avgiften för aktiehandel.

Lämna en kommentar