Äga bostadsrätt

Det är inte bara lånet, om du har ett sådant, som ska betalas löpande. Du ska också betala årsavgift till föreningen. Årsavgiften delas upp och betalas månadsvis.

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja

Kan innehålla annonserVi kan komma att erhålla ersättning från annonser på den här sidan.

Kostnader för att bo i bostadsrätt

När du bor i en bostadsrätt betalar du varje månad avgift till föreningen. Det kallas för årsavgift eller månadsavgift. Beloppet delas oftast upp i tolv eller fyra delar, så att inbetalningen görs varje månad eller kvartal. Avgiften ska täcka föreningens kostnader för drift och underhåll av fastigheten och dessutom räntor och amorteringar på lån.

Buffert

När du bor i bostadsrätt är det bra att ha en liten buffert. Med en buffert är du mer förberedd och kan hantera de oväntade kostnader som uppstår. En bostadsrättshavare ska själv bekosta underhållet så att lägenheten hålls i gott skick. Kyl, frys, tvättmaskin och spis kan gå sönder och då är du själv ansvarig för att laga eller köpa nytt.

Viktigt med rätt hemförsäkring

Till skillnad från hyresgäster har bostadsrättshavare ett omfattande underhållsansvar. Det krävs därför att hemförsäkringen är anpassad till det och inte bara skyddar lösöre utan även kyl, frys och spis och liknande, fönsterglas och dörrar som skadas vid inbrott, egna installationer med mera.

Det finns särskilda hemförsäkringar med så kallat bostadsrättstillägg.

Källa: Konsumentverket, Feb 2012

Lämna en kommentar