Fakturaservice

För många företagare är det naturligt att låta ett annat företag sköta bokföringen, fakturaservice. Att låta ett annat företag sköta arbetet med det som handlar om fakturan är det dock inte särskilt många som gör.

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja
Uppdaterades:

Kan innehålla annonserVi kan komma att erhålla ersättning från annonser på den här sidan.

Om företaget befinner sig i en sådan situation att det är svårt att hinna med och effektivt sköta det administrativa arbetet kring fakturahanteringen bör man ta sig en funderare på om inte ett samarbete med ett fakturaserviceföretag kan löna sig.
 

Arbetet som utförs av ett fakturaserviceföretag

Fakturaserviceföretaget är experter inom sitt område. Tjänstens innehåll kan variera lite mellan olika företag men är i grunden likartad. Utifrån det faktura- underlag du lämnar startar en process där olika arbetsmoment ingår. 

Serviceföretaget skickar ut fakturorna, bevakar att de blir betalda i rätt tid, vid behov sköter påminnelser, räntefakturor och inkasso. I arbetet ingår registrering av fakturor, inbetalningar mm, utforma rapporter, ta fram statistik och nödvändiga bokföringsunderlag m.m.

Företaget som anlitar tjänsten är det som bestämmer betalningsvillkor, påminnelse- och kravrutiner. Fakturan utformas av serviceföretaget men med företagets logotype. I dag sköts mycket av arbetet online mellan företaget och tjänsteföretaget. Detta för att det producerande företaget när som helst ska kunna skaffa sig överblick över företagets kundreskontra. 

Företaget kan lämna över sitt kundregister till serviceföretaget. Detta kan sedan utvecklas och hållas uppdaterat av fakturaserviceföretaget.
 

Läs mer om:
Ekonomi
Ekonomistyrning
Fakturering och kassaflöde 

Lämna en kommentar