Hyperlänk

En hyperlänk eller bara länk är ett ord eller ett avsnitt av en text som hänvisar till ett annat textavsnitt. Text med hyperlänkar kallas hypertext. Syftet är att man inte ska behöva läsa eller söka igenom all förekommande text, utan snabbt och enkelt kunna förflytta sig till det avsnitt man är intresserad av. Hypertextsystem har funnits sedan 1967, men det dröjde mer än 20 år innan det blev tillgängligt på World Wide Web.
 

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja
Uppdaterades:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.

Hyperlänkar på webben

Historia
Det första riktiga hypertextsystemet skapades 1967, men det var först 1989 som den engelska forskaren Tim Berners-Lee vid partikelfysikinstitutet CERN i schweiziska Genève föreslog ett nytt datorbaserat hypertextsystem, eftersom mycket tid på institutet gick åt till att leta efter försvunna forskningsrapporter med mera. De följande två åren skapades och utvecklades systemet globalt och fick namnet World wide web. Fördelen med det nya systemet var att information som låg spridd på olika datorer över hela världen kunde göras tillgänglig och överskådlig. För att kunna använda systemet krävs en webbläsare. De första var svåranvända och det var först när NCSA i delstaten Illinois skapade webbläsaren Mosaic 1993 som webbanvändning bland allmänheten tog fart.

Fakta
Hyperlänkar för webben är baserat på märkspråket HTML och hypertext-protokollet HTTP.

Några bra tips innan du läser vidare

Avanzas logga

Gratis courtage för konton med upp till 50.000 kr

Ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet. Erbjuder ISK & 0 kr i courtage på all aktiehandel fram till 2025*

Courtage är avgiften för aktiehandel.

Levler är en ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet som just nu erbjuder courtagefri aktiehandel på svenska börsen.

Erbjudandet om courtagefri aktiehandel gäller fram till den 31 mars 2025. Denna kampanj gäller för handel på samtliga listor på Nasdaq Stockholm, med undantag för First North.

Öppna konto snabbt & enkelt med BankID.

Courtagefri aktiehandel utan begränsning på kontoinnehav.

25% rabatt på fondavgiften jämfört med t.ex. Avanza.

ISK och Aktiefondkontot hos Levler omfattas av insättningsgarantin.

Det finns olika typer av hyperlänkar på webben. Den vanligaste leder till en annan webbsida. Genom att lägga in så kallade ankare i källkoden till webbsidan kan hyperlänken leda till ett annat avsnitt på samma webbsida, något som under webbens begynnelse kunde vara en mycket snabbare lösning. För övrigt finns det hyperlänkar som leder till datafiler som kan nedladdas och hyperlänkar som öppnar en e-postklient för att skicka e-post.

Hyperlänkar har ofta ett speciellt utseende och beteende för att underlätta användandet. I grafiska webbläsare visas till exempel hyperlänkar oftast understrukna och med blå färg, som i denna text. Ofta ändras muspekaren till en pekande hand när den placeras över en hyperlänk. Det är även vanligt att hyperlänkar som är besökta (lagrade i webbläsarens cache) får en annan färg, ofta lila.

Källa

  • Josefsson, Dan (på Svenska). Nyckeln till din egen hemsida på Internet (utgåva version 1.0). Norstedts förlag ISBN 9789151837031
     

Läs mer om:
World Wide Web
Webbanalys

Denna artikel omfattas av Creative Commons Erkännande-Dela Lika-licens;

Den använder sig av material från Wikipedia.

Som vi nämnde tidigare...

Avanzas logga

Gratis courtage för konton med upp till 50.000 kr

Ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet. Erbjuder ISK & 0 kr i courtage på all aktiehandel fram till 2025

Courtage är avgiften för aktiehandel.

Lämna en kommentar