Internetforum

Internetforum är diskussionforum på Internet. Internetforum benämns ofta också som diskussionsforum, diskussionsgrupp eller bara forum. Webbaserade forum kan kallas webbforum.

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja
Uppdaterades:

Kan innehålla annonserVi kan komma att erhålla ersättning från annonser på den här sidan.

Webbaserade forum, som började komma omkring 1995, liknar funktionsmässigt de BBS-forum och nyhetsgrupper som fanns under 1980- och 1990-talen. Det finns forum för vitt skilda ämnen.

I många diskussionsgrupper finns moderatorer som har till uppgift att filtrera bort stötande inlägg och dylikt.

Princip

  • Huvudkategorier – Kategorierna högst i hierarkin då en viss grupp forum är ordnade hierarkiskt. För webbforum räknas de kategorier som listas på startsidan för webbplatsens alla forum som huvudkategorier.
  • Underkategorier – Behöver nödvändigtvis inte finnas med, men kan anses vara mer organiserat
  • Trådar (alternativt diskussioner, ämnen, rubriker) – Enskilda diskussioner i ett forum, med en rubrik per tråd.

Ett webbforum har i allmänhet en startsida där samtliga huvudkategorier listas, ofta med information om vem som skrev det senaste inlägget och när det skrevs. När man klickar på en huvudkategori visas antingen trådarna för den kategorin eller ännu flera underkategorier. Innan man postar ett inlägg bör man alltid läsa de så kallade klistrade trådarna (de hamnar alltid längst upp bland alla trådar). Där i står det oftast regler eller annan information för just den specifika underkategorin.

För att starta en ny tråd klickar man på knappen ”Ny tråd”. Då dyker ett textformulär fram där man skriver sitt inlägg samt rubriken på inlägget (rubriken bör alltid spegla innehållet tydligt). Många forum har även stöd för uttryckssymboler och BBCodes, vilket ofta anses smidigare när man till exempel vill länka till en hemsida.

När inlägget är skrivet hamnar tråden längst upp i kategorin och övriga medlemmar kan läsa och svara på det.

Rättigheter

  • Forumadministratör (ofta förkortat till ”admin”) – Har full tillgång till forumet och kan bland annat ta bort medlemmar och inlägg.
  • Forummoderator (ofta förkortat till ”moderator” eller ”mod”) – Har i regel tillgång till att ta bort och flytta trådar, men alla rättigheter beror på vad forumadministratören har ställt in.
  • Medlem (eller användare) – Kan i regel endast läsa, svara och skapa nya trådar, ibland även ta bort dem. Men det beror även här på vad forumadministratören har ställt in.
     

Läs mer om:
Marknadsföring
Sociala medier
Digital marknadsföring

Denna artikel omfattas av Creative Commons Erkännande-Dela Lika-licens;

Den använder sig av material från Wikipedia.

Lämna en kommentar