Animaliska tillsatser

Många tillsatser som kan tillverkas av animaliska råvaror kan även vara tillverkade av vegetabilier eller på syntetisk väg. För att få reda på exakt vilket ursprung en tillsats har kontaktar du den som tillverkar eller importerar livsmedlet.

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja

Kan innehålla annonserVi kan komma att erhålla ersättning från annonser på den här sidan.

Märkning måste stämma

Tillverkaren får frivilligt ange att en viss tillsats eller hela produkten är vegetabilisk. En sådan märkning ska alltid innebära att tillsatsen eller produkten kommer från växter.
 

Alltid animaliska

Några  tillsatser har alltid animaliskt ursprung, exempelvis lyzosym som framställs ur ägg och bivax som utvinns ur bivaxkakor.
 

Vad är gelatin

Gelatin är ett naturligt, lösligt protein. Det kan framställas från ben, hudar, skinn, ligament och senor av djur. Gelatin som bildar gel används som förtjockningsmedel, men betraktas inte som tillsats. I stället för gelatin kan en tillverkare använda till exempel agar från alger (E 406).
 

Vad är löpe?

Löpe används vid framställning av ost. Löpe är inte en tillsats utan ett enzym som av tradition utvinns från kalvmage.
 

Källa:

Livsmedelsverket

Lämna en kommentar