Fluor

Fluor, fluorid, förekommer naturligt i berggrunden. Grundvattnet och vår mat innehåller därför en viss mängd fluor. Fluor har en kariesreducerande effekt och stabiliserar benvävnaden. 

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.

Hur får vi i oss fluor?

Vi får i oss fluor genom dricksvattnet. Fluorhalten varierar beroende på typen av berggrund. Enligt Livsmedelsverkets föreskrifter är dricksvattnet olämpligt om fluorhalten är över 1,5 milligram/l. Livsmedel som är källor till fluor är fisk, till exempel sill och strömming och vissa drycker.
 

Hur mycket fluor behöver vi varje dag?

Det finns inget rekommendation för fluor eftersom det inte räknas som ett livsnödvändigt spårämne. Enligt Dietary Reference Intakes, Institute of Medicine, USA, 1997 uppskattas dagsintaget variera i olika åldersgrupper.

Uppskattat adekvat intag:

Kön/Grupp/Ålder Adekvat intag
Spädbarn 0-6 månader 0,01 milligram
Spädbarn 6-12 månader 0,5 milligram
Barn 1-3 år 0,7 milligram
Barn 4-8 år 1 milligram
Barn 9-13 år 2 milligram
Tonåringar 14 år till 18 år 3 milligram
Kvinnor över 18 år 3 milligram
Män över 18 år 4 milligram

 

Fluorbrist

Fluor anses inte vara ett essentiellt, livsnödvändigt, näringsämne.
 

Kan man få i sig för mycket fluor?

För mycket fluor kan vara giftigt och leda till osteofluoros. Ostefluoros innebär ökad benmassa och bentäthet som ger smärta, stelhet och minskad rörlighet i lederna.
 

Källa:

Livsmedelsverket

Lämna en kommentar