Koffein

Koffein är en av världens mest konsumerade stimulantia. Koffein kan på kort sikt motverka trötthet och ge känsla av större möjlighet att fokusera på uppgifter, men för stora intag kan ge illamående och hjärtklappning, muskeldarrningar och sömnproblem. 

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.

Var finns koffein?

Koffein finns naturligt i till exempel kaffe, te, maté och guarana. Guarana är en produkt som utvinns av frön från växten Paullinia cupana Kunth som växer i Sydamerika. Koffein tillsätts även som ingrediens i vissa livsmedel för att vara stimulerande. Större mängder koffein finns tillsatt i energidrycker och även i många kosttillskott. Koffein kan också tillsättas som aromämne för att ge eller förändra smak och doft.
 

Hur mycket får vi i oss?

Hur mycket koffein vi får i oss varierar väldigt mellan olika personer, exempelvis beroende på om personen är kaffedrickare eller inte, om personen äter vissa typer av kosttillskott eller inte, eller om personen dricker energidrycker.

Några bra tips innan du läser vidare

Avanzas logga

Gratis courtage för konton med upp till 50.000 kr

Ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet. Erbjuder ISK & 0 kr i courtage på all aktiehandel fram till 2025*

Courtage är avgiften för aktiehandel.

Levler är en ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet som just nu erbjuder courtagefri aktiehandel på svenska börsen.

Erbjudandet om courtagefri aktiehandel gäller fram till den 31 mars 2025. Denna kampanj gäller för handel på samtliga listor på Nasdaq Stockholm, med undantag för First North.

Öppna konto snabbt & enkelt med BankID.

Courtagefri aktiehandel utan begränsning på kontoinnehav.

25% rabatt på fondavgiften jämfört med t.ex. Avanza.

ISK och Aktiefondkontot hos Levler omfattas av insättningsgarantin.

Hur mycket koffein det finns i vissa drycker kan ge ett mått på hur mycket koffein man får i sig. En kopp vanligt bryggkaffe (15 centiliter) innehåller cirka 100 milligram koffein. En burk energidryck (25 centiliter) innehåller oftast omkring 80 milligram koffein. En burk cola (33 centiliter) innehåller ofta 30-50 milligram koffein. 
 

Är det farligt med koffein?

Gravida kvinnor rekommenderas att begränsa sitt koffeinintag därför att stora mängder koffein tycks kunna öka  risken för mycket tidiga missfall, och misstänks också kunna ge en liten påverkan på födelsevikt. En utredning av EFSA (den europeiska livsmedelsmyndigheten) 2015 anger att ett intag av 200 milligram koffein per dag inte innebär något säkerhetsproblem vid graviditet.  Den svenska rekommendationen har hittintills varit att gravida bör begränsa sitt dagliga koffeinintag till maximalt 300 milligram koffein, vilket motsvarar 3 koppar kaffe.

För vem som helst kan för mycket koffein kan leda till obehagliga symtom som  hjärtklappning, ångest och yrsel, magbesvär med illamående, kräkningar, magont och diarré. Andra effekter kan vara sömnbesvär. Hur känslig man är för koffein kan variera mycket mellan individer. Vissa personer undviker kaffe och andra koffeinhaltiga livsmedel helt, för att de tycker att de inte mår bra av dem, medan andra kan dricka många stora koppar kaffe flera gånger om dagen, och tycker att de mår väl av det. 
 

Gränsvärden

När koffein används som aromämne får det endast tillsättas vissa livsmedel i begränsade mängder:

  • mjölkprodukter inklusive glass: maximalt 70 milligram per kilo
  • konfektyr: maximalt 100 milligram per kilo
  • alkoholfria drycker: maximalt 150 milligram per kilo.

Aktuella gränsvärden finns i förordning (EU) nr 872/2012 om aromämnen.

När koffein inte används som aromämne, utan som ingrediens, finns det inte några angivna gränsvärden för hur mycket som får ingå i livsmedel.
 

Rekommendationer

De rekommendationer Livsmedelsverket har gällande koffein är att:

  • gravida bör begränsa sin dagliga konsumtion av koffein till maximalt 300 milligram per dag. Det motsvarar ungefär tre koppar kaffe á 1,5 deciliter eller sex koppar svart te á 2 deciliter per kopp.
  • koffeintabletter, tuggummin med koffein och liknande produkter bör förvaras oåtkomliga för barn.
  • undvik kosttillskott med koffeinpulver utan doseringsmått, då sådana produkter är mycket lätta att överdosera av misstag, och överdosering av koncentrerade koffeinprodukter kan leda till allvarlig förgiftning.
  • energidrycker med koffein bör inte användas som törstsläckare eller som vätskeersättning vid träning. Intaget av sådana energidrycker bör inte kombineras med alkohol.
     

Hur vet jag om produkten innehåller koffein och hur mycket den innehåller?

Om koffein ingår i en produkt, vare sig som ingrediens eller som aromämne, måste det alltid anges i innehållsförteckningen. Detta gäller oavsett om koffeinet tillsats som rent ämne eller som del av en ingrediens med naturlig förekomst av koffein. Drycker, utom de som är baserade på kaffe eller te, som innehåller mer än 150 milligram per liter måste märkas med texten ”hög koffeinhalt” följt av koffeinhalten i milligram per 100 milliliter inom parentes.
 

Källa:

Livsmedelsverket

Som vi nämnde tidigare...

Avanzas logga

Gratis courtage för konton med upp till 50.000 kr

Ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet. Erbjuder ISK & 0 kr i courtage på all aktiehandel fram till 2025

Courtage är avgiften för aktiehandel.

Lämna en kommentar