Listeria

Listeria monocytogenes kan orsaka allvarlig sjukdom främst hos personer med nedsatt immunförsvar, äldre och gravida. Den kan få fäste i lokaler och på utrustning och på så sätt förorena de livsmedel som tillverkas där. Bakterien kan föröka sig i kyla och utan syre. Den kan därför orsaka problem i ätfärdiga kylvaror som gravad och rökt fisk med flera veckors hållbarhet. 

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.

Vad är Listeria monocytogenes?

Listeria monocytogenes är en bakterie som orsakar infektionen listerios hos människa.
 

Var finns Listeria monocytogenes?

Listeria monocytogenes är allmänt spridd i naturen och finns därför på många livsmedelsråvaror. Bakterien anpassar sig lätt till nya miljöer och kan få fäste, och vara svår att bli av med, i lokaler och på utrustning där livsmedel tillverkas. På så sätt kan bakterien förorena de livsmedel som tillverkas.

Några bra tips innan du läser vidare

Avanzas logga

Gratis courtage för konton med upp till 50.000 kr

Ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet. Erbjuder ISK & 0 kr i courtage på all aktiehandel fram till 2025*

Courtage är avgiften för aktiehandel.

Levler är en ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet som just nu erbjuder courtagefri aktiehandel på svenska börsen.

Erbjudandet om courtagefri aktiehandel gäller fram till den 31 mars 2025. Denna kampanj gäller för handel på samtliga listor på Nasdaq Stockholm, med undantag för First North.

Öppna konto snabbt & enkelt med BankID.

Courtagefri aktiehandel utan begränsning på kontoinnehav.

25% rabatt på fondavgiften jämfört med t.ex. Avanza.

ISK och Aktiefondkontot hos Levler omfattas av insättningsgarantin.

Det som utmärker Listeria monocytogenes är att den kan föröka sig i kylskåpstemperatur och utan tillgång till syre, till exempel i vakuumförpackningar. Bakterien förökar sig visserligen långsamt i kyla, men ju längre tid livsmedlet förvaras desto större är risken att bakterien uppnår skadliga halter.

Listeria monocytogenes tål höga salthalter och överlever frysning.  Däremot dör den vid upphettning och den trivs inte i sura livsmedel, till exempel ättiksinläggningar. Livsmedel som förvaras flera veckor i kylskåp och sedan äts utan uppvärmning löper störst risk för att innehålla skadliga halter av Listeria monocytogenes. Exempel på sådana livsmedel är vakuumförpackad rökt och gravad fisk, skivat smörgåspålägg, patéer, mögel- och kittostar och annan kall ätfärdig mat med lång hållbarhet.
 

Symtom

Symtom på sjukdomen listerios varierar beroende på vem som drabbas. Tillhör man inte någon av riskgrupperna blir man vanligtvis inte sjuk. För riskgrupperna är listerios en mycket allvarlig sjukdom med dödlighet mellan 20 och 30 procent. Personer med nedsatt immunförsvar och äldre kan drabbas av blodförgiftning eller hjärnhinneinflammation. Även klassiska mag- och tarmbesvär, som diarré och kräkningar, förekommer.  Gravida kan få influensaliknande symtom eller vara symtomfria. Infektionen kan spridas till fostret som smittas. I värsta fall leder smittan till missfall eller allvarligt sjukt barn.
 

Särskilda riskgrupper

De främsta riskgrupperna för listerios är äldre, personer med nedsatt immunförsvar och gravida.
 

Så minskar du risken att bli sjuk

Personer med nedsatt immunförsvar, gravida och äldre kan minska risken för att bli sjuka genom att värma mat till rykande varm eller undvika vissa ätfärdiga livsmedel där bakterien kan finnas. Listeriabakterien dör vid upphettning till 70 grader eller varmare.

Risken för att smittas av Listeria monocytogenes kan minskas om man följer nedanstående råd:

 • Förvara kylvaror kallt, ha gärna 4 °C i kylskåpet.
   
 • Gravad, rökt fisk och sushi: ät nygjorda eller nyförpackade produkter. Kontrollera förpackningsdatum.
   
 • Skivat smörgåspålägg och kall färdigmat: ät nyförpackade produkter. Kontrollera förpackningsdatum.
   
 • Undvik mögel- och kittost även om den är gjord på pastöriserad mjölk, till exempel brie, gorgonzola, chèvre, vacherol och taleggio. 
   

Källa:

Livsmedelsverket

Som vi nämnde tidigare...

Avanzas logga

Gratis courtage för konton med upp till 50.000 kr

Ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet. Erbjuder ISK & 0 kr i courtage på all aktiehandel fram till 2025

Courtage är avgiften för aktiehandel.

Lämna en kommentar