Natrium

Natrium är ett nödvändigt grundämne i kroppen som finns i kroppsvätskan utanför cellerna men även i skelettet. Natrium är viktigt för syra-basbalansen samt vatten- och saltbalansen i kroppen, vilket motverkar uttorkning.

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja

Kan innehålla annonserVi kan komma att erhålla ersättning från annonser på den här sidan.

Natrium behövs också för nervernas normala funktion och för upptaget av glukos och vissa aminosyror.
 

Hur får vi i oss natrium?

Den största källan till natrium är salt och andra typer av bordssalt och havssalt, dels som vi själva har på maten dels som tillsätts under tillverkning av hel- och halvfabrikat. Natrium finns även i livsmedel som kött, fisk och spannmål.
 

Hur mycket natrium behöver vi per dag?

Enligt NNR 2012 bör intaget av salt minska hos de flesta vuxna i befolkningen. Målet är att befolkningen ska komma ner till 6 gram per dag. Det motsvarar 2,4 gram natrium per dag. Siffran 6 gram salt per dag grundar sig främst på saltets inverkan på blodtrycket. Saltintaget hos barn bör också begränsas och för barn 2-10 år ligga runt 3-4 gram salt per dag.
 

Natriumbrist

Brist på natrium är mycket ovanligt men akut brist kan uppstå vid extrema tillfällen till exempel långvarig magsjuka eller stark svettning.
 

Kan man få i sig för mycket natrium?

För mycket natrium (salt) kan vara en orsak till högt blodtryck, vilket i sin tur ökar risken för att man ska drabbas av hjärtinfarkt, hjärtsvikt, stroke och skador på njurarna. För att minska risken för högt blodtryck bör man inte få i sig mer än 5-6 gram salt per dag, det vill säga max 2-2,4 gram natrium per dag.
 

Källa:

Livsmedelsverket

Lämna en kommentar