Nyckelhålet – enkelt att välja nyttigt

Nyckelhålet visar vilken mat du mår bra av och är kanske det allra enklaste kostrådet du kan få. Väljer du mat med Nyckelhålet får du i dig mindre socker och salt, mer fullkorn och fibrer och nyttigare eller mindre fett. Ett sunt alternativ som håller i längden! 

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja

Kan innehålla annonserVi kan komma att erhålla ersättning från annonser på den här sidan.

Nyckelhålet på många sorters mat

Både förpackad mat och oförpackad mat kan vara Nyckelhålsmärkt. Du hittar Nyckelhålet på exempelvis färska och frysta grönsaker, på oljeflaskor, i mejeridisken, i brödhyllan, bland flingpaketen, på färsk fisk eller på mat i den manuella kyldisken. Det är även möjligt att Nyckelhålsmärka färdigrätter och smörgåsar.

Det som förenar mat och maträtter som är Nyckelhålsmärkta är att det är ett nyttigare val i just den livsmedelsgruppen.
 

Snabb väg till bättre matvanor

Genom att välja Nyckelhålsmärkt mat och samtidigt variera maten över veckan, förbättrar du snabbt dina matvanor. Med bra matvanor blir man piggare och orkar mer. Dessutom minskar risken för kroniska sjukdomar, som hjärt- och kärlsjukdom, vissa cancerformer, typ 2-diabetes och övervikt. Man blir helt enkelt friskare, även i framtiden.
 

Vad innebär Nyckelhålet?

För att få märka ett livsmedel med Nyckelhålet ska det uppfylla vissa regler. Reglerna handlar om salt, socker, kostfibrer, fullkorn och typ av fett. Eftersom olika livsmedelsgrupper innehåller olika sorters näring och i olika mängd skiljer sig kraven åt för varje grupp – flingor jämförs med flingor och korv med korv.

Mer om vad reglerna innebär för varje livsmedelsgrupp 
 

Nyckelhålet på restaurang

Restauranger har tidigare kunnat använda Nyckelhålet för att märka rätter som serveras. I februari 2017 beslutade Livsmedelsverket att lägga ned märkningen Nyckelhålet på restaurang.
 

Reglerna bygger på forskning

Det kan ibland kännas osäkert vilken mat som är den bästa för hälsan eftersom vi ofta matas med nya rön, dieter och kostråd. Reglerna för vilken mat som får Nyckelhålsmärkas bygger på den senaste samlade forskningen om sambanden mellan mat och hälsa och har genomgått kritisk granskning. Genom att välja Nyckelhålsmärkt när du handlar väljer du mat som minskar risken för kroniska sjukdomar. Det är bra för din hälsa, idag och i framtiden. 
 

Nyckelhålet – en nordisk märkning

Nyckelhålsmärkningen är ett svenskt initiativ som firade 25 år under 2014. Sedan flera år finns även Nyckelhålsmärkningen i Danmark, Norge och Island. I Sverige är det Livsmedelsverket som står bakom märkningen. 

Nyckelhålsmärkningen är en oberoende märkning och är gratis att använda för de företag som har produkter som lever upp till Nyckelhålets regler. 
 

Källa:

Livsmedelsverket

Lämna en kommentar