Nyttiga mikroorganismer

Alla mikroorganismer är inte farliga, det finns många som är bra för oss människor också. De hjälper till att göra miljön otrevligt för sjukdomsframkallande bakterier, de gör att en del mat smakar bättre, eller får en längre hållbarhet. Detta uppnår mikroorganismerna genom att jäsa eller fermentera livsmedlet.

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.

Fermentering innebär att mikroorganismerna bildar bland annat syror eller alkohol. Exempel på livsmedel som du kanske inte visste framställs med hjälp av mikroorganismer är oliver, kakao, surkål och soja.
 

Mjölksyrajäsning

Mjölksyrajäsning är en fermentering vid vilken bakterierna producerar mjölksyra. Då sänks pH-värdet och de farliga bakterierna trivs inte.

Sammansättningen av mjölksyrabakterier varierar för olika produkter. En bakterietyp ger upphov till långfil, en annan ger filmjölk. Även grädde syras till crème fraiche och gräddfil. Mjölksyrajäsning används också vid tillverkning av charkvaror som medvurst, salami och isterband. Jäsning av surströmming bygger på ett samspel mellan mjölksyrabakterier och strömmingens egna enzymer.
 

Mögelostar

I vissa typer av ostar tillsätts ofarliga mögelsvampar vilka bidrar till att förbättra ostens smak, lukt och konsistens.
 

Alkoholjäsning

Alkoholjäsning med jästsvampar är också en fermentering, den används för att framställa bröd, öl och vin.
 

Källa:

Livsmedelsverket

Lämna en kommentar