Spannmål, potatis och ris

Spannmål i olika former är bra för både miljö och människa. Allra bäst för hälsan är att välja fullkorn. Då finns alla nyttiga vitaminer och mineraler kvar och du får mer av de viktiga fibrerna. 

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja

Kan innehålla annonserVi kan komma att erhålla ersättning från annonser på den här sidan.

Vad innehåller det?

Potatis är och har traditionellt varit ett av våra viktigaste livsmedel. Potatis innehåller mycket vitamin C, vitamin B6 och kalium. Vissa potatissorter, till exempel färskpotatis är även källa till folat.

Pasta, bröd, ris och gryn är oftast spannmål. Spannmål innehåller stärkelse, protein, mineraler, vitaminer och fibrer. Fetthalten är låg och det fett som finns är mestadels omättat.

Bröd, flingor, gryn och pasta med hög andel fullkorn är viktiga källor till bland annat fibrer, järn och zink och flera B-vitaminer.

När säd mals till vitt vetemjöl siktas större delen av kostfibrerna bort. Mineralerna och vitaminerna minskar också. För att kompensera den förlusten berikar man ibland siktat mjöl med B-vitaminer.

På senare tid har så kallade vita fibrer blivit vanligare i pasta, bröd och annat. De framställs av till exempel majsstärkelse, kan inte brytas ned och har samma effekt på magen som andra fibrer. Däremot har de inte fullkornets alla näringsämnen och ger inte lika positiva hälsoeffekter. Därför är det bra att också få i sig naturliga källor till fibrer.
 

Råd för hälsan

Ett enkelt sätt att hitta hälsosamma sorter av bröd, flingor, gryn och pasta är att välja de Nyckelhålsmärkta. De innehåller mer fibrer och fullkorn och mindre socker och salt.  
 

Källa:

Livsmedelsverket

Lämna en kommentar