Coaching – Skapa motivation

Materialet är skrivet av Tina P Jönsson, ägare till MOL Moment Of Life som är ett coach företag med inriktning mot Privat & Företagssektorn.

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja

Kan innehålla annonserVi kan komma att erhålla ersättning från annonser på den här sidan.

Coaching – Skapa motivation

När Sverige går in i sin mörka period så har det för många kanske inneburit massor av regn och den där härliga solen vi gick och längtade efter lös med sin frånvaro. Vi skall tillbaka till vår arbetsplats och för många kan detta kännas tungt. Jag har hört ord som: Hur skall jag orka vintern?

Coaching

Det känns aktuellt att belysa vår motivation och vår drivkraft när man möts av dessa ord. Du hade säkert en förväntan eller snarare en förhoppning att din semester skulle ge dig solsken och ork att ladda om batterierna. Du hade säkert planer på hur du ville disponera din ledighet och i dessa planer fanns säkert sol och bad. Nu blev det inte så för många utan man möttes av regn och åter mera regn. Du levde med förhoppningen att i morgon blir en annan dag och nya möjligheter. Du fick göra om dina förväntningar för varje regnig dag som kom. Vad hände med din känsla då du hela tiden fick se din förväntan försvinna i regnet? För många blir det en stor besvikelse. Andra känner att det är tungt att ta fram sin drivkraft och motivation. Vad kan du göra för att hitta din motivation, ork och drivkraft? Jo, några tips är:
Ta dig några minuter eller varför inte en hel dag att fundera på hur du vill att din höst/vinter skall se som en tio poängare:
1. Vad gör du?
2. Hur mår du?
3. Hur ser balansen ut mellan arbete och egen tid?
4. Är det en realistisk bild du skapat?

Vänd sedan på hela situationen och beskriv samma frågor fast utifrån ett negativt perspektiv. Vad är det värsta som kan hända om du inte tillför motivation i varje fråga?
Vill säga:
1. Vad gör du som sämsta alternativ?
2. Hur mår du?
3. Hur ser balansen ut mellan arbete och egen tid?
4. Är det troligt att du kan hamna här?

Nu har du skapat två tänkta vägar. En beskriver den positiva vägen och den andra beskriver den negativa vägen.
Vilken av dessa vägar vill du lägga din energi på? Svaret kan tyckas givet. Tanken bakom frågan är att du även skall synliggöra den negativa resan av ditt agerande. Motivationen kan många gånger bli starkare då du ser saken från ett negativt perspektiv. Känslan om att verkligen inte vilja hamna just där är en stark drivkraft.

Vad skulle kunna få dig att känna motivation att påbörja den väg du valt?
Skriv ner ditt svar på ett papper och syna svaret noga.
Ställ dig sedan följande fråga:

  1. Vad vill du göra för att behålla ditt beteende och följa den väg du valt? Vilka blir dina 3 första steg att ta. Se så alla de alternativ du vill behålla är realistiska att uppnå.
  2. Lägg sedan in ”jagtid” sådan tid som du bara har för dig själv och unna dig göra sådant du mår bra av.
    Denna tid är viktig för att bibehålla den positiva inställningen till din vardag.
  3. Vad mår du allra bäst av att göra? Förgyll även din tid med sådant som får dig att skratta och må bra.
  4. Bestäm dig för att börja förändra.
    Varför vänta på något som kan få dig att bli mer motiverad. Det är din inställning som styr din motivation. Du måste vilja förändra din situation. Som jag skrivit om tidigare så sitter motivationen i din vilja.
  5. Gradera din vilja på en skala från 1-10 poäng. Där 10 är högsta poäng. Utifrån din siffra, vill du gå vidare på din nya väg?

Lycka till!

Om du funderar över din situation, kontakta gärna MOL Moment Of Life.
[email protected]

Tina P Jönsson/ICF ACC Certifierad coach

© Tina P Jönsson

Lämna en kommentar