Bankfack

Ett bankfack är ett säkerhetsfack som du hyr av banken för att förvara olika värdehandlingar du inte vill ha hemma. Villkoren för bankfacket står i avtalet mellan dig och banken. Det kan finnas begränsningar för vad du får förvara i facket och villkor som ger banken möjlighet att höja avgiften eller säga upp hela avtalet.

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja
Uppdaterades:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.

Det finns ingen lag som reglerar vad du har rätt att förvara i bankfacket. Banken väljer själv om de vill erbjuda bankfack till sina kunder eller inte. De kan ställa krav på att du ska ha andra banktjänster hos dem eller att du är så kallad ”helkund” i banken. 
 

Avgifter

Det finns inga lagar som styr vad bankfacket får kosta. Det är vanligt att banken i bankfacksavtalet hänvisar till en separat gällande prislista. På så vis kan priserna ändras utan att själva bankfacksavtalet behöver omförhandlas.
 

Några bra tips innan du läser vidare

Avanzas logga

Gratis courtage för konton med upp till 50.000 kr

Ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet. Erbjuder ISK & 0 kr i courtage på all aktiehandel fram till 2025*

Courtage är avgiften för aktiehandel.

Levler är en ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet som just nu erbjuder courtagefri aktiehandel på svenska börsen.

Erbjudandet om courtagefri aktiehandel gäller fram till den 31 mars 2025. Denna kampanj gäller för handel på samtliga listor på Nasdaq Stockholm, med undantag för First North.

Öppna konto snabbt & enkelt med BankID.

Courtagefri aktiehandel utan begränsning på kontoinnehav.

25% rabatt på fondavgiften jämfört med t.ex. Avanza.

ISK och Aktiefondkontot hos Levler omfattas av insättningsgarantin.

Uppsägning

Du kan säga upp bankfacket när du vill men det kan finnas uppsägningstider. De ska i så fall stå i avtalet. Har du ingått bankfacksavtalet gemensamt med en någon annan måste ni säga upp det bägge två för att uppsägningen ska vara giltig. Likaså är det vanligt att banken har rätt att säga upp avtalet, men oftast med en viss uppsägningstid. Om du inte betalat avgiften i tid eller förvarat saker/kontanter i facket som strider mot  villkoret i avtalet är det också vanligt att banken har rätt att säga upp bankfacket omedelbart, eller med  kort varsel. Det kan också finnas villkor som ger banken rätt att säga upp avtalet på kort tid om de beslutar att sluta erbjuda tjänsten på just det bankkontoret.
 

Vad får du ha i bankfacket?

Vad du får och inte får förvara i bankfacket ska regleras i avtalet. Som standard är det inte tillåtet att förvara vapen, sprängämnen eller egendom du kommit över genom en brottslig handling. Det är också vanligt att man inte tillåter förvaring av kontanter.
 

Ersättning för skada

Under vissa omständigheter kan banken bli ersättningsskyldig för skador på innehållet i bankfacket, eller om innehållet kommit på avvägar. Även de omständigheterna ska stå i avtalet. Som standard gör banken undantag för saker/kontanter som du enligt avtalet inte får förvara i bankfacket. Har du till exempel pengar i bankfacket i strid med avtalet och det sker ett inbrott i bankfacket kan du aldrig få ersättning för pengarna.

En förutsättning för att du ska få ersättning för förlorade föremål är att du kan göra det sannolikt att du förvarat dem i bankfacket och kan styrka föremålens värde. I avtalet kan det finnas ett maxtak för vad du kan få i  ersättning, så även om din förlust skulle uppgå till mer än det maxtaket får du inte ersättning för värdet som  överskjuter det.  
 

Källa: Konsumenternas.se , November 2018

Som vi nämnde tidigare...

Avanzas logga

Gratis courtage för konton med upp till 50.000 kr

Ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet. Erbjuder ISK & 0 kr i courtage på all aktiehandel fram till 2025

Courtage är avgiften för aktiehandel.

Lämna en kommentar