Barn och elsäkerhet

Det finns många saker i ditt hem som kan vara farliga för små barn. Elinstallationer och elapparater är utformade för vuxna. Därför kan du behöva göra flera säkerhetsåtgärder för att barn inte ska skada sig.

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja

Kan innehålla annonserVi kan komma att erhålla ersättning från annonser på den här sidan.

Barn och elsäkerhet

För att barn inte ska kunna stoppa in fingrarna i eluttagen bör uttagen ha inbyggda petskydd eller täckplattor som sätts över kontakterna när de inte används. Tänk också på att kontaktskydda grenuttag och uttag på förlängningssladdar.

Sladdar som ligger löst över golvet kan bli en leksak, men en farlig sådan. Om isoleringen runt om sladden skadas, förvandlas snabbt sladden från en leksak till en dödsfälla. En sladd som delvis slitits loss från en stickkontakt eller apparat är också farlig. Genom att låta en elektriker installera fler vägguttag kan du minska antalet långa sladdar som ligger på golvet.

Gör spisen mindre farlig

Spisar kan locka till sig barns uppmärksamhet. Många modernare spisar har i dag barnskyddsutrustning som gör att barn inte kan råka sätta på en platta, öppna ugnsluckan eller råkar välta spisen över sig. Använd skyddsutrustningen, men komplettera gärna även med en timer eller ett överhettningsskydd som slår av spisen ifall barnet råkar sätta sig på en av spisens plattor.

Lampor och elapparater i barnrummet

Tänk efter vad som kan vara lockande för barn och var försiktig med att placera elapparater i barnrummet. Tänk även på att många lampor som är tillför barnrum kan inbjuda till lek, till exempel nattlampor som sätts direkt i eluttaget eller lampor som ser ut som sagofigurer. Placera gärna dessa så att barnen inte kan nå dem.

Källa: Boverket, Feb 2012

Lämna en kommentar