Byta bank – checklista

Här beskriver vi bankernas rutiner vid bankbyten och vad du bör tänka på och förbereda inför ett byte.

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.

Checklista – Byta bank

Varför byta bank?

Det kan finnas flera skäl till att du som konsument vill byta bank. Det kan t.ex. vara för att du är missnöjd med hur du har blivit bemött av banken, för att en annan bank erbjuder bättre priser, räntor eller andra förmåner eller för att du anser att en annan bank har ett utbud som passar dig bättre.

Att byta bank ska ta max 3 dagar

Många drar sig dock för att byta bank eftersom de tror att det är krångligt och tar lång tid. Men det är faktiskt inte krångligt. Du vänder dig bara till den bank som du vill byta till. Banken ser till att dina konton och de tjänster som du har hos den gamla banken avslutas, att pengar som du har på kontona förs över och öppnar nya konton och tjänster. Banken tar inte ut någon avgift för att göra själva bankbytet.

Några bra tips innan du läser vidare

Avanzas logga

Gratis courtage för konton med upp till 50.000 kr

Ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet. Erbjuder ISK & 0 kr i courtage på all aktiehandel fram till 2025*

Courtage är avgiften för aktiehandel.

Levler är en ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet som just nu erbjuder courtagefri aktiehandel på svenska börsen.

Erbjudandet om courtagefri aktiehandel gäller fram till den 31 mars 2025. Denna kampanj gäller för handel på samtliga listor på Nasdaq Stockholm, med undantag för First North.

Öppna konto snabbt & enkelt med BankID.

Courtagefri aktiehandel utan begränsning på kontoinnehav.

25% rabatt på fondavgiften jämfört med t.ex. Avanza.

ISK och Aktiefondkontot hos Levler omfattas av insättningsgarantin.

Banken ska hjälpa dig

Sedan 1 november 2009 har alla svenska banker en gemensam rutin för att bytet av bank ska gå smidigt. Under förutsättning att du lämnar alla uppgifter banken behöver för att genomföra bytet ska bankbytet bara ta tre bankdagar.

Den gemensamma bankrutinen gäller för så kallade inlåningskonton (transaktionskonton och sparkonton) med tillhörande tjänster, exempelvis autogiro, kort, giro och Internetbank. Både din nya och din gamla bank har checklistor som de följer för att bytet ska gå snabbt och utan komplikationer. Om du även vill byta bank för dina lån, fonder och annat så hjälper den nya banken till, men då kan bytet ta längre tid än tre dagar.

De här uppgifterna behöver du ta fram

Börja med att göra en genomgång av vilka olika konton du har och vilka tjänster och uppdrag som är anslutna till dessa. Ta med dig uppgifterna till banken. Det är framför allt följande uppgifter och handlingar som din nya bank behöver:

Kontoutdrag – ta gärna med det senaste årsbeskedet eller kontoutdraget från din gamla bank. Du har rätt att få information om stående överföringar, autogiron m.m. i samband med att du vill byta bank.

Kort – nummer på kort som du har i din gamla bank och som du vill avsluta.

Krediter – uppgifter om utnyttjade konto- eller kortkrediter. Tänk på att alla kortköp kanske ännu inte har dragits från det konto som du ska avsluta.

Autogiron eller andra regelbundna överföringar som är anslutna till kontot i din gamla bank.

Regelbundna insättningar som är kopplade till kontot, till exempel lön, pension, a-kassa, studiemedel, skatteåterbäring.

Privatgiroblanketter som ska makuleras och avslutas.

Säkerhetsdosa för Internettjänster om du har en sådan. Vissa banker tar ut en avgift om dosan inte återlämnas.

VP-konto – uppgift om värdepapperskonto som är anslutet till din gamla bank.

Uppgift om bankfack.

Tänk också på

Har du lagt in kommande betalningar i din gamla Internettjänst? Dessa följer inte med automatiskt utan du måste lägga in dem på nytt i den nya banken.

Har du e-fakturor? Elektronisk faktura (e-faktura) innebär att du i stället för en räkning i brevlådan får den elektroniskt till din dator. Sådana fakturor måste du själv avanmäla i din gamla bank och sedan lägga upp i den nya Internetbanken. Tänk på att skriva ut tidigare e-fakturor eller spara dem i din egen dator om du vill behålla kopior. Glöm inte att betala e-fakturor som kommit in till den gamla bankens Internettjänst innan denna stängs för att undvika påminnelseavgifter.

Har du e-legitimation? Den fungerar oberoende av bank även i den nya banken fram till utgångsdatum. Därefter kan du beställa en ny e-legitimation i din nya bank.

Är ni flera kontohavare på samma konto? Det krävs medgivande (fullmakt) från alla för att avsluta kontot.

Vad gäller för andra tjänster än inlåningskonton?

Det finns inga bestämda rutiner mellan bankerna för att flytta andra produkter eller tjänster, exempelvis fonder. Det kan därför variera hur lång tid och på vilket sätt du kan få hjälp med sådana byten.

Om du har lån i den gamla banken som du vill flytta med dig måste du lämna in en kreditansökan till den nya banken. Den nya banken gör en kreditprövning och när det nya lånet beviljats löser banken det gamla lånet. Eftersom den nya banken inte måste låna ut pengar till dig är det viktigt att du får skriftligt på att du verkligen får låna pengar hos den nya banken, innan du bestämmer dig för att lämna den gamla banken.

Om du har flera lån, exempelvis på ett hus, kan ett alternativ vara att lösa bara något av lånen. Det kan dock vara svårt om alla pantbrev som är uttagna i fastigheten står som säkerhet för alla lån. Tänk på att du måste betala ersättning till den gamla banken om du löser ett bundet lån i förtid (ränteskillnadsersättning).

Är du kund i en Internetbank och flyttar över aktier och andra värdepapper så måste du själv spara avräkningsnotor och andra sammanställningar över anskaffningsvärden och försäljningsbelopp som du kan behöva för kommande deklarationer. Dessa uppgifter kommer inte att överföras från den gamla till den nya banken. Tänk också på att banken kan ta ut avgifter för att flytta värdepapper.

Källa: Konsumenternas vägledning om bank och försäkring, Mars 2012

 

Som vi nämnde tidigare...

Avanzas logga

Gratis courtage för konton med upp till 50.000 kr

Ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet. Erbjuder ISK & 0 kr i courtage på all aktiehandel fram till 2025

Courtage är avgiften för aktiehandel.

Lämna en kommentar