Flygbolag eller researrangör i konkurs

Om flygbolaget eller researrangören går i konkurs kan det vara svårt att få tillbaka dina pengar om du har köpt en vanlig reguljärbiljett. Om du däremot flyger som en del i en paket- eller charterresa kan du få tillbaka pengar via resegarantin.

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja

Kan innehålla annonserVi kan komma att erhålla ersättning från annonser på den här sidan.

Resegaranti

Resegarantilagen är till för att ge dig ett minimiskydd om din resa av någon anledning inte blir av, till exempel för att en paketresearrangör har gått i konkurs. Men om du har köpt en vanlig reguljärflygbiljett gäller inte resegarantilagen för din resa. Resegarantilagen gäller paketresor eller transporter som sker tillsammans med paketresor. En charterresa med flyg och hotell är ett exempel på en paketresa. Lagen gäller också för så kallade paketreseliknande resor.

Du kan även läsa mer om resegarantier på Kammarkollegiets webbplats. Kammarkollegiet är ansvarig myndighet för resegarantilagen.

Ingen resegaranti – vänd dig till konkursförvaltaren

Även om du inte har rätt till ersättning enligt resegarantilagen kan du anmäla dina krav till bolagets konkursförvaltare. Anmälan ska vara skriftlig. Det ska tydligt framgå vilka krav du har på bolaget. Ta kopior av alla kvitton på de kostnader och utlägg som du har haft till följd av det som inträffat. Bifoga kvittokopiorna tillsammans med din skriftliga anmälan.

Betalning med kreditkort

Om du har betalat resan med kreditkort kan det, trots konkursen, finnas en möjlighet att få ersättning för köpet. När du har handlat på kredit kan du, enligt konsumentkreditlagen, rikta samma krav mot kreditgivaren som mot säljaren. Vänd dig i första hand direkt till kreditgivaren och framställ dina krav. Om ni inte kommer överens kan du vända dig till Konsumenternas Bank- och finansbyrå för att få mer information och hjälp.

Betalning med andra kort

Om du handlat med kort, men inte på kredit, kan kortföretaget ha egna regler som ger rätt till ersättning. Kontakta kortföretaget och fråga vad som gäller för ditt kort.

Utrikesdepartementet

Om bolaget du ska resa hem med går i konkurs när du är i ett annat land kan du hamna i svårigheter. Genom Utrikesdepartementet kan det finnas möjlighet att få låna pengar om du befinner dig i en nödställd situation. Behöver du pengar för att resa hem och du inte har tillräckligt med pengar på ditt bankkonto och dina anhöriga inte kan hjälpa dig, kan du få hjälp av ambassaden eller konsulatet. Observera att sådan hjälp är ett lån, som måste betalas tillbaka. Läs mer på UD:s webbplats.

Försäkringar

Det finns försäkringar som kan skydda dig mot flygbolagskonkurser. Om du har tecknat en reseförsäkring, vänd dig till ditt försäkringsbolag för att få veta om din försäkring omfattar konkursskydd. Om du har tecknat en försäkring mot flygbolagskonkurs, vänd dig till det ställe där du tecknade försäkringen.

ARN prövar inte

Allmänna reklamationsnämnden, ARN, prövar inte tvister då företag har gått i konkurs.

Källa: Konsumentverket, Mars 2012

Lämna en kommentar