Avbokning och ombokning

Läs noga igenom flygbolagets information om ombokning och avbokning innan du köper flygbiljett. Avtalsvillkoren bestämmer vilken möjlighet du har att avboka eller omboka flygbiljetten.

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja

Kan innehålla annonserVi kan komma att erhålla ersättning från annonser på den här sidan.

Varje flygbolag har egna resevillkor. Olika biljetter hos ett flygbolag har också ofta olika villkor för av- och ombokning. Det finns flygbiljetter som inte går att av- eller omboka. Därför bör du kontrollera vad som gäller för den biljett som du tänker köpa.

Avbeställningsskydd

Ett avbeställningsskydd är ett slags försäkring som gör att du är bättre skyddad om du vill avbeställa din resa. Kontrollera om avbeställningsskydd ingår i din hemförsäkring. Om du betalar din resa med kredit- eller kontokort kan du eventuellt ha avbeställningsskydd den vägen också. Tänk även på att kontrollera vad som gäller för att kunna avbeställa en resa i just det skyddet som du har. Om du inte redan har det extra skyddet kan du köpa till det via flygbolaget eller researrangören om du vill.

Exempel: SAS information om ombokning och avbokning.

De flesta biljetter som är köpta på sas.se kan ombokas. Du kan omboka datum och tid, ej sträcka och oftast till en kostnad av 500 kr per person och sträcka. Vid uppköp till ett högre pris tillkommer även mellanskillnaden mellan det betalda priset och det nya. Väljer du att boka om till ett lägre pris, får du inte tillbaka mellanskillnaden biljetten.

Du kan även avboka din resa helt kostnadsfritt inom 24 timmar efter avslutat köp.

24 timmars öppet köp – full återbetalning inom 24 timmar
Om du bokar en biljett via sas.se eller SAS Kundtjänst, får du full återbetalning om du avbokar resan inom 24 timmar från bokningstillfället. Notera! För en biljett som är bokad med mindre än 24 timmar till avresa, får du full återbetalning fram till 12 timmar före avresa.

Ovanstående gäller vid avbokning av hela resan. För ändringar av biljetten inom 24 timmar gäller andra regler beroende på biljettyp. Om du gör en ändring av biljetten inom 24 timmar, och därefter avbokar resan inom 24 timmar, återbetalas kostanden för biljetten, men inte kostnaden för ändringen.

Återbetalning efter 24 timmar
Reglerna nedan gäller för biljetter köpta via SAS webbplats. Business och Economy Extra-biljetter är i regel återbetalningsbara. Economybiljetter är inte återbetalningsbara, på dessa återbetalas endast skatter.

För bokningar gjorda från och med den 14 september 2011 återbetalas inte bränsletillägget på icke återbetalningsbara biljetter.
För resor som startar i Japan återbetalas inte bränsletillägget på icke återbetalningsbara biljetter bokade från och med den 1 oktober 2011.
Vänligen notera att specifika undantag kan förekomma på vissa destinationer. Om så är fallet får du information om gällande regler för just den destinationen.

Källa: Konsumentverket, Mars 2012

Lämna en kommentar