Köpa bostadsrätt

När du hittat bostadsrättslägenheten eller bostadsrättshuset som du känner att du vill köpa börjar en händelserik tid. Det handlar inte bara om att vinna budgivningen, utan också om att du som köpare behöver undersöka en del saker för att vara säker på att du gör en bra affär.

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.

Att tänka på när du köper bostadsrätt

Innan du ger dig in i en budgivning är det bra att få ett lånelöfte från din bank. Lånelöftet innebär att du tillsammans med banken tittar på hur mycket pengar du har möjlighet att betala i månaden för ditt boende. Utifrån det bestämmer sedan banken hur mycket den är villig att låna ut.

När du köper hus har du en stor undersökningsplikt. Den finns inte inskriven i bostadsrättslagen, men det är ändå viktigt att du undersöker bostadsrätten noga.
Du kan anlita en besiktningsman som hjälper dig med besiktningen.
Du kan inte få ersättning av säljaren för saker som du skulle ha upptäckt om du undersökt bostadsrätten noga innan du köpte den.

Några bra tips innan du läser vidare

Avanzas logga

Gratis courtage för konton med upp till 50.000 kr

Ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet. Erbjuder ISK & 0 kr i courtage på all aktiehandel fram till 2025*

Courtage är avgiften för aktiehandel.

Levler är en ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet som just nu erbjuder courtagefri aktiehandel på svenska börsen.

Erbjudandet om courtagefri aktiehandel gäller fram till den 31 mars 2025. Denna kampanj gäller för handel på samtliga listor på Nasdaq Stockholm, med undantag för First North.

Öppna konto snabbt & enkelt med BankID.

Courtagefri aktiehandel utan begränsning på kontoinnehav.

25% rabatt på fondavgiften jämfört med t.ex. Avanza.

ISK och Aktiefondkontot hos Levler omfattas av insättningsgarantin.

Prata med styrelsen
Styrelsen kan berätta om föreningen vilka som bor i huset eller området och om de brukar ha gemensamma aktiviteter i föreningen. Fråga också om det är några stora renoveringar på gång, till exempel stambyte, det kan nämligen påverka månadsavgiften. Be att få stadgarna så att du kan läsa dem i lugn och ro. Stadgarna är det regelverk föreningen måste rätta sig efter.

Ta del av årsredovisningen
Genom att läsa föreningens årsredovisning får du en bra överblick över hur föreningens ekonomi ser ut.

Begär utdrag ur lägenhetsförteckningen
Be säljaren att få en kopia på lägenhetsförteckningen. Där kan du se om bostadsrätten är pantsatt, det vill säga att en tidigare bostadsrättshavare tagit lån och använt bostadsrätten som säkerhet. Säljaren ska då lösa alla lånen innan köparen tillträder bostadsrätten. Men om det inte skulle ske, och en långivare där ett lån inte blivit löst, skulle kräva ut sin pant kan du som ny bostadsrättshavare tvingas betala för att få behålla bostadsrätten.

Överlåtelse och upplåtelse
När du köper en bostadsrätt skriver du under ett överlåtelseavtal, om bostadsrätten redan ägs av en bostadsrättshavare. Om bostadsrätten är helt ny, det vill säga att det är första gången den säljs skriver, du under ett upplåtelseavtal.


Källa: Konsumentverket 2011-12-07

Som vi nämnde tidigare...

Avanzas logga

Gratis courtage för konton med upp till 50.000 kr

Ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet. Erbjuder ISK & 0 kr i courtage på all aktiehandel fram till 2025

Courtage är avgiften för aktiehandel.

Lämna en kommentar