Tillträde – klart för att flytta in

På tillträdesdagen övergår fastigheten till dig som ny ägare. Från den dagen tar du över ansvaret för fastigheten och kostnaderna för den.

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.

Tillträde – klart för att flytta in

Det vanligaste är att du som köpare får tillträde till huset senast samma dag som köpebrevet skrivs. Vid tillträdet görs en sista ekonomisk avstämning. Vatten och el ska vara avläst och du betalar återstående del av köpesumman samt pantbrev och lagfartskostnader. När du har fått tillträde till huset är du husägare. Det innebär att du är ansvarig för huset och de kostnader som följer med huset.

Titta till huset innan tillträdet
Innan tillträdet sker är det bra om du och säljaren träffas i huset. Då har du möjlighet att ställa frågor om hur saker i huset fungerar, till exempel uppvärmning och sophämtning med mera. Ibland har köpare och säljare kommit överens om saker som ska vara kvar i huset. Har ni kommit överens om att något ska ingå i köpet så ska det finnas kvar i huset. Samtidigt kan du passa på att titta efter så att flyttstädningen är ordentligt gjord.

Köpekontrakt:
Köpekontraktet innehåller priset och fakta om huset. I kontraktet skrivs också tillträdesdatumet in, det vill säga det datum då du som köpare kan börja flytta in i huset. När köpekontraktet skrivs betalas handpenningen som ofta brukar vara cirka tio procent av vad huset kostar.

Köpebrev:
Köpebrevet är ett kvitto på att du som husköpare betalat huset. I samband med att köpebrevet skrivs betalas återstående delar av köpesumman samt lagfart och pantbrev.

Pantbrev:
Pantbrevet är bankens säkerhet för att låna ut pengar till dig. Det kostar 2 procent av den summa som den är säkerhet för.

Lagfart:
Lagfarten är beviset på att du äger huset. För att få lagfarten betalar du en stämpelskatt. Den är 1,5 procent av husets försäljningspris eller husets taxeringsvärde om det är högre.

Källa: Konsumentverket 2011-12-07

Lämna en kommentar