Uppvärmningsform

I en normalvilla används ungefär 20 procent av energin till hushållsel, det vill säga för att driva belysning, kyl, frys, TV, hushållsmaskiner, dator och liknande. Resterande 80 procent av energin används till uppvärmning av huset och det vatten du använder. Att välja rätt uppvärmningsform är därför mycket viktigt, både ekonomiskt och miljömässigt.

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.

Byte av uppvärmningsform

De vanligaste uppvärmningsformerna idag är el, olja, fjärrvärme, värmepumpar och eldning med biobränsle eller ved. Värmen sprids sedan i huset med hjälp av ett vattenburet system, ett luftburet system eller med direktverkande elvärme.

Värt att tänka på

Att byta till ett helt nytt uppvärmningssystem kan kräva omfattande ingrepp i byggnaden. Om du har element som drivs av el och vill byta till ett system för vattenburen värme, krävs bland annat nya element och dragning av rör genom huset. Vill du byta till ett förbränningssystem, behöver du dessutom ett pannrum och en fungerande skorsten.

Några bra tips innan du läser vidare

Avanzas logga

Gratis courtage för konton med upp till 50.000 kr

Ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet. Erbjuder ISK & 0 kr i courtage på all aktiehandel fram till 2025*

Courtage är avgiften för aktiehandel.

Levler är en ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet som just nu erbjuder courtagefri aktiehandel på svenska börsen.

Erbjudandet om courtagefri aktiehandel gäller fram till den 31 mars 2025. Denna kampanj gäller för handel på samtliga listor på Nasdaq Stockholm, med undantag för First North.

Öppna konto snabbt & enkelt med BankID.

Courtagefri aktiehandel utan begränsning på kontoinnehav.

25% rabatt på fondavgiften jämfört med t.ex. Avanza.

ISK och Aktiefondkontot hos Levler omfattas av insättningsgarantin.

När du funderar på att byta uppvärmningsform är det också bra att se över om ditt hus kan bli mer energieffektivt. Att tilläggsisolera och byta gamla fönster kan göra att huset behöver betydligt mindre energi. Därigenom räcker det kanske med en mindre uppvärmningsanläggning, vilket sänker kostnaderna för bytet.

Det är svårt att avgöra vilken uppvärmningsform som är bäst i varje enskilt fall. Det beror på hur huset är utformat, var det ligger och vilka förutsättningar det har. Men det beror också på hur stora förändringar du vill göra och dina ekonomiska förutsättningar.


Källa: Boverket, Feb 2012

Som vi nämnde tidigare...

Avanzas logga

Gratis courtage för konton med upp till 50.000 kr

Ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet. Erbjuder ISK & 0 kr i courtage på all aktiehandel fram till 2025

Courtage är avgiften för aktiehandel.

Lämna en kommentar